Son günlerde turizmle ilgili çok yazdık. Geç olmasına rağmen ülkemize gelen turist kalabalığının sevindirici olduğunu söyleyebiliriz. Yetkililer de yaptıkları açıklamalarda "Sezon uzayacak, gelirimiz yükselecek. Türkiye cazibesini yitirmedi" diyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs pandemisine rağmen Temmuz ayının 6.5 milyon turistle kapatıldığını söyledi. Ağustos ayına ilişkin olarak da yorum yapan Ersoy, Ağustos'un çok daha iyi gittiğini belirtti.

"Hava trafiği böyle devam ederse 2020'de 15 milyon turist, 11 milyar dolar geliri yakalarız" diyen Bakan Ersoy'un açıklamaları umutlu ve sevindirici buluyoruz:

"Tüm dünya genelini sardı salgın. Türkiye'de çok başarılı şekilde salgınla mücadele sürdürüldü. Nisan sonrasında artık normalleşme süreci başladı. 1 Haziran'dan itibaren turizm sektörü bir ivme kazanmaya başladı. Rusya, Ukrayna, İngiltere, Almanya gibi ülkelerle yoğun hava trafiği başladı. 2020 beklentimiz çok yüksekti ama maalesef 2019 verilerine göre ciddi bir düşüş olacak. Eğer hava trafiğinde olumsuz bir hareketlenme olmazsa 15 milyon turist sayısını yakalarız diye düşünüyoruz. 11 milyar dolarlık bir geliri de geçeriz diye düşünüyorum. Temmuz sonuyla 6 buçuk milyon turist sayısını yakaladık. Sezon geç başladı ama geç bitecek gibi görünüyor. 15 milyon hedefin 2,5 milyonu yurt dışında yerleşik Türk, gerisi yabancı ziyaretçi diye düşünüyoruz. Temmuz sonu itibariyle 6,5 milyon turist sayısını yakaladık, ağustos ayı çok daha iyi gidiyor. 2021 yılında çok daha iyi bir sezon geçireceğiz."

Geçtiğimiz Temmuz ayında ülkemize gelen turist sayısı da belli oldu. Beklenen rakamlara ulaşılamadı ama umutlar gelecek için hep olumlu görünüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü geçici verilerine göre hazırladığı raporda 2020 yılı Temmuz yabancı ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85,9 oranında bir azalış göstererek 932 bin 927 olduğu ifade edildi.

Temmuz ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında İstanbul yüzde 32,36 (301 bin 930 kişi) ile zirvede yer alırken Antalya ve Edirne ilk üçte yer aldı.

Yine Temmuz ayı otellerdeki doluluk oranlarının da gelecek için olumlu ipuçları verdiğine dikkat çekiliyor.

İstanbul başta olmak üzere yarıdan fazlası hâlâ kapalı olan şehir otellerinde kayda değer artış olmadı. Yine büyük bir bölümü kapalı kıyılardaki tatil beldelerinde otellerin dolulukları yüzde 40- 50 bandında gerçekleşti.

Turizmde başlayan iç turizm kaynaklı hareket temmuz ayında da devam ederken, Türkiye genelinde ortalama doluluklar yüzde 31.4 olarak kaydedildi.

İstanbul başta olmak üzere yarıdan fazlası hâlâ kapalı olan şehir otellerinde kayda değer bir artış olmadı. Yine büyük bir bölümü kapalı olan kıyı bölgelerdeki açık olan otellerden sağlanan verilere göre, kıyılardaki tatil beldelerinde doluluklar ortalama yüzde 40-50 bandında gerçekleşti.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), temmuz ayına ilişkin otel doluluklarını açıkladı. Dünya çapında veri ve analiz şirketi STR'nin TÜROB için hazırladığı 'Temmuz Destinasyon Performans Raporu'na göre, Türkiye'nin Temmuz 2020 otel dolulukları, 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 58.4 azalarak yüzde 31.4'e geriledi.

Temmuz ayında ADR (Average Daily Rate) olarak ifade edilen ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 15.7 düşüşle 82.7 Euro olarak gerçekleşti. Konaklama sektörünün en önemli gelir kalemi olarak kabul edilen toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler (RevPAR) ise yüzde 64.9 düşüşle 26.0 Euro'ya geriledi.

Türkiye'nin Ocak –Temmuz 2020 dönemini kapsayan 7 ayda ise doluluk oranı yüzde 49.3 düşüşle yüzde 33.0, ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 17.3 düşüşle 61.2 Euro, oda başı elde edilen gelir yüzde 58.3 düşüşle 20.1 Euro oldu.

Buna göre Antalya'nın payı yüzde 21,92 (204 bin 51) olurken Edirne yüzde 19,57 (182 bin 571 ),İzmir yüzde 6,20 (57 bin 861) ve Muğla yüzde 5,94 ( 55 bin 370) olarak sıralandı.

Öte yandan, 2020 yılı Ocak-Temmuz dönemindeki yabancı ziyaretçi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77,97 azalış kaydedildi ve 5 milyon 440 bin 406 kişi oldu.

Şurası çok önemli:

Turist gelmesi otellerin açılması, istihdam ve yan sektörün nefes alması demektir. Konuyu biraz da bu açıdan değerlendirmekte fayda görmekteyiz. Çünkü turizmi sadece otellerle sınırlı tutmamak gerekiyor.