Dünya genelinde hızla gelişen sektörlerden biri olan turizm, döviz girdisi sağlaması, istihdama ve bölgesel kalkınmaya katkısı dolayısıyla özellikle gelişmekte olan ülkeler için cazip bir endüstri haline gelmiş durumda. Buna bağlı olarak dünya turizm hareketlerinden daha fazla pay almak isteyen ülkelerin geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak alternatif turizm türlerine yöneldiğini görüyoruz.

Bu noktada akla gelen örnekler içerisinde kış turizmi özellikle dikkat çekiyor. Fiziki ve iklimsel özellikleri bakımından kış turizmine elverişli ülke ve bölgeler bu konuda gerekli alt yapıyı oluşturmuş ve belirli bir gelir düzeyine ulaşmış durumda. Bu bağlamda; Coğrafi konumu ve uygun iklim koşulları, Türkiye'ye sektörde her geçen gün artan rekabette öne çıkma fırsatı sunuyor.

Ülkemizdeki kış tatil merkezlerinde son yıllarda bir artış olduğunu görüyoruz. Ancak 2026'da yapılacak Kış Olimpiyatları'na talip olan Türkiye'de yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol var gibi görünüyor. Son yıllarda tesis sayısının ve kalitesinin artması ve artan talep bu hedefe ulaşmanın, devletin de desteği ile, çok zor olmayacağını gösteriyor.

Türkiye'de kış turizmi fiyatları el yakıyor!!!

Kış turizminin en yoğun dönemi "Sömestr" tatiline yönelik Uludağ'da kişi başı gecelik konaklama fiyatları 500 lirayı bulurken, 5 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2 bin 500 Türk Lirası. Uludağ bölgesindeki bu fiyat, son yıllarda Türkler 'in ucuz kayak için keşfi olan Bulgaristan'ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse üç katına denk geliyor. 5 gecelik dağ tatili için Kartalkaya'da3 bin 200 lira, Palandöken'de 2 bin 100 lira, Erciyes'te ise bin 529 lirayı gözden çıkarmak gerekirken, Fransa Alpleri'ndeki ünlü Meribel'de tatil ise uçakla ulaşım dahil 5 gecelik 4 bin lira olarak hesaplanıyor.

Türkiye'deki otellerin fiyatları İtalya, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya'yı çoktan sollamış hatta Fransız Alplerindeki ünlü Meribel kayak merkezini bile geçtiğini görüyoruz. Özellikle Romanya ve Bulgaristan'ın ülkemize yakın olması fiyatların ülkemize göre daha uygun olması kış tatilcilerinin bu bölgeleri tercih etmesine sebep olmakta.

Türkiye fiziki ve iklim koşulları itibariyle Kış turizminde avantajlı durumda. Devlet desteğiyle yapılacak yeni tesisler kış turizminde rekabeti arttıracak, rekabetin artması tesislerin fiyat konusunda daha esnek davranmasına ve uygun alternatifli tatil seçenekleri sunmalarına olanak sağlayacaktır.

PKK Terörü bölgeye yatırımı engelliyor!!!

Ancak ülkemizin doğusunda yaşanan PKK terörü bu yatırımları engellemekte halkımız can güvenliğinden endişe duymaktadır. Devletin bu bölgeye yatırım yapması için öncelikle terörün sonlanması gerekiyor. Ancak bölgede son durum her geçen gün kötüye gidiyor hendekler kurulmuş, yollar kapatılmış esnaf kepenk kapatmış durumda. Böyle bir ortamda devlet teröristle mücadele ederken turizm konuşmak abesle iştigal olur!!! Umarım 2016 yılı terörün bittiği ülkemizin huzur ve barış içerisinde geleceğe umutla baktığı bir yıl olur.