"Aşk harmanında savruldum / Hem elendim hem yuğruldum / Kazana girdim kavruldum / Meydâna yenmeğe geldim," diyor ozanlık adıyla Şah Hatayî...  Bir başka adı ve yönüyle Safevi Sultanı  Şah İsmail. Kuşkusuz ki,  Azerbaycan ve İran Türkleri için önemli bir moral değer. Tarihi süreç içinde Anadolu Alevileri için de öyle.

"Can HATAYİ'm ölmeyince / Tenim turap olmayınca / Dost dosttan ayrılmayınca / Dost kadrini bilmez imiş..."  Beş yüz yıl sonra dost kadrin belenler çıktı.

Yedi Ulu Ozan, Alevilikte söyledikleri deyişler ile Alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile ulaşan yıldızlar. Yedi ulu ozanın biri olan Şah Hataî, iki yıl önce  Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde Azerbaycan'dan "Savalan Topluluğuyla Anadolu'dan "Albayrak Kardeşlerin" dilinden ve telinden ses vermiş, nefesleriyle canlara can katmıştı. 

Bu anlamlı etkinliği ve vefa örneğini Azerbaycan Türkiye Evi Vakfı ile Alevi Düşünce Ocağı birlikte düzenlemişti. Şah İsmail adına Türkiye'de yapılan etkinlikler, Azerbaycan'da ilgiyle izleniyor. Kerbelâ Matem orucunun tutulduğu günlerin ertesinde bu dinleti ve Aşure sunumunun amacını Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek şöyle özetlemişti. 

"Azerbaycan ve Anadolu arasındaki tarih ve kültür bağlarını canlı tutmak... İnançların siyasi sınırları tanımadan paylaşıldığını yaşatmak. Tarihin siyasal rekabet alanı değil birleştirici bir güç olduğunu ortaya koymak.  Azerbaycanlı ve Türkiyeli kültür ve sanat adamlarını ortak seslerde birleştirmek. Azerbaycan'da ve Türkiye'de oldukça tanınan, sanat adamlarını bir araya getirmek ve onların daha geniş kitlelerce tanınmasını sağlamak."

Azerbaycan'da Şah Hataî deyişlerini büyük bir ustalıkla yorumlayan "Savalan" Mistik Müzik Grubu ile Türkiye ve Balkanlar'da HATAÎ yorumları ile büyük ilgi toplayan Albayrak Kardeşler, Şah Hataî'nin Azerbaycan ve Anadolu yorumlarını topluma birlikte sunacaklar.

"Savalan" grubu 2002 yılında Bakü'de oluşmuştu... Grubun genel sanat yönetmeni Novruz Novruzlu... Üyeleri arasında  Novruz Novruzlu'nun dışında  Helimet Sultan, Fahreddin Selim, Cavat İsmayil ve İffet Askerov bulunuyor. 

    "Savalan" grubu aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkede konserler verdi.

Albayrak Kardeşler topluluğunun üyeleri Hüseyin ve Ali Rıza Albayrak  ekonomi okudular ama, müziğe gönül verdiler. Hüseyin Albayrak ve Ali Rıza Albayrak Sivas Uzunyayla kökenli bir ailenin kardeş çocukları. Almanya'da doğan Ali Rıza, 9 yaşında Türkiye'ye dönüp amcasıyla yaşamaya başladı.

Âşık Pervane mahlasıyla deyişler yazan Hasan Albayrak hem yeğenini, hem de oğlunu ozan olarak yetiştirdi. Küçük yaşlardan itibaren bağlama çalan ikili ilk toplulukları "Grup Nefes"i İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde okurken kurdu. Halk Oyunları Kulübü'nün üyeleriyle birlikte konserler verdiler. Ali Rıza Albayrak halk müziğinin yanı sıra barok müzik dinliyor. Hüseyin Albayrak ise İran kökenli etnik müzikleri araştırıyor.

Hüseyin ve Ali Rıza Albayrak sırasıyla 2003 ve 2004 yıllarında yayınlamış oldukları "Bâtıni Nefesler" ve de "Şah Hatayi Deyişleri " adlı albümlerinde Alevi-Bektaşi inanç geleneğinin en önemli ifade biçimi olan deyiş ve de nefesleri, onların gelenekteki icra ve söyleyiş biçimlerini temel aldılar.  Bağlama ailesinin tüm üyelerinin (cura, çöğür, tambura, divan, balta saz, bas bağlama, şelpe vs.) zengin katılımını da sağlayarak kendi yorumlarıyla seslendirmeye çalıştılar.

 Her iki albümde icra edilmiş olan nefesler; İlâhi sırrın en yetkin idrak seviyesini temsil eden insan-ı kâmil´in yani aşığın, sevgili, Tanrı aynasından kendi özünü seyre daldığı hallerin anlatımı oldu.