Türk Standardları Enstitüsü ( TSE) tarafından düzenlenen " Ekonomik ve Ticari hayatta standardizasyonun önemi " konulu panele katılan Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ Türkiye'yi bir teknoloji merkezine dönüştürmek istiyoruz dedi. Bu bağlamda; ülkemizde Ar-ge çalışmalarını önemsediklerini ancak Ar-ge projelerinin ticari ve katma değer ürünlere dönüşmesi gerektiğini söyledi. Arge çalışmalarının katma değer ticari ürünlere dönüşmesinde standartlara ihtiyaç olduğunu belirten Özlü; TSE bu anlamda önemli bir misyon üstleniyor dedi.

Türkiye'nin kalkınma hedefleri arasında Arge- ve İnovasyon çalışmaları önemli bir yere sahip. Bu bağlamda; Sayın Bakan Faruk ÖZLÜ beyin bu açıklamaları çok önemli. Arge projelerinin ticari ürüne dönüşmesi ekonomik kalkınma sürecine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Devletin sanayicimizi bu anlamda desteklemesi ve teşvik edici politikalar uygulaması dikkate alınacak bir durumdur.

Arge ve İnovasyon süreci desteklendiği müddetçe sürdürülebilir gelişme yakalanabilir, küresel rakiplerle mücadelede avantaj sağlanabilir. Uluslararası ticarette önemli bir aktör olmak için standardizasyon faaliyetleri önem taşımaktadır. Bu bağlamda; küresel standartları takip eden ve uyan değil bizzat standartları belirleyen pozisyonda olmak gerekmektedir.

Sanayicilerimiz TSE bünyesinde uluslararası Standart belirleme faaliyetlerine daha aktif olarak katılım göstermelidir. Bu bağlamda; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve TSE sanayicilerimizin uluslararası standartların belirlendiği komitelerde yer alması ve standartların belirlenmesinde aktif rol alınması noktasında gerekli gayreti göstermektedir.

TSE'NİN STANDARDINI YÜKSELTECEĞİZ

Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Faruk ÖZLÜ " Ekonomik ve Ticari hayatta Standardizasyonun önemi" konulu TSE'nin düzenlemiş olduğu panelde çok dikkat çekici bir cümle söyledi. " TSE'nin standardını yükselteceğiz "  ilk bakışta bir standart kuruluşunun standardı nasıl yükselir diye düşünelebilirsiniz. Ancak ekonomik ve ticari hayatta standardizasyonun önemi dikkate alındığında küresel rekabette başarılı olabilmek adına dikkat edilmesi gereken bir cümleydi. Bakan bey TSE'nin hizmet çeşitliliği ve kalitesinde sürdürülebilir bir artış sağlayarak sanayiciye verilen hizmet kalitesinin artırılmasına vurgu yaptı. Bu vesileyle Türkiye'nin tüm ekonomik faaliyetlerinin standardında bir yükselmeye işaret etti.

TSE'nin ulusal ve uluslararası alanda hizmet çeşitliğinin artması kalitenin artması anlamına gelir. Kalitenin artması rekabette avantaj sağlayacağı için ekonomiye kayda değer girdiler sağlayacaktır. Bu bağlamda; TSE'nin kurmuş olduğu ICAS (Uluslararası Uygunluk Değerlendirme A.Ş) şirketinin önemli bir misyonu üstlendiğini düşünüyorum.