Soğuk savaş sonrasında Türk dış politikası için Avrasya yeni bir alternatif olarak ortaya çıkmıştı. Türkiye açısından Asya'nın önemi, başta ekonomik ve ticari nedenlere dayanmakla birlikte İslam ve Türk dünyasının tamamına yakınını barındırmasıyla özel bir yere sahiptir. Avrasya Ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler 1992 sonrası başlamış bugüne kadar artan bir hızla gelişme göstermiştir.

Ülkemize Jeopolitik yakınlığı, 170 milyonluk nüfusu 2.7 trilyon dolarlık pazar büyüklüğü nedeniyle Avrasya bölgesiyle ticaret hacmimizin genişlemesi stratejik bir öneme sahiptir. Avrasya bölgesiyle etkin ticaret yapılması bakımından standartlara uygun üretim ve belgelendirme bununla birlikte ithalat ve ihracat işlemlerinin üçüncü taraf gözetim kuruluşları tarafından yapılması önemlidir.

Bu bağlamda; 1991 yılında Türk Standardları Enstitüsü tarafından kurulan ve 26 yıldır Başkanlığını yürüttüğü Bölgelerarası Standardizasyon Birliği bu amaca hizmet etmektedir. Avrasya ülkeleriyle ticaret hacmimizi geliştirmek amacıyla kurulan BASB bugün ülke ve kuruluşlar için daimi bir iş platformu haline gelmiştir. BASB bünyesinde gerçekleştirilen bölgesel işbirlikleri ile birlikte üye ülkeler arasında ticaretteki teknik engellerin kaldırılarak ticaretin kolaylaştırılması, ithalat ve ihracatın artırılması ve kalite altyapılarının güçlendirilmesi gibi beklentilerin karşılanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

ICAS Avrasya Bölgesinde Belgelendirme hizmetine başladı...

Bölgelerarası Standardizasyon Birliğinin (BASB) etkisiyle Avrasya'da ticari ilişkiler kuran TSE kuruluşu ICAS; Kırgızistan'da gıda üreticileri için zorunlu hale gelen ISO 9001 ve ISO 22000 yönetim sistem belgelerinin verilmesi noktasında çalışmalarına başladı. Bu bağlamda; 15 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 50 Kırgız firmasına belgelendirme hizmeti sunmak için ICAS personelleri çalışmalarına devam ediyor.

Ayrıca Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ( Belarus), Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan'ın üye olduğu Avrasya Ekonomi Birliği ülkelerine Türkiye'den ihraç olan ürünlere yönelik EAC belgelendirmesi yapılması noktasında çalışmalar sürüyor. TSE kuruluşu ICAS tarafından bu hizmetin sunulacak olması bölgeyle olan ticaret hacmimizin büyümesine önemli katkılar sağlayacak.

Geçtiğimiz haftalarda Kırgızistan'da Helal laboratuvarı ve Araç Muayene İstasyonları kurulması konusunda Kırgızistan Yatırım Ajansı ile ICAS arasında bir iyi niyet sözleşmesi imzalanmıştı. Bu projelerinde hayata geçmesiyle birlikte bölgede yeni yatırımların yapılması bekleniyor. Bölgenin önemli ülkelerinden Azerbaycan, Ukrayna ve Moldova'da Uygunluk Değerlendirme hizmetleri sunulması noktasında çalışmalar devam ediyor.