Türk futbolunun son yıllarda uluslararası alanda başarısızlığı bir futbol sever olarak beni rahatsız ediyor. Avrupa'ya ihraç ettiğimiz futbolcu sayısı geçmiş senelere oranla yok denilecek seviyelerde. Dünyanın en büyük kulüplerinden Barcelona'da oynayan bir Arda Turan'ımız var oda yeşil sahalardan çok ana haber bültenlerinde ya da magazin haberlerinde boy gösteriyor. Futbolda 2016 - 2017 sezonu sona erdi, maalesef Avrupa'da yine kayda değer bir başarımız olmadı. Galatasaray'ın 17 sene önce kazandığı UEFA ve Süper Kupa şampiyonluğu böyle giderse torunlarımıza anlatacağımız başarı hikayesi olarak kalacak. 

Futbol dünya üzerinde en fazla ilgi duyulan spor dalı olmasıyla birlikte etki alanı itibariyle önemli bir sektördür. Bu önemli sektör İngiltere'de doğmuş tüm dünyaya yayılmış milyarlarca insanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bir futbol endüstrisinden bahsediyoruz, her şey diğer sektörlerle aynı şirketleri, çalışanları, tesisleri, cirosu, hatta ihracatı da var. FİFA'nın verilerine göre Türkiye, futbolcu sayısı en yüksek 20 ülkeden biri. Göründüğü üzere ülkemizde futbola ilgi oldukça fazla peki neden bu kadar bolluk içerisinde başarı gelmiyor işte kritik soru burada devreye giriyor. 

Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde altyapıyı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Hatta futbol gelişim direktörlüğü adı altında bir birimde çalışıyor. Antrenörler burada iyi eğitim alıyor ancak alınan eğitimin futbolcuya nasıl aktarıldığı bilinmiyor çünkü denetlenmiyor. Bu yüzden antrenörün öğrettiği kadar çocuklar kendini yetiştirebiliyor. Bu bağlamda; Türk Standardları Enstitüsü kuruluşu olan Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ( ICAS ) bir proje geliştirdi. Projenin ismi " Futbolda Kalite Yönetim Sistemi" bu proje eğitimli antrenörün " Kalite Yönetim Sistemi " kuralları içerisinde bilgisini genç futbolculara aktarması ve bu sistemin bir Kalite Yönetim Sistemi uzmanı tarafından denetlenmesini içeriyor.    
ICAS Kalite Yönetim Sistemi ( KYS ) idari yardımcısı Adem AKYOL tarafından yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan projede son noktaya gelindi. Bayramdan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonuna projeyi götürmeye hazırlanan ICAS KYS ekibi projeyle ilgili öncelikle futbol camiasının önemli isimlerinin görüşünü almaya başladı. Bu bağlamda; 6 yıl genç milli takımlarda görev yapan Beşiktaşlı eski futbolcu Metin Tekin'in görüşlerine başvuruldu. Yurt dışında antrenörlük eğitimi de alan Metin Tekin ICAS KYS ekibinin hazırladığı " Futbolda Kalite Yönetim Sistemi" projesi hakkında olumlu görüş bildirerek, futbolun böyle bir projeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili çalışmalar tamamlanıp proje hayata geçtiğinde bu projede yer almak istediğini belirtti. 

Sonuç olarak; Dünya üzerinde milyarlarca izleyicisi olan futbol endüstrisinin Türkiye'deki patronu Türkiye Futbol Federasyonu'dur. Türkiye'de 60 yıllık bilgi birikimiyle Kalite Yönetim Sistemi'nin en tecrübeli uygulayıcısı da Türk Standardları Enstitüsü'dür. Bu bağlamda; Uluslararası Uygunluk Değerlendirme kuruluşu ICAS; TSE'nin Kalite Yönetim Sistemi bilgi birikimi ve tecrübesini Türkiye Futbol Federasyonun futbol bilgisiyle birleştirerek Futbolda Kalite Yönetim Sistemini oluşturmaya çalışıyor. Bende bir futbol sever olarak bu projeyi destekliyor en kısa zamanda hayata geçmesini temenni ediyorum.