Varlık yönetimi bir kuruluşun varlıklarının maliyetlerini, risklerini, fırsat ve performanslarını objektif bir biçimde ortaya koyarak öngörülebilirliği arttıran, doğru kararlar alınabilmesini mümkün hale getiren, optimum kaynak kullanımını ortaya koyarak tasarruf ile yatırımı senkronize eden bir yönetim sistemi ve stratejik bir standart alanıdır.

Varlık yönetimi denilince ilk akla gelen ülkeler İngiltere ve Japonya

Dünya'da Varlık yönetiminde başı çeken ülkelere baktığımızda aslında bize konunun ehemmiyeti hakkında bilgi vermektedir. Kimdir bu başı çeken ülkeler? Dünyayı yöneten güneş batmayan ülke olarak tabir edilen İngiltere, sanayi ve teknoloji devi Japonya gibi dünya üzerinde kurum ve kuruluşları ile söz sahibi ülkeler varlık yönetimini yıllar öncesinde uygulamaya başlamışlar. Peki nedir bu varlık yönetiminin sırrı? Aslında sırrı falan yok basit anlatımla "Varlık Yönetimi" kuruluşun varlıklarına entegre bakış açısı ile bakmasını sağlıyor diyebiliriz.

Varlık yönetimi bir kuruluşa nasıl bir katkı sağlıyor…

Varlık yönetimi kuruluşa, kurumsal amaçlarını gerçekleştirmede varlıklardan değer elde etme imkânı tanıyor. Kuruluş kısa veya uzun vadeli kurumsal amaçlarından taviz vermeksizin varlık değerini korurken, yatırım getirilerinde artış, maliyetlerde azalma sağlayabiliyor. Kuruluşun karar verme kabiliyetinin iyileşmesini ve maliyetler, riskler, fırsatlar ve performans arasında etkili bir denge kurmasını sağlıyor.

Mali kayıpların azaltılması, sağlık ve emniyetin, iyi niyet ve itibarın arttırılması, çevresel ve sosyal etkinin asgariye indirilmesi sayesinde sigorta primleri, para cezaları ve adli cezalar gibi yükümlülükleri azaltılıyor. Varlıkların performansının teminat altına alınması müşteriler ile paydaşların beklentilerini istikrarlı bir şekilde karşılayan veya bu beklentilerin üzerine çıkan iyileştirilmiş hizmet veya ürünlerin önünü açıyor.

Kuruluşun örneğin emisyon azaltma, kaynak koruma ve iklim değişikliğine uyum sağlama yeteneğinin artması, sosyal açıdan sorumlu ve etik iş uygulamaları ile sahiplenme anlayışını sergileme imkanını kuruluşa sağlamaktadır.. Hukuka, birincil ve ikincil mevzuat şartlarına şeffaf bir biçimde uyulması yanında varlık yönetimi standartlarına, politikaları ve proseslerine riayet edilmesi uygunluğun gösterilmesini mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda; Kuruluşun müşteri memnuniyeti, paydaş farkındalığı ve güveni arttıkça, itibarı da artmaktadır.

Kısa ve uzun vadeli etkilerin, harcamaların ve performansın etkin bir şekilde yönetilmesiyle, faaliyetlerin ve kuruluşun sürdürülebilirliği iyileşiyor. Proseslerin, prosedürlerin ve varlık performansının gözden geçirilip, iyileştirilmesi etkinlik ve verimlilik ile kuruluşun kurumsal amaçlarına ulaşılmasında olumlu etkide bulunuyor.

Türkiye'de Varlık Yönetimi konusuna ICAS öncülük yapıyor…

Ülkemizde Varlık yönetimi çok bilinen bir konu değil ancak yakın zamanda Türk iş dünyasında bu konuyu çok sık duyacağımızı söylemek isterim. Türk Standardları Enstitüsü kuruluşu olan ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) bu konuda ciddi bir çalışma yapıyor. Hatta ICAS bu alanda ilk belgeyi veren milli kuruluşumuzdur. Bu bağlamda; 55001 " Varlık Yönetimi konusunda ülkenin milli gaz şirketi İGDAŞ'ı belgelendirmiştir. Ayrıca ICAS yakın zamanda Japonya'nın en etkin Uygunluk Değerlendirme kuruluşlarının başında gelen JACO ile başta Varlık Yönetimi konusu olmak üzere uygunluk değerlendirme pazarında ortak denetimler gerçekleştirme konusunda anlaşmaya vardı.

320 milyon JPY sermaye ile 1994 yılında  Sony, Sharp, Toshiba, NEC, Panasonic, Hitachi, Mitsubishi, Fujitsu, Fuji Electric, Fuji Xerox, SuMi Trust Bank ve Meiko Shokai gibi devasa şirketlerin bir araya gelerek kurduğu JACO( Japan Audit and Certification Organization for Quality and Environment ) bu şirketlerin yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği üretimlerin önemli bir kısmını denetlemektedir.

Bu bağlamda; ICAS Türkiye'nin milli kuruluşu olarak yurt içinde ve yurt dışında büyük sermayeli şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşların ISO 55001 Varlık Yönetimi standardı kapsamında uygunluk değerlendirmesini yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Stratejik öneme sahip yeni anlaşmalar için hazırlıklar devam ediyor.