2009 senesinde THY İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçağın düşmesiyle nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiği kazada, ünlü Amerikan uçak üretici firması Boeing’in sorumluluğunun, baskılar üzerine örtbas edildiği, kazanın nedeninin pilotlara yüklendiği iddia edildi. Haberin kaynağı ise Amerika’nın en çok okunan Gazetesi New York Times.

New York Times, 2009 senesinde yaşanan bu üzücü olayla ilgili çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. Türk Havayollarına ait 737-800 tipi Boeing uçağına ilişkin, sorumluluğun uçak firması ve ABD’li federal güvenlik yetkililerin baskısıyla pilotlara yüklendiğini ancak kazanın, firmanın riskli tasarım seçimleri ve hatalı güvenlik değerlendirmeleri neticesinde yaşandığını yazdı. Haberde ayrıca 2009’da düşen THY uçağı ile Boeing 737 Max Tipi uçaklarla Endonezya ve Etiyopya’da yaşanan kazalar arasında paralellikler olduğu belirtildi.

25 Şubat 2009 tarihinde yaşanan bu talihsiz olay hepimizi çok üzmüştü. Günlerce Türkiye ve tüm dünya bu uçak kazasını konuşmuştu. Sonuçta fatura uçağı kullanan ve kazada hayatlarını kaybeden THY pilotlarına kesilmişti. Türk Hava Yolları ciddi bir itibar kaybına uğramıştı. Dünya havacılık sektöründe büyük atılım yaparak, Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi unvanını alan dünyada ilk 5 havayolu şirketi arasına giren Türk Hava Yolları’nın uçuşa geçtiği bir dönemde böylesine talihsiz bir kaza yaşanması milli markamızı derinden etkilemişti.

Yıllar sonra bu kazanın sebebinin THY ve pilotları değil, Boeing olduğu iddia ediliyor. Peki ne olacak THY’nin giden itibarı, borsada düşen hisseleri, gelir kaybı. Ülkemizin bayrak taşıyıcı milli havayolu şirketi Türk Hava Yolları gurur kaynağımızdır. Ülkemizin itibarını dünyada arttıran bir dünya markasıdır. Eğer bu haber doğruysa Türk Hava Yolları yönetim kurulu ve devletimizin bu işin üzerine gitmesi gerekir. Boeing firmasına uluslararası mahkemelerde dava açılması maddi, manevi hak talebinde bulunulması gerekir.  

New York Times’ın haberine göre, Boeing firmasının üretim hatası yüzünden gerçekleşen kazanın, Türk Hava Yolları pilotlarına fatura edilerek bir tuzak kurulduğu söyleniyor. Riskli tasarım seçimleri ve hatalı güvenlik değerlendirmeleri neticesinde bu kazanın meydana geldiği belirtiliyor. Boeing firması bu durumu bilmesine rağmen olayı örtbas ederek suçu Türk Hava Yolları ve pilotlarına attı deniliyor. New York Times’ın bu haberi çok önemli bir iddia. Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten Hollanda Güvenlik kurulunun eski başkanı Pieter Van Vollenhoven, New York Times Gazetesinde yer alan ABD makamlarının müdahalesi ile gerçekleri sakladıkları iddiasını reddetti.

Hollanda Kralı Willem – Alexander’in teyzesi Prenses Margriet ile evli olan Prof. Dr. Van Vollenhoven, Hollanda Radyosu’nda (NOS Radio 1) iddialara yanıt verdi. Amsterdam’da 25 Şubat 2009’da meydana gelen 9 kişinin öldüğü, 120 kişinin de yaralandığı kazayı araştıran konsey üzerinde sık sık baskı uygulandığını söyleyen Van Vollenhoven, “Her zaman eleştiri ve baskı vardı. Çünkü, gerçek sevilmiyor. Ama bunun hiçbir etkisi olmadı. Bağımsızlığımıza büyük önem veriyorduk” dedi. Baskı vardı ama biz bu baskıdan etkilenmedik diyor. ABD makamları baskı uyguladı ama biz etkilenmedik ifadesi şüphe uyandırıyor!

New York Times mı yalan söylüyor, Hollanda Güvenlik Kurulumu bilmiyorum. Ama ikisinden biri yalan söylüyor orası kesin. Benim merak ettiğim ve kuşkulandığım bir şey var! Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü misali! Amerika’nın en çok okunan prestijli Gazetesi NY Times, bir Amerikan markası olan Boeing aleyhine olan bu haberi durup dururken neden paylaştı!!!  Acaba Gazete ile firma arasında bir hesaplaşma mı var?

NY Times Gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’a karşı yayın yapıyor. Böyle bir haberi ortaya atarak azil yargılaması geçiren Trump’ı zor durumda bırakmak istemiş olabilir mi? NY Times bu haberle Boeing firmasını ciddi bir tazminat ödemeye mahkum ederek bir taşla iki kuş vurmak mı istedi? NY Times Gazetesinin Donald Trump’a karşı olduğunu biliyoruz ancak ülkenin milli uçak üreticisi Boeing ile ne alıp veremediği olabilir?

Uçaktaki gizemli yolcu!!!

Geçtiğimiz Ağustos’ta yani 31/08/2019 tarihinde ajanslara bu kazayla ilgili yine gizemli bir haber düşmüştü. Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Hollanda ve Türk makamlarını şaşkına çeviren bu olay hakkında dikkat çeken bir detayı paylaşmıştı. Düşen uçaktaki kayıp yolcunun esrarı ve CIA” başlıklı köşe yazısında, dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya gelen CIA ajanının anlattıkları ve düşen uçakta yaşananları şöyle anlatmıştı.

Hemen acil durum merkezi kuruluyor. Ailelere haber vermek üzere yolcu listeleri isteniyor. Mucize eseri uçaktaki 135 yolcudan sadece 9’u ölmüş. Hayatını kaybedenlerin 4’ü personel, birisi iş insanı ve 4’ü ABD vatandaşı idi. Aradan zaman geçiyor ama otopsiler bir türlü bitmiyordu. Bütün yaralılar sayılıyor ama bir kişi eksik çıkıyordu. Bu nedenle de ölenlerin cenazesi verilemiyordu. Hollanda makamları da şaşkındı. Yolcu listeleri bir kişinin kayıp olduğunu gösteriyordu.

Kimdi bu gizemli yolcu ve neredeydi?

Ve araştırmalar sürerken THY Başkanı Hamdi Topçu’ya bir mesaj geldi: Bir CIA ajanı geldi, bilgi almak istiyor. Topçu şaşırmıştı. CIA de nereden çıkmıştı...

Ajanı odasına aldı. CIA ajanı aynen şöyle dedi: Sayın başkan, sizin aradığınız kişi sizin uçaktan çıkıp Los Angeles’a uçmuştur. Şaşkınlık daha da artmıştı.

Topçu ne olur ne olmaz diye düşünerek sordu: Acaba kimliğinizi görebilir miyim? Ve sakıncası yoksa bir fotokopisini alabilir miyim? Ajan: Elbette, buyurun alın. Topçu kimliğin fotokopisini aldıktan sonra isim kontrolünü yaptı ve doğruladı.

Yalnız garip olan şuydu: Amerika’ya giden uçak THY’nin inişinden 45 dakika sonra kalkıyordu. Üstelik kaza olmuştu. Bu kişi kaza yapmış uçaktan çıkıp 45 dakikada Los Angeles uçağına nasıl gidebilmişti? Bu sır hiçbir zaman çözülemedi.

Hatta Hollanda yetkilileri araştırmayı devam ettirince Hamdi Topçu cenazeleri alabilmek için kendisini ziyaret eden CIA yetkilisinin sözlerini aktardı. Tabii kimlik fotokopisiyle… Böylece cenazeler alınabildi. Ama olayın sırrı hâlâ çözülemedi.

Gel de komplo teorisi kurma. Amerika THY’nin yükselişini durdurmak için bir CIA ajanı görevlendirdi. Sen git Türkiye’ye Türk Hava Yollarının Amsterdam uçağına bin uçakta Amerikalı yolcularda olsun dikkat çekmesin! Uçak düşsün 135 yolcudan pilotlar ölsün gerçeği onlar biliyor çünkü! 4 Amerikalı ölsün şüphe uyandırmasın! Sen uçaktan çık elini kolunu sallayarak Los Angeles uçağına bin! Sonrada gel Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanını uçakta aradığınız eksik yolcu bizim adamımızdı, uçağı biz düşürdük diyerek makamında tehdit et ! Nasıl senaryo ama hayal gücüme hayran kaldınız dimi çok Amerikan filmi izlemiş bu adam diyorsunuz sanırım! Evet bende herkes gibi Amerikan filmleri izledim, halen izliyorum. Son 11 yılda ne komplo teorileri gördük gerçeğe dönüşen! Bana biri 11 yıl sonra New York Times’ın bu haberi ısıtıp neden önümüze koyduğunu anlatabilir mi?