Dikkat ettiniz mi?

Her turizm sezonu öncesi yetkililer yaptıkları açıklamalarda hedef büyütüp tahminleri aşan turist ağırlanacağını söylerler. Bu söylemler her yıl yinelenir. Ancak, bugüne kadar tahmin edilen turist sayısının tutturulamadığı gerçeğini de görmeliyiz.

Turizmde birçok eksiğimiz var. Bu eksiklikler her yıl dile getirilir. Açıklamalar yapılır, ancak nedense bir türlü beklenen noktalar yakalanamaz. Temennimiz, bu kes belirlenen hedeflerin tutturulması, turizmde artık her alanda yüzlerin gülmesinin sağlanmasıdır.

Hedef büyütmek güzel de bunu yakalayabilmek önemlidir.

Şimdi, Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Hollanda'da katıldığı turizm fuarında yaptığı açıklamada sektörün yeni hedefinin 70 milyon turisti ağırlamak olduğunu söyledi. Nitelikli turist getirmek için de THY ile anlaşma yapıldığını sözlerine ekledi.

70 milyon turistin ağırlanması demek, 2019 sezonunda % 20 daha fazla turistin ağırlanması anlamına geliyor.

Önce Turizm Bakanı Ersoy'un konu hakkındaki açıklamalarına bakalım:

"Turist sayısında Türkiye rekorunu kırdık. Tahminen 45 milyon turist sayısını aşmış olacağız. 2019 yılında erken rezervasyon verileri oldukça iyi görünüyor. Özellikle Avrupa pazarında çok ciddi artış var. Ocak ayı ilk havalimanı verilerini Antalya'da almaya başladık. Antalya'nın havalimanı verilerinde ortalama yüzde 60 artış görüyoruz. Türkiye genelinde de ciddi bir artışın göstergesi. Hollanda'da yüzde 25-30 arası artış var. Umarım 2019 için bu rakamları yakalayacağız. 2023 için eski bir hedefimiz vardı, 50 milyon turist diye. Onu 2019 yılında 52 milyon turist olarak yakalarız diye düşünüyorum. Artık hedefleri yükselttik biliyorsunuz. Yeni hedefimiz 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir. Türkiye bu konuda uzmanlaştı. Önemli olan 70 milyar dolarlık kısmı yakalamak. Nitelikli turiste, konaklama günü ve harcaması yüksek turiste odaklanmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı yapmaya başladık. Nisan sonunda Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir havalimanlarına Avrupa'dan, Almanya'nın birçok kentinden, İngiltere, Rusya ve Körfez ülkelerinden direkt seferlere başlayacak. Protokolü haftalık 67 sefer olarak yaptık, ancak düzeltmeye giderek haftalık 80 sefere çıkardık. 2020 yılından itibaren THY bünyesine her yıl 50 yeni uçak katılacak. Bu turizm hamlesiyle 2023 yılına kadar Antalya, Bodrum, Dalaman havalimanlarına sefer sayılarını misliyle artırmaya gideceğiz. 500 tarifeli sefere kadar bu sayıyı çıkaracağız. Tarifeler açılmaya başlandı. Birkaç ay içinde kış tarifelerini de açacağız. THY kışın da uçmaya devam edecek. Sezonluk değil 12 aylık uçuş öngörülüyor. Turizmdeki hedeflere ulaşmak için diğer bir çalışma ise tanıtım. Tanıtım bütçeleri ve direkt tanıtım seferberliği başlatıldı. Ocak ayı itibarıyla Türkiye'ye en çok misafir veren ülkelerde Türk hükümeti direkt tanıtım çalışmalarına başladı. İngiltere, Almanya, Hollanda, Ukrayna, Rusya ve Körfez ülkelerinde, 15 Ocak'tan itibaren magazinlerde ve televizyonlarda yoğun tanıtım yapılacak. Bunu dijital tanıtım seferberliği takip edecek. Artık sayıya değil, gelire konsantre olacağız. "

İlk bakışta alınan önlemlerin sevindirici ve umut verici olduğunu görüyoruz. Tanıtım eksikliğin de bu çerçevede giderilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilecek olması da ayrıca önemsenmelidir.

Eğer söylendiği gibi turizmde hedefler tutturulabilirse bunun getirisinin bütçe açığının kapatılması ve cari açığın giderilmesinde önemli rol oynayacağını hemen söylemeliyiz. "Bacasız sanayi" turizm sektörü görebildiğimiz kadarı ile "can simidi" haline geldi.

Özetleyelim:

70 milyon turist demek, 70 milyar dolar gelir elde etmek demektir. Bunu da ancak nitelikli turistle elde edebiliriz.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, nitelikli turist konusunda umutlu olduklarının altını çiziyor:

"Bu yıl nicelikten niteliğe geçmeyi konuşmaya başladığımız bir sürecin de başlangıcı olacak. Ülkemize gelen turist sayısı ile birlikte kişi başı turizm gelirini artıracağımız bir döneme giriyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için dünyada Türkiye'nin imajını yükseltecek etkinlik ve organizasyonlara sponsor olarak ülkemizin küresel rekabette öne çıkmasına katkı sağlıyoruz."

Turizm konusunda bugüne kadar yazdığımız yazılarda özellikle tanıtım eksikliğimizi dile getirmiş, nitelikli turist üzerinde durmuştuk. Bu konular şimdi gündemin başına oturtuldu. Sevindirici ve umut verici gelişmeler olarak değerlendiriyoruz.