Yeşil bir ova

Gezilip görülecek yerler

Kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili olan Yalova, Türkiye’nin en küçük illerinden biri. Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulu olan il, Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer alıyor. 6 ilçe ve 15 belediyeden oluşan Yalova, 1995’ten beri il statüsünün sahibi.

İlk yerleşimlerin MÖ 3000 öncesine uzandığı il; Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi farklı milletlerin izlerini günümüze taşıyor. 105 kilometrelik kıyı şeridiyle oldukça turistik olan belde ekolojik çeşitliliği, kültürel zenginliği ve sağlık turizmi merkezleriyle ön plana çıkıyor. 839 kilometrekarelik alanı kaplayan yapısıyla Türkiye’nin en küçük ili olarak bilinen Yalova, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin büyük ilgisini görüyor.

Yürüyen Köşk

Yalova Sahili’nde konumlanan Yürüyen Köşk, Millet Çiftliği’nin içinde yer alıyor. Atatürk’ün isteğiyle 1929 yılında yapılan köşk, bir çınar ağacının yanında bulunuyor. Köşkün adının hikayesi de bu çınardan geliyor. 1930’da çınar ağacının dalı köşkün çatısına ve duvarına değdiği için görevliler Atatürk’ten dalı kesmek için izin istiyor.

Bunun üzerine Ancak Atatürk çınar ağacının dalının kesilmesi yerine binanın raylar yardımıyla biraz ileriye alınmasını istiyor. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınar ağacı kesilmekten kurtuluyor. O gün bugündür köşk ‘Yürüyen Köşk’ adıyla anılıyor. 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından onarılan köşk bir müze olarak hizmet vermekte.

Karaca Arboretumu

1948’de Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere alınan arazi 1970’li yıllara gelindiğinde oğlu Hayrettin Karaca tarafından başta Türkiye olmak üzere Asya , Avrupa, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi farklı kıtalardan getirilen bitkilerle süslendi.

1980 yılında Karaca Arbetorumu adıyla halka açılan arazi, Türkiye’nin ilk özel arboretumu oldu. Arboretum, il merkezine 5 km mesafede Samanlı Köyü içerisinde görülebiliyor.

Devamı haftaya…