Üstün İnanç'ın  "Makedonya Gamzesi" adlı romanı tiyatroya uyarlandı.  Şubat'ın 21'inde İBB Şehir Tiyatroları seyirciyle buluşturacak. "Makedonya Gamzesi"nin devamı diyebileceğimiz "Yağmur Kanla Başladı" adlı romanının ikinci baskısı Mihrabad yayınları tarafından yapıldı. 

Üstün İnanç bu dönem romanı hakkında şöyle yazıyor: "Okuyucunun Makedonya Gamzesi'ni okuduğu varsayıldıysa da; okumamış olanların yabancılık çekmemeleri için açıklayıcı bilgiler verildi. Ancak bunların sıkıcı tekrarlar olmasından da elden geldiğince kaçınıldı. Anlattıklarımız 150 yıl geçmişte meydana geldiği için, o zamanın dilini yansıtmak çok zor olmuştur. Yine de başarılı olduğumuz kanaatini muhafaza etmekteyiz!"

Üstün İnanç bu kanaatinde haklı. Zorluğa rağmen başarısından kuşku yok. Yalın, akıcı, şiirsel anlatımı, romanlarının kolay okunmasını sağlıyor. 

Yağmur Kanla Başladı yüz yıl ötesinde fokur fokur fokurdayan Balkanlar'ı anlatıyor. Birinci Dünya Harbi'ne giden yolda, dönemin siyasi ve sosyal şartlarını ustaca aktarıyor. Birkaç satırbaşı: Talan edilen yüce Devlet!.. 31 Mart olaylarını tertipleyen ve Sultan Abdülhamid'i tahttan indiren politikacıların pişmanlıkları!.. Trablusgarp hezimeti!.. İkinci Balkan Bozgunu'nun acı yüzü!.. Ordusuna siyaset bulaşmış Osmanlı'nın çaresizliği!.. Osmanlı aydınlarının güçleri ve zaafları!..
İşte romandan iki üç cümle: "Feylosof Rıza Tevfik'in suratına bir donukluk oturmuştu: '31 Mart'ı tertiplemekle hatanın daniskasını yaptık, daniskasını!..' Gözleri dolu dolu olmuştu. Ha ağladı, ha ağlayacaktı..." Olaylar zinciri, geçtikleri mekânların başlığı altında aktarılıyor. Siz birleştirerek bütüne ve yakın tarihimizin acı gerçeklerine ulaşıyorsunuz. Mustafa Kemal'in devreye girişi, Devleti Aliye'nin Müttefiki Almanya'nın yanında Dünya Harbi'ne girişi yalın dil, akıcı anlatımla gözler önüne seriliyor.

Üstün İnanç, "Yağmur Kanla Başladı"da ne anlatmak istediğini şöyle özetliyor: 

"Balkan Faciaları'nın ardından koca devletimizin tükeniş zillerinin çalmaya başladığı sıkıntılı günleri anlatmaktadır. Klasik tiplerimizin dışında, sahneye yeni çıkan kahramanlarımızın hepsi tarihi şahsiyetlerdir. 
Birinci Cihan Savaşı'na giden yolda, dönemin siyasi ve sosyal şartları bu eserde bir arada anlatılıyor. 
........

Her zaman olduğu gibi, olaylara kültür planından baktık."

Üstün İnanç, 6 Ocak 1937'de İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini İzmir'in Kiraz ilçesinde tamamladı. İstanbul Erkek Lisesi'nden sonra girdiği Basın Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. İlk yazıları Yelken, Durum, Sanatkâr ve Büyük Doğu dergilerinde yayımlandı. Daha sonra başka dergilerde de göründü. 1956 yılında Tercüman'a girdi. Babıali'de Sabah, Bugün, Her Gün, Son Havadis, Tercüman, Zaman ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Yöneticilik yaptı. 

Sinema dünyasına yönetmen Erdoğan Tokatlı ile başladı. Asistanlığını yaptı ve Son Kuşlar filminin senaryo grubunda yer aldı. Edebiyat ve sinema dünyasından Kemal Tahir, Tarık Buğra, Metin Erksan, Ayşe Şasa, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Yücel Çakmaklı ile dostluğu vardı. 

Necip Fazıl Kısakürek'in eseri Sultan Abdülhamid Han'a prolog yazdı. Eser, 1967-1969 yılları arasında Türkiye'nin birçok şehrinde ve ilçesinde 519 defa sahnelendi. Yalnız Değilsiniz adlı romanından Mesut Uçakan'ın yönettiği aynı adlı film, ilgi gördü. Bunları diğerleri izledi. 

Bütün eserleri dizisinde önce Yalnız Değilsiniz ve Ayıp Uşakları yayınlanmıştı. Bunları "Bir Kimlik Lütfen" izledi.  Üstün İnanç'ın bir çok ödülü var.  Bunlar arasında ESKADER Üstün Hizmet Ödülü, 2012 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, 2013 Türkiye Yazarlar Birliği Necip Fazıl Kısakürek Ödülü ve TBMM Kültüre Hizmet Ödülü sayılabilir.