İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Ocak 1970 yılında kurulan ve kendi mülkiyeti olan yerlerde turistik mekanlar açarak işlettiği bir kuruluşu var. Ticari unvanı Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret A.Ş. olarak kurulan ve kısa adı BELTUR olan şirket, 1996 yılında yeniden yapılandırıldı. BELTUR’a 2014 yılında belirlenen alanlarda kafe, restoran ve çay bahçesi işletme hakkı tanındı.

İstanbul’un birçok gözde yerinde restoran işletmeciliği yapıyor BELTUR. Boğaz’a nazır işletmeleri de var BELTUR’un, eşsiz manzaralı tarihi mekanlarda da…

Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı’na seçilmesinin ardından BELTUR’un yönetimi değişti. İBB Meclisi’nde Eylül ayında kurumla ilgili ilginç iddialar ortaya atıldı. BELTUR’a ait işletmelerin (İBB tarafından işletilmesi gerekirken) üçüncü şahıslar tarafından işletildiği ve böylelikle usulsüzlük yapıldığı iddia edildi.

İddialar gündeme geldikten sonra İBB’den aksi bir açıklama yapılmadı. Ancak BELTUR Genel Müdürü Güçlü Şenler görevden alınarak Perakende Grubu İştirakler Danışmanı olarak atandı. Bu görevden alma, iddiaların doğru olduğu şeklinde yorumlandı.

İddiaların ardından SGK söz konusu işletmelerde denetim yaptı, Hazine ve Maliye Bakanlığı da BELTUR A.Ş.'de yazar kasa kullanmayarak vergi kaçırıldığı iddiasıyla inceleme başlattı.

CHP’LİLERE AİT ŞİRKETLER

SGK tarafından tespit edilen duruma göre, BELTUR üzerinden Zara İnşaat Orman Ürünleri Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Sarp 34 Gıda İşletmeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne bazı tesislerin işletmesi verildi.  SGK raporuna göre, tesislerde BELTUR AŞ üniformasıyla elemanlar çalıştırarak, BELTUR ürünlerini yüksek fiyatlarla sattığı tespit edildi.

İddiaların odağında iki şirket var. Zara İnşaat Orman Ürünleri Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Sarp 34 Gıda İşletmeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Beykozguncel.com internet sitesinde, bu iki şirketin de CHP’lilere ait olduğu yazıldı. Suadiye’de Adalar manzaralı tesisin işletmesini alan Zara İnşaat’ın sahibi Yücel Zara, CHP’nin Beykoz İl Delegesi. Beykozguncel.com, Sarp34 Gıda’nın arkasında da CHP’lilerin olduğunu iddia etti.

SGK denetimi sonucunda, usulsüz uygulamalarla BELTUR’da 30 milyon liralık vurgun yapıldığı da gündeme geldi.

Olaya el koyan ve Mülkiye müfettişlerini görevlendirerek soruşturma başlatan İçişleri Bakanlığı, BELTUR Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek yapılan konsinye satış sözleşmelerinin onaylı örneğini istedi. Son seçimlerde Silivri Belediye Başkanlığı için adı geçen AK Parti Meclis Üyesi Sami Barlas da Sayıştay’a başvurarak inceleme talebinde bulundu.

İMAMOĞLU SESSİZ KALDI

İddialar ciddi. Vurgun boyutu kamuda yapılan birçok iş karşılığı çarçur edilen paranın yanında devede kulak sayılsa da, BELTUR’daki iddia edilen uygulamalar “usulsüzlük” ve “yolsuzluk” olarak kayıtlara geçmiş oldu. Sinek ufak da olsa mide bulandırır.

Bu da, seçim çalışmaları ve sonrasında sık sık “israf”ı gündeme getiren, yolsuzluk konusundaki hassasiyetini vurgulayan Ekrem İmamoğlu’nun imajına çizik atmış oldu. Buna rağmen İmamoğlu, sadece BELTUR Genel Müdürü’nü görevden alıp, yine aynı kurum bünyesinde “danışman” olarak görevlendirdi. İmamoğlu’nun iddialar karşısındaki sessizliği devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma sonucunda BELTUR’daki “usulsüz” olduğu iddia edilen uygulamalar mahkemeye taşınırsa, bu konu daha çok gündeme gelecek ve baş ağrıtacak gibi. Hele hele BELTUR’dan CHP’lilere “akçeli kıyak” yapıldığı tescillenirse, bu durum adım attığı her yerde İmamoğlu’nun karşısına çıkarılır.

VAPURDA ÇAY KEYFİ BİTTİ

Şehir Hatları’na ait vapurlarda, BELTUR tarafından işletilen büfeler vardı. Çay, kahve, tost, bisküvi vb. satıldığı bu büfeler, Boğaz’ın iki yakası arasında yolculuk yapanların simitlerini alarak vapura binip “çay-simit” keyfi yapmasını sağlayan işletmelerdi.

Vapurlardaki bu büfeler yaklaşık 10 gündür kapalı. Raflar ve dolaplar boşaltılmış. Simidimi alıp Üsküdar’dan vapura binip çay almak isteyince fark ettim olayı. Gemide çalışan temizlik görevlisine sordum, neden kapandığını bilmediğini söyledi. Büfelerde de bilgilendirici bir yazı yer almıyor.

Vapurda çay keyfine son veren uygulama kalıcı mı, yoksa geçici mi merak ediyor insan. BELTUR, onca iddia ile çalkalanırken bunun nedenini açıklar mı merak ediyorum. Benim gibi Boğaz’ı geçerken çayını yudumlama alışkanlığı olanlar için bu büfelere bir açıklayıcı levha konulsa çok güzel olur.

NOT: İstanbul’da Covid19 patlaması yaşanıyor ve tüm yetkililer vatandaşları uyarıyor. Virüsün Türkiye’de görülmeye başlamasının ardından toplu taşıma araçlarında da ciddi önlemler alınmış, her araca dezenfektan konulmuş, sürücü kabini de şeffaf asetatla koruma altına alınmıştı.

Birçok otobüste bu kabin koruma aparatı sökülmüş. İETT şoförleri, kurumun kendilerini patlama yapan virüse karşı savunmasız bırakmasından yakınıyor ve kabin koruma düzeneğinin tüm araçlara yeniden konulmasını talep ediyor. Benden duyurması…