Yeşil bir ova

Sudüşen Şelalesi

Yalova Termal ilçesinde bulunan Sudüşen Şelalesi, şehrin doğa harikalarından biri. Samanlı Dağları’nın arasında bulunan şelale yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlık bir alanla çevrili.

Şelalenin akıntısı kuvvetli olduğundan burada yüzmek pek güvenli değil. Ancak piknik alanları ve muhteşem doğasıyla kamp, doğa yürüyüşü, bisiklet turları gibi aktiviteler için oldukça elverişli.

Çınarcık

Çınarcık, Yalova’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi. Yalova’ya 20 km mesafede yer alan ilçenin tarihi MÖ 4000 yılına kadar uzanıyor. Frigyalılar, Kimiryalılar ve Romalılar’ın izlerini taşıyan ilçenin Bizans Dönemi’ndeki adı ‘temiz havası olan şehir’ anlamına gelen KİO olarak anıldığı biliniyor. Özellikle hafta sonu gezilerinde ve yaz aylarında oldukça kalabalıklaşan Çınarcık’ta Termal, Esenköy, Erikli Yaylası görülmesi gereken yerler arasında.

Yalova Termal Kaplıcaları

Yaklaşık 4000 sene önce gerçekleşmiş doğa olaylarıyla oluşan Yalova Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 km. uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’de şifa turizmi deyince akla ilk gelen yerlerden biri olan kaplıcalar, altın madalya sahibi tek Türk Kaplıcası.

Sularının kaliteli ve içilebilir olması nedeniyle de dünyaca üne sahip olan Yalova Termal Kaplıcaları 2000 seneden beride insanların şifa aradıkları yer. İlk hamamın Bizans İmparatoru Constantinus tarafından yapılan kaplıcalarda bulunan yeni banyolar ve köşkler Sultan Abdülmecid Dönemi’nde yaptırılmış.

1929 ‘da Atatürk’ün isteğiyle hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılan kaplıcalar 1. dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak korunuyor. İçinde spor salonu, yürüyüş parkuru banyolar, hamamlar bulunan Yalova Termal Kaplıcaları günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından yönetiliyor.

Erikli Yaylası

Yalova sınırlarında içinde bulunan Erikli Yaylası, denizden 600 metre yüksekliğe sahip küçük bir yayla. Ormanlar, şelaleler, dereler ve patika yollardan oluşan geniş bir araziye yayılan bu doğa harikası özellikle günübirlik geziler için en güzel alternatiflerden biri. Kampa ve doğa sporlarına elverişli bir ortam sağlayan yayla Çifte Şelaleler ile Erikli Şelaleleri mutlaka görülmeli.

Dipsiz Göl

Dipsiz Göl, Yalova’ nın doğal güzelliklerinden. Çınarcık İlçesi’nin Erikli Yaylası’nda konumlanan göller biri 530 metre rakımda diğeri 570 metre rakımda bulunan iki gölden oluşuyor.

Büyük ve Küçük Dipsiz Göl olarak adlandırılan göller kent ormanından yaklaşık 2 km mesafede yer alıyor. Yalova istikameti üzerinden Çınarcık, Teşvikiye güzergâhını takip ederek, Bursa istikameti üzerinden Hayriye, Selimiye köyleri güzergahını takip ederek kent ormanına ulaşabiliyor. Dipsiz Göl zengin fauna ve florasıyla doğa severlerin vazgeçilme noktalarından biri.

Ekolojik çeşitliliği, sağlık turizmi için uygun kaplıcaları, zengin geçmişiyle Yalova, Türkiye’de keşfedilmesi gereken yerler arasında.

Bir Açıkhava Müzesi olan Anadolu’nun, bir başka cennet köşesini keşfetmek için yollardayız, yeniden...

Son…