İngilizler Türkiye'yi çok seviyor. Özellikle Bodrum başta olmak üzere güneşi, denizi ve kumu zengin beldeler geçmiş dönemlerde İngiliz turist kaynardı. Son yıllarda pandeminin de başlaması ile bu akım kesildi.

Şunu da eklemeden geçmeyelim:

Pandemiye rağmen İngiliz turistler geçtiğimiz dönem Ekim sonuna kadar Türkiye'deydi. Bodrum İngiliz turistlerle doluydu ve otellerde de rezervasyonların üst düzeylerde olduğunu biliyoruz.

Sonra ne oldu:

Pandemi nedeni ile virüs mutasyona uğrayınca İngiliz Hükümeti kapıları kapattı. Böylece Türkiye'deki İngilizler ülkelerine döndü. Daha önce yapılan rezervasyonlar da iptal edildi. Tatillerini bitiren İngiliz turistler ülkelerine döndü. Yeni turist de gelmedi.

Otelciler Bodrum'da sezonun uzayacağını, rezervasyonlardan bunu anladıkları açıklamışlardı. Sonrasını hepimiz biliyoruz.

Şimdi gözler yeni sezona çevrildi.

Turizmimizdeki hareketlilik İngiltere ve Almanya'nın tutumuna bağlı. Bu satırlar yazılırken İngiltere'den bizi sevindirecek haberler gelmeye başladı.

3,2 milyondan fazla insanın corona virüsüne yakalandığı İngiltere'de aşılama süreci turizmi de hareketlendirdi...

50 yaşın üzerindekilere aşı sürecinin devam ettiği İngiltere'nin önde gelen turizm şirketlerinden TUI, "Aşı süreci yaz aylarına rezervasyonu artırdı. Özellikle 50 yaş ve üzeri kitle için yaz tatili taleplerini artırdı. Şu an internet üzerinden yapılan rezervasyonların yarısı 50 yaş ve üzerindekileri kapsıyor" açıklamasını yaptı.

Haftada 2 milyon doz aşı yapılmasını planlayan Birleşik Krallık'ta öncelikle çok yaşlı ve risk grubundakilerle sağlık çalışanlarına aşı yapılması planlanıyor. 50-70 yaş arasındakilere ise Mart ayında sıra gelmesi bekleniyor.

TUI İngiltere Yönetici Direktörü Andrew Flintham, "Daha önce hiç öne çıkmayan bir yaş grubundan tatil rezervasyonlarına büyük ilgi geldi. Corona virüsü aşısının etkisi olduğunu tahmin ediyoruz. Yunanistan, Türkiye ve İspanya'daki Balear Adaları'na talep çok yüksek" dedi. Öte yandan İngilizlerin tatillerini daha uzun süre tutmayı planladıkları belirtildi.

İngiltere'den aşılamanın pandemi ile savaşta önemli rol oynadığı ve İngiliz vatandaşların en çok Türkiye'yi tercih ettikleri açıklaması geldi. Yapılan son açıklamalarda Mart-Nisan aylarında Londra'dan Türkiye'nin turizm merkezlerine karşılıklı uçak seferlerinin başlayabileceğine de değiniliyor.

Turizmle ilgili daha önce yazmıştık. Türk turizmi 2021 sezonunda bir patlama yaşayabilir. Çünkü, pandemi nedeni ile insanlar bunaldı. Adeta evlere hapsedildi. İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkeler güneşe, denize ve kuma hasret kaldı. Bu nedenle kendileri için en uygun ülke olan Türkiye'ye tercihlerin başına görüyorlar.

Zaten TUİ'nin Türkiye rezervasyonlarındaki yoğunluğa dikkat çekmesi, bu yıl Türkiye'ye İngiliz turistin yağmur gibi yağacağının habercisi olarak değerlendirilmelidir.

Eğer aşılamadan beklenen sonuçlar elde edilirse Türk turizmi gerçek anlamda bir patlama yapacaktır. Hazırlıklar da buna göre yapılıyor.

Bunun bir başka sonucu da şu olabilir:

Küresel ısınma ile yaz mevsimi Kasım sonuna kadar sarkabiliyor. Bu da hiç kuşkusuz turizm sezonunun uzayacağı anlamına geliyor.

Bir başka torbada da Rus turist var.

Rusya'dan da sevindirici haberler geliyor. Yeni turizm sezonunda Rusya Türkiye'ye kapılarını iyice açmaya hazırlanıyor. Antalya'daki otellere şimdiden rezervasyonların yağmaya başlaması Rusya'dan da beklenen turistlerin geleceğinin habercisidir.

Türkiye'ye gelmesi beklenen turistlerin sadece otellerle sınırlı kalmayacağını da görmek gerekiyor. Yan sektör de nefes alacak. Restoranlar, cafeler, alışveriş merkezlerinde de hareketlilik başlayacak.

Temennimiz beklentilerimizin hedefine ulaşmasıdır.