İki Türk hekimi Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin Almanya’daki BioNTech firmalarında, Covid-19 virüsüne karşı geliştirdikleri aşının yüzde 90’ın üzerinde bağışıklık sağladığı açıklandı. Tüm dünyanın gözü iki Türk hekime çevrildi. Üretilecek aşının büyük bölümünün ABD’li Pfizer firması tarafından daha önce alınmış olması nedeniyle diğer ülkelere verilip verilemeyeceği de tartışıldı.

Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci tarafından keşfedilen aşının, bugüne kadar Korona virüse karşı geliştirilen en umut verici aşılardan biri olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda; İki Türk hekiminin geliştirdiği aşının büyük bölümünü daha önceden satın alan ABD’li ilaç firmasına aşıyı edinmek için ABD başta olmak üzere diğer ülkeler başvurmaya başladılar.

Denemeleri ülkemizde de yapılan aşının Türkiye’de ne zaman kullanılacağı merak edilmeye başlandı. ABD’li ilaç firmasının aşının büyük bölümünü satın almasından dolayı ülkemizdeki genel algı aşının bize geç ulaşacağı yönündeydi. Ancak iki Türk hekimi milli bir tavır ve vefa örneği ortaya koyarak, yaşadıkları ülke Almanya ve doğdukları ülke Türkiye için ortakları ABD’li Pfizer’ı devreden çıkardı. Almanya ve Türkiye’nin aşıyı edinmek için doğrudan BioNTech ile görüşeceği açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının iki Türk hekimin geliştirdiği aşı için Pfizer firması yerine direkt BionTech firması ile temasa geçtiği açıklandı. Şahin ve Türeci’nin doğdukları ülke olan Türkiye ve yaşadıkları ülke Almanya’ya verebilecekleri doz sayısının önümüzdeki günlerde belirleneceği söyleniyor. Pfizer, aşı için diğer ülkelerle çalışmalara ilişkin görüşmeleri yürütürken Türkiye ve Almanya ile yapılan görüşmelere dâhil olmuyor.

Korona virüs 2020 yılını esir aldı, umarım bu aşının etkisi % 100 noktasına gelir ve 2021 yılı tüm insanlığın bu virüsten kurtulduğu ve ferahladığı bir yıl olur. Türk hekimlerimiz ile gurur duyuyoruz. Geliştirdikleri aşının doğdukları ve yaşadıkları ülkeye ulaşması için ortaya koydukları irade takdir edilecek bir davranıştır. Yani vefalı Türk, bir kez daha kendisini gösterdi, hekimlerimize Türk milletinin bir ferdi olarak teşekkürü borç biliyorum.

Korona virüs aşısı için dünyanın farklı ülkelerinde çalışmalar yapılıyor. Biontech- Pfizer firmalarının geliştirdiği aşının % 90’ın üzerinde etkili olduğu açıklanmıştı. Moderna firması yaptığı açıklamada çıtayı biraz daha yukarı yükseltti. Moderna firmasının geliştirdiği aşının % 94.5 oranında etkili olduğu söylendi.

Moderna’nın yaptığı bilgilendirmede; aşı olanlarda yan etkilerin genelde kısa vadeli gerçekleştiği ve ciddi bir Covid vakasının yaşanmadığı bildirildi. Moderna’nın ABD ile 100 milyon, AB ile 80 milyon dozluk anlaşma yaptığı söyleniyor. Biontech Türkiye’ye aşıyı vereceğini söyledi ancak kaç milyon dozluk bir anlaşmanın öngörüldüğü henüz açıklanmadı.

Uzmanlar 2021 yılında aşının dünyada kullanılmaya başlanacağını, 2021 sonunda normalleşme sürecine girebileceğimizi söylüyor. Yani en iyi ihtimalle 1 yıl daha bu virüs ile yaşamaya devam edeceğiz. AB ülkelerinde ve Türkiye’de vaka sayıları ve ölümler artmaya devam ediyor. Ülkemizde son alınan kararlar ile önlemler arttırıldı, kısıtlamalar geri geldi. Ancak vatandaşlarımız bu durumu pek ciddiye almıyor gibi görünüyor. Sosyal mesafe, maske, hijyen kurallarına uymak bu kadar mı zor anlamıyorum. Özellikle İstanbul’da durum çok vahim görünüyor. Hastanelerde yer kalmadığı söyleniyor. Devletimiz yeni tedbir kararlarını açıkladı ancak görünen o ki bu tedbirler yeterli olmayacak genel bir kapanma sürecine mecbur kalacağız.