Bugün 30 Ağustos zafer bayramını kutluyoruz. Türk milletinin birlik, beraberliği ile kenetlenerek şaha kalktığı büyük taarruzun yıl dönümü. Haftaya, büyük hükümdar Alpaslan’ın 26 Ağustos 1071’de Türk Milletine Anadolu’nun kapılarını açarak vatan yaptığı Malazgirt zaferiyle başladık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da “ Büyük taarruz, başkomutanlık meydan muharebesi” zaferiyle atasının emanetine sahip çıktığı zaferle bitiriyoruz. 26 Ağustos ile başlayan 30 Ağustos ile biten bu hafta Türk milletinin zafer haftasıdır.

Takvim yaprakları 26 Ağustos’u gösterdiğinde; Sultanım 300 bin kişilik düşman ordusu bize doğru yaklaşıyor diyen ordusuna bizde onlara yaklaşıyoruz diyerek cevap veren sultan Alpaslan’ı hatırlıyorum. Rahmetli Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlunun  Malazgirt marşı aklıma geliyor gür sesle okuyorum.

Aylardan Ağustos, günlerden Cuma
Gün doğmadan evvel iklîm-i Rum'a
Bozkurtlar ordusu geçti hücuma

Yeni bir şevk ile gürledi gökler
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber

Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu
Ardında Oğuz'un ellibin tuğu
Andırır Altay'dan kopan bir çığı

Budur, Peygamberin övdüğü Türkler...
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber

Türk, Ulu Tanrı'nın soylu gözdesi
Malazgirt Bizans'ın Türk'e secdesi
Bu ses insanlığa Hakk'ın müjdesi

Bu seste birleşir bütün yürekler...
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber!..

Nağramızdır bu gün gök gürültüsü,
Kanımızdır bugün yerin örtüsü
Gazi atlarımın nal parıltısı

Kılıçlarımızdır çakan şimşekler...
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber!..

Yiğitler kan döker, bayrak solmaya,
Anadolu başlar, vatan olmaya...
Kızılelma'ya hey... Kızılelma'ya!!!

En güzel marşını vurmadan mehter
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber

Takvim yaprakları 30 Ağustos’u gösterdiğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün atasının emanetine sahip çıktığı Büyük taarruzda uyguladığı “SAD” planı aklıma geliyor ecdadımla gururlanıyorum. Sakarya zaferinin ardından yurdu tamamen düşmandan temizlemek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının SAD harfinden yola çıkarak uyguladıkları plan sayesinde büyük taarruz zaferle sonuçlanmıştır. Nedir SAD planı ? Osmanlıca SAD harfinin şeklinden yararlanılarak hazırlanan planda SAD harfinin kuyruk kısmına süvariler, düşmanın kaçış yolunu kapatmak için yerleştirildi. Güneyine I. ordu, doğusuna II. ordu yerleştirilerek, düşmanın sarılarak yok edilmesi kararlaştırıldı. Savaş saldırı ve sarma harekatı olarak düşünüldü, hazırlanan plan başarıyla uygulandı ve zafer ile sonuçlandı. Macar Türkolog Laszlo Rasonyi planı şöyle anlatıyor. Plana neden SAD harfinin konduğunu sordum, ama doyurucu cevap alamadım. Büyük taarruzun planını tahtaya çizerken, karşıma SAD harfi çıkınca, Atatürk ve silah arkadaşlarının büyüklüğünü bir kez daha anladım. Bilinen taktiklerden farklı yöntem izlenmiş. SAD harfinin hem şekli, hem de simgelediği saldırı- sarma sözcüklerine göre savaş planı hazırlanıp başarıyla uygulanmıştır.

Zafer haftalarını, milli bayramları önemseyelim, çocuklarımıza anlatalım, coşkuyla kutlayalım. Ecdadımızın zaferlerini hatırlayarak geleceğe yön çizelim. Malazgirt’ten, Dumlupınar’a zaferler hep bizim olsun, Türk devleti daim, Türk milleti bahtiyar olsun.