Koronavirüs gündemimize girdiğinden buyana pozitif olma durumu negatif bir algı oluşturuyor. Çünkü virüs vücuda girmiş anlamı olduğu için ortamda negatif bir hava oluşuyor. Korona virüs ekonomik dengeleri de bozduğu için piyasalarda bu virüsten olumsuz etkilendi doğal olarak. Covid-19 küresel ekonominin dengesini bozdu. İşsizlik oranları arttı, ihracat verileri geriledi.

Kasım ihracat oranları açıklandı ve geçen yılın Kasım ayı oranlarına kıyasla % 0,95 azaldığı belirtildi. Ticaret Bakanlığından verilen bilgilere göre; Kasım 2020 ihracat oranının 16 milyar 88 milyon dolar olduğu söylendi. İthalatın ise % 16,7 artışla 21 milyar 158 milyon dolar olduğu bilgisi verildi. Kasım enflasyon oranı da açıklandı. TÜFE’de 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre % 2,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre % 14.03 ve iki aylık ortalamalara göre %12,04 artış gerçekleşti.

Ekonomisi güçlü olan devletler bir şekilde ayakta durabiliyor ancak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde virüsün etkisi daha şiddetli hissediliyor. Türkiye yeni ekonomi programını açıkladı. Adalette ve ekonomide yeni reformların geleceği duyuruldu. Reform kelimesi kulağa hoş geliyor, özellikle adalette yapılacak reform ekonomik reformun önünü açacaktır. Bunlar yapılması gereken güzel şeyler, hep birlikte bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Aşı çalışmalarına ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD başta olmak üzere ekonomiyi destekleme paketlerine yönelik olumlu haberler piyasaları olumlu yönde etkiledi diyebiliriz. Pfizer ve BioNTech'in yanı sıra Moderna da potansiyel aşılarının kullanımı için Avrupa İlaç Ajansı'na başvurdu. Avrupa İlaç Ajansı'nın bu ayın ilk yarısında başvuruları karara bağlaması bekleniyor. Bu arada Pfizer ve Biontech aşısı için ilk resmi izin İngiltere tarafından verildi. Önümüzdeki hafta itibariyle bu aşının İngiltere’de uygulamaya geçeceği belirtildi. Aman Covid-19 vakaları negatif olsun piyasalar pozitif olsun yeter artık dünyanın bir rahatlamaya ihtiyacı var.

Senden sonra dünyaya bir hal oldu…

Geçenlerde sosyal medyada çok anlamlı bir paylaşım dolaşıma girdi. Bodrumda cansız bedeni kıyaya vuran Aylan bebeğin yüz üstü yatan o hafızalarımızdan silinmeyen hüzünlü fotoğrafı paylaşıldı. Altında şu anlamlı cümleler yazıyordu; Senden sonra dünyaya bir hal oldu! İnsanlar senin gibi yüz üstü yatırılıyor ve nefes alamıyor!

İnsanoğlu ders çıkarmasını bilirse hayattan, iyilik, kötülük karşısında her zaman galip gelecektir. Türkiye’den Yunan adalarına kaçmak isteyen Suriyeli Mülteci ailenin bu minik yavrusunun görüntüsü İnsanoğluna bir mesaj vermişti. Doyumsuz insan toplulukları, azgınlıklarından vazgeçmeyince, diğer insanlara, doğaya, hayvanlara yaptıklarının karşılığını bir şekilde ödeyeceklerdir. Maalesef bu süreçte günahsız insanlarda onların yaptıkları kötülüklerden nasibi alacak zarar görecekler.

Korona Virüs tüm dünyayı çaresiz duruma getirdi. Aylan bebeğin yüzünü yere değdiren doyumsuz insan toplulukları kısa bir süre sonra minicik bir virüsün esiri oldular. Covid-19 denilen virüs zengin, fakir ayırt etmeden insanoğlunun yüzünü yere değdirdi. İnsanoğlu ders almadığı müddetçe isimler değişir musibetler yaşamaya devam eder. Yaşadığımız musibetlerden ders çıkaralım, İnsanlığımızı gözden geçirelim. Yeni doğan bebeklerimizin yüzü yere değmesin, geleceğe umutla baksın.