Çin'den gelen haberler coronavirüsün önlenmesi konusunda olumlu adımların atıldığını, virüs konusunda alınan önlemlerin başarı ile sonuçlanmaya doğru gittiğini gösteriyor.

Ancak, coronavirüs Çin dışında hızla yayılmaya devam ediyor.

Türkiye'nin coronavirüs konusunda "güvenli ülke" listesinde olması turizmimiz açısından önemli bir kazanımdır.

Coronavirüsü önleme konusunda çalışmalar da yoğun biçimde sürüyor. Bu arada yapılan açıklamalarda da virüsün sıcakların gelmesi ile sona erebileceği söyleniyor. Karşı görüşte olanlar da var. Bugünkü yazımızda bu konuya değineceğiz.

Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi'nden (CIRI) virolog Bruno Lima, bazı solunum yolu virüslerinin sezonluk etki göstermekle birlikte tropikal bölgelerdeki varlığını yıl boyu koruduğunun altını çiziyor.

Euronews Türkçe'nin aktardığına göre, Paris Pitié-Salpêtrière hastanesinden bulaşıcı hastalık uzmanı Alexandre Bleibtreu da solunum yolu virüsleri için ideal hava sıcaklıklarının 0-7 derece arasında olmasına karşın Covid-19'un baharla birlikte ortadan kaybolmayacağı görüşünde.

"Bazı virüsler mevsimlerle dalga geçiyor" diyen Bruno Lima, 2009'da görülen A H1N1 virüsünün İspanya, Almanya ve İngiltere'de zirveyi yaz aylarında gördüğünü hatırlatıyor.

Alexandre Bleibtreu'ya göre, insanların bağışıklık sistemi yeni bir virüs olan Covid-19 için henüz hazır değil ve havaların ısınmasıyla birlikte salgının sona ereceği beklentisi somut verilere dayanmıyor. Benzer virüslerin sıcak coğrafyalarda ve yaz aylarında da yayılmaya devam ettiğini belirten Bleibtreu, salgınla mücadele için sıhhi önlemler dışında bir çözüm henüz olmadığını vurguluyor.

Şimdi "Sıcaklar başlayınca vürüs konusu kapanabilir" deniliyor ya, şimdi de sıcakların yoğun olarak yaşandığı diğer ülkelerdeki durumlara bakalım:

Şu anda yaz mevsiminin yaşandığı güney yarım kürede virüsün yayılmayı sürdürdüğü görülüyor. Resmi verilere göre Avustralya'da 5 Mart 2020 itibariyle 52 vaka bulunurken, hava sıcaklıklarının 20-30 derece arasında seyrettiği Kuveyt ve Bahreyn'de 50'den fazla vaka tespit edildi.

Geçenlerde konu hakkında yazdığımız bir yazıda coronavirüsün turizm başta olmak üzere, ekonomiler üzerinde de olumsuz etkilerinin bulunduğuna değinmiştik.

Birçok ülkede vatandaşlar yurt dışı tatillerini iptal ediyor.

Corona virüs Avrupa'da yayılmaya devam ediyor. İtalya'da görülen vaka sayısı bu satırlar yazılıncaya kadar 2502'ye ulaştı. Virüs nedeniyle İtalya turizminin simge şehirleri Roma ve Venedik hayalet şehre döndü. Almanya, Fransa, İspanya gibi ülkelere dışarıdan turist akını durma noktasında.

Çin ile ticaret yapan ülkeler ticari ilişkilerini durdurdu.

Yine Çin'e sefer düzenleyen ülkeler de coronavirüs nedeni ile uçuşlarını durdurma kararı alarak Çin'e sefer yapmıyor. Bu arada THY'nin de Çin seferlerini şu ana kadar askıya aldığını belirtelim.

Fransa, İngiltere, İtalya gibi Avrupa'nın en turistik yerlerinde görünen vakalar, gezginlerin kafasını karıştırdı. İngiliz gazetesi Daily Express, 10 Nisan'da başlayacak Paskalya tatilini için yurtdışında geçirmeyi planlayanlar için, referans niteliğinde bir dünya haritası yayımladı.

Haritada, corona virüs tehdidi açısından en güvenli ülkeler belirtildi ve 6 ülke arasında Türkiye de gösterildi.

Tıbbi ve seyahat uzmanlarınca ülkelerin risk durumu, virüsün görülme sayısına göre oluşturulan haritada, ülkenin güvenirliliği yeşil renkle işaretlendi.

Seyahat sitesi The Points Guy UK'in içerik müdürü Nick Kelvin gazeteye yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de yaz tatili dışında da yapılacak çok şey olduğunu ifade etti. Kelvin, "Dünyada hiçbir şehir İstanbul ile karşılaştırılamaz. İstanbul Türkiye'nin kültürünün kalbinin attığı yer" ifadelerini kullandı.

Gazetenin hazırladığı en güvenli tatil durakları arasında Türkiye'nin yanı sıra kısa süre ve mesafeli uçuşlar için Polonya ve Macaristan gösterildi. Türkiye ile birlikte yeşil hatta yer alan ülkeler şu şekilde listelendi: Polonya, Macaristan, Meksika, Barbados ve Jamaika.

Türkiye'nin "güvenli ülke" listesinde gösterilmesi hiç kuşkusuz turizmimiz açısından hem olumlu hem de sevindiricidir.