30 Ağustos Pazar günü Zafer Bayramının 98. yıl dönümünü kutladık. Korona virüs nedeniyle kutlamalar kontrollü yapılsa da Türk Milleti olarak bu büyük zaferin coşkusunu, heyecanını kalbimizde hissettik. Baş Kumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnet ile yâd ettik.

30 Ağustos Pazar günü bayram coşkuyla ile birlikte büyük bir heyecana daha şahitlik ettik. 1927 yılından buyana Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Türk at yarışçılığının derbisi olan Gazi Koşusu 30 Ağustos 2020 Pazar günü İstanbul Veli Efendi Hipodromunda koşuldu. Koşu Korona virüs önlemleri kapsamında seyircisiz olarak yapıldı.

94. kez gerçekleştirilen büyük yarışa 14'ü erkek, 1'i dişi olmak üzere 3 yaşlı 15 safkan İngiliz tayı katıldı. 94. Gazi Koşusunu Kurtel harasının sahiplerinden Ayşegül Kurtel’in“ CALL TO VICTORY/ ZAFERE ÇAĞRI” isimli İngiliz safkanı kazandı. Sonucu merakla beklenen Gazi koşusunu kazanan Call to Victory isimli safkan, sahibi Ayşegül Kurtel’e son 10 yarışta 3.9 milyon TL kazandırdı.

Şampiyon safkanın Jokeyi, Gazi koşusunun son 5 yıldaki galibi Ahmet Çelik, bu yılda aynı başarıyı gösterdi ve 6 yıl üst üste bu anlamlı yarışı kazanarak rekorunu geliştirdi. Çelik; 89. Gazi Koşusunu “Renk”, 90. Gazi Koşusunu “Graystorm”, 91. Gazi Koşusunu “Piano Sonata”, 92. Gazi Koşusunu “Hep Beraber”, 93. Gazi Koşusunu  “The Last Romance” adlı safkan ile üst üste 5 kez kazanmıştı. Ahmet Çelik 30 Ağustos 2020 Pazar günü koşulan 94. Gazi Koşusunu da Call To Victory ile 6. kez kazanarak tarihe geçti.

Atatürk adına koşulan ilk yarışı Neriman isimli kısrak kazanmıştı.

Kurtuluş savaşı yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde Ankara’da koşulmaya başlayan Gazi Koşusu Türk at yarışçılığının derbisi" olarak ifade ediliyor.

Türkiye’nin iki asrı aşan nadir markalarından biri Ali Muhiddin Hacıbekir lokumlarının sahibi olduğu "Neriman" isimli kısrak tarafından kazanılan 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu günümüze kadar kesintisiz devam ediyor.

Ali Muhittin Hacı Bekir sadece ticari faaliyetleri ile tanınmıyor. 1927 yılında ilk kez yapılan Gazi koşusunda sahibi olduğu “Neriman “ isimli kısrak şampiyon olurken, Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı yapmasıyla da Türk Spor tarihine ismini yazdırmış bir isim.

Gazi Koşusu günümüzde İstanbul Veliefendi Hipodromunda 2.400 mesafede çim pistte koşuluyor. 30 Ağustos Zafer Bayramında düzenlenen yarışlar izleyicileri ekran başına çekerken unutulmaz bir heyecan yaşatıyor. Yarışı kazanan At sahibi ve jokeyi Atatürk adına verilen büyük ödülü almanın onuruyla birlikte ikinci bayramı yaşıyor.

En dış kulvardan Bold Pilot geliyor…

Türk spor tarihinin en unutulmaz Gazi koşusu 1996 yılında yapılmıştı. 70. Gazi koşusunu Jokeyliğini Halis Karataş’ın yaptığı Bold Pilot kazanmıştı. Bold Pilot 2.400 metre çim pistte 2.26.22’lik derecesiyle bir rekora imza atmıştı. Bold Pilot’un rekoru günümüzde hala kırılamadı. Ekranları başında 70. Gazi koşusunu izleyen yarış severler son düzlüğe girildiğinde spikerin “ En dış kulvardan Bold Pilot " geliyor anlatımıyla adeta kendinden geçmişti.

Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş Gazi koşusunun sembolü oldular. Yıllar sonra bu ikilinin başarısı beyaz perdeye konu oldu. Yapımcılığını Kerem Çatay, Pelin Diştaş ve Fatih Aksoy’un üstlendiği. Ahmet Katıksızın yönetmenliğini yaptığı, Serkan Yörük ile birlikte senaryosunu yazdığı 2018 yapımı “Bizim için Şampiyon” filmi yarış severlere 1996 yılında yapılan 70. Gazi Koşusu heyecanını yeniden yaşatmıştı. Dramatik ve biyografik türündeki sinema filmi yarış atı Bold Pilot ve Jokey Halis Karataş’ın gerçek hayat hikayesinden sinema perdesine uyarlanmıştı.