Coronavirüs nedeni ile dünya turizmi de şoka girdi.

Ana neden şu:

Çin'den yılda 30 milyonun üzerinde turist yurt dışında dışarıda tatilini geçiriyor. Şimdi, bu Çinliler öyle görünüyor ki virüs nedeni ile yurt dışına çıkamayacak. Zaten yapılan rezervasyon iptalleri de bunu açıkça gösteriyor.

Bir de işin Türkiye boyutu var:

Çin'den bu sezon 1 milyon Çinli turist beklentisi vardı bu beklenti sona erdi.

İran'daki coronavirüs vakalarını ortaya çıkması ile İran'dan Türkiye'ye geleceği beklenen turistler de gelmeyecek. İptaller başladı.

Turizmciler İranı turistlerden beklentilerinin çok olduğunu söylüyor. Bu yıl % 20'ye yakın rezervasyon iptallerine dikkat çekiyorlar.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) verileri yılın ilk ayında turist sayısında artış olduğunu gösterse de İran'da Corona virüsüne bağlı meydana gelen ölümler nedeniyle bu ülkeyle sınırın kapatılması turist sayısının ilerleyen aylarda ciddi şekilde azalabileceği endişesine neden oluyor.

İran Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. İranlı turistler turizm piyasasının yüzde 6,7'sini teşkil ediyor. Geçen yıl Türkiye'yi 2,1 milyon İranlı turist ziyaret etmişti.

Corona virüsü salgınına karşı önlem almak amacıyla Türk Hava Yolları'nın dört İran kentine uçuşları durdurması turizm gelirinin olumsuz etkilenebileceği endişesini arttırdı.

Turizm Bakanlığı'nın Pazartesi günü açıkladığı rakamlar ise yılın ilk ayında turist sayısında artışa işaret ediyor. Buna göre Türkiye'ye giren turist sayısı geçen yıla oranla yüzde 16,1 arttı ve yılın ilk ayında 1,79 milyon oldu.

Ocak ayında yaşanan büyük artış geçen yıldan gelen gidişatın devamı niteliğinde. Geçen yıl Türkiye'nin turizm geliri yüzde 17 artarak 34,5 milyar dolara çıkmıştı. Ancak TUROB bu verilere temkinli yaklaşıyor.

TUROB açıklamasında ellerindeki verilerin Ocak ayındaki artışa rağmen Şubat ayında yavaş ve Mart ayındaysa daha belirgin bir yavaşlamaya işaret ettiği bildirildi.

İran yeni yılı nedeniyle Türkiye'yi ziyaret eden İranlı turist sayısı Mart ve Nisan aylarında artıyor. İran-Türkiye sınırının kapalı kalmasının bu sayıyı ciddi şekilde azaltabileceği endişesi dile getiriliyor.

Türkiye henüz Corona virüsü vakası açıklamadı ancak İtalya'da virüsün ciddi şekilde yayılması ve altı kişinin ölümüne neden olması Avrupa'da kaygıları arttırdı.

Corona virüsü kaygısı duyulan birçok yerde havayolu şirketlerinin hisse değerlerinde düşüş görülüyor. Bunlara Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları da katıldı. THY hisseleri yüzde 5,6, Pegasus hisseleriyse yüzde 4,9 düştü.

Türk lirası son iki yılda yaşadığı yüzde 36'lık değer kaybının ardından bu yıl yüzde 3'ten fazla düşüş yaşadı. Bunda Corona salgını kaygısının yanı sıra Suriye'deki çatışmaların da payı var.

Suriye'de dokuz yıldır devam eden iç savaşta Rusya destekli Esat güçleri İdlib'de kontrolü sağlamak için operasyon yürütüyor.

Bu sıkıntıyı en fazla yaşayan ve yaşayacak olan turizm beldelerinden biri de hiç kuşkusuz Bodrum olarak öne çıkıyor. Bu sezon Avrupa ülkelerinden beklenen turist sayısında da azalmalar beklendiği söyleniyor.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (BOYD) Serdar Karcılıoğlu Corona virüsünün doların yükselişinden turizmi olumsuz etkilemede çok daha önde olduğunu belirterek şu görüşlerini yansıtıyor:

"Doların yükselişi ve corona virüsünün bölgemizde ve dünyada hızla yayılması turizmi olumsuz etkilemeye başladı. Şu anda rezervasyonlarda ciddi bir duraklama oluştu. Çünkü örneğin İtalya'da marketlerde su kalmadı insanlar evlerinden çıkmamak için su depoluyorlar, böyle bir ortamda yani evlerinden dışarı çıkmak istemeyen insanların tatil planları da yapmaları da mümkün değil. Oysaki bu dönemde Avrupalılar kataloglardan kitaplardan internetten tatile gideceği yerleri belirler plan yaparlardı, oysa şu anda böyle bir durum yok. Devlet ve ilgili bakanlıkların hala bir kriz yönetimi oluşturmadığını görüyoruz. Oysaki felaket geldikten sonra değil gelmeden bu yönetim planı oluşturulmalı. Turizmcinin dayanma gücü nedir ne olacaktır, devletin buna katkısı ne olacaktır, bunun planı yapılmalı. Aksi takdirde corona virüsünün tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilememesi mümkün değil. Corona virüsünü çare bulunur yayılması önlenirse ki Türkiye'de şu anda açıklamalara göre yok olduğunu biliyoruz, o zaman şansımız Temmuz Ağustos ayında Avrupa'dan gelecek last minute , son dakika turizmine kaldı. Corona virüsü ve dolardan turizm sektörü ve konaklama sektörünün olumsuz etkileneceği garanti, önemli olan bu olumsuz etkinin düzeyini iyi planlama yaparak en aza indirmek. "