Bolkar Dağı Güzellemesi

Karagöl’de Sessiz Toros Kurbağası Çığlığı yankılanıyordu…

Toros-Bolkar Dağları, Akdeniz ile İç Anadolu arasında aşılması güç bir engel ya da doğal güvenlik kuşağı gibi uzanan bir dağ silsilesi olmakta birlikte; Orta Torosların sevdalı bir gözdesidir. “Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan Anadolu”nun dağlarına kazılı, zamanımızdan 5 bin yıl eskilere uzanan, dünyada ilk “Maden Arama Ruhsatı” ve altın işletmeciliğinin de merkezidir Bolkar Dağları. Bu gün hala Maden Köyü üzerinde bulunan Medetsiz Tepe ve çevresinde altın ve değişik madenler çıkarılmaktadır… Kimi zaman yaya ve motosiklet gezisi, kimi zaman yamaç paraşütü, kimi zaman kar sörfü, kimi zaman da yürüyüş yapmak isteyenler için elverişlidir Bolkar Dağları ve yaylaları…

Atatürk’ün kendi el yazması olan bir belgede vurduladığı üzere; “Türkler, Anadolu topraklarında 7 bin yıldır var olan pek çok medeniyetin sahibi ve bu bereketli toprakların asli unsurudur…” Zamanımızdan 13 bin yıl eskilere uzanan Göbeklitepe gerçeği, bu savı fazlasıyla doğrulamaktadır. Antik çağdan günümüze; sözlü edebiyat ürünü olan pek çok efsane, mitoloji, destan, ağıt, mani, koçaklama, kına gecesi türküleri, sevda öyküleri ve şiirlere esin kaynağı olan bu zengin kültür coğrafyası, ortak mirasımız olarak yaşıyor…

Aslında Karacaoğlan’ın Bulgar Dağları diye şiirinde seslendiği bu dağlara, daha sonraları Bolkar ismi verilmiş. Aslı Bulgar Dağları’mıydı? Bilmiyoruz ama anlamına bakarsak doğrusu, Bolkar (karı bol ve engelsiz olan dağlar) demek doğru olur. Çukurova’dan; yani sarı sıcağın yakıcı ve nemli havasından kaçıp, bu yayla mekanlara gelen Yörüklerin otağlarını; Aksaray, Karaman, Konya, Kayseri ve Niğde yolundan Çukurova’ya geçenler bilirler. Ulukışla, Çiftehan, Pozantı ve Gülek Boğazı’nı aşarken; Adana yolunun kenarında nefis bir dağ silsilesi uzanır. Özellikle trenle yol alanlar, 38 Toros Dağı tünellerinin gizemine tanıklık ederler… Bolkar Dağları bu silsiledir. Toros ve Bolkar Dağı silsilesinin, Aladağlar sonrası en yüksek noktası: 3583 m olan Medetsiz Tepesi buradadır.

Bolkar Dağı’nın kuzeyi Konya, Karaman ve Niğde, güneyi Adana ve Mersin ili sınırları içinde, yerli halk arasında hava ve su akımı ve kaynağı olarak bilinmektedir. Göksu, Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin kaynağıdır bu dağlar. Özellikle Seyhan Irmağını besleyen Çakıt Deresi kaynağı Beyağıl Köyü’nden başlar. Bolkar Dağları’nın iki tane önemli incisi var: Birisi Karagöl, diğeri Çinili Göl… Bu göller Bolkar Dağları üzerinde bulunan ve tektonik karstik ve glasio karstik göllerdir.

Niğde ili, Ulukışla ilçesine bağlı Maden, Porsuk (Alan Bahçe) ve Darboğaz Köyü’nden dağ yoluna koyulup, Orta Toroslar’ın doyumsuz manzaraları eşliğinde, çam oluklu Karamuklu Pınardan su içip, yükseklere tırmanmaya başlıyoruz…

Yol boyu; kiraz ve elma bahçelerini geçtikten sonra Toros sediri, karaçam, köknar, meşe ve ardıç ağırlıklı ormanlarla kaplı yollardan ilerliyoruz. Uygun yerlerde fotoğraf çekmek için mola veriyoruz. Meydan Yaylası’na kadar araçla tırmanmak mümkün ve köyden sonra yaklaşık 30 dakika sürüyor. Aslında Karagöl’e kadar araçla çıkılıyor ama çevre kirliliği nedeniyle ben buna karşıyım. Karagöl çevresine araç girişi iptal edilmelidir… Sonrasında Meydan Yaylası’na ulaşıyoruz. Burası doğayla iç içe ve birkaç gün geçirmek isteyenler için ideal. Burada kamp kurulup, kaynak sularının ve endemik bitkilerin içinde ve yabanıl yılkı atların yanında mola vermenin tam zamanı. Yörük kasabın hazırlayıp sunduğu taze et eşliğinde ayran, dağ çayı, verem çayı, kekik, kuzu kulağı ve kenger gibi çeşitli doğal bitkilerle beslenen keçi ve koyun etinden yapılan yiyeceklerle piknik yapmanın huzurunu yaşayın…

Yanınıza bedeninizi ısıtacak içki almayı unutmayınız. Unutmadan burada kampçıların gitar, bağlama, kaval eşliğinde, yılkı atları ve keçi koyun sürülerinin de müzik ziyafeti katılımıyla, tam bir yayla şenliğine dönüşür. Akkaya’nın hemen altında kırk göze kaynar su başında, Beyağıl Köyü’nden göçen yaylacıların kurduğu Gıcırgan denen dengeli oyunluk bineklerin gıcırtısı, kaval ve çıngırak sesleri, yüksek dağların yamaçlarında yankılanıyor…

Devamı yarın...