Spor kulüpleri, sporcular, antrenörle gibi futbol severlerin  ilgiyle takip ettiği bir konu spor hukuku ve tahkim. TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda spordan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde TFF bünyesindeki kurulların münhasır yetkili olduğu düzenlenmekte. Yani; bu kanun maddesi uyarınca spordan kaynaklı uyuşmazlıklarda adli yargıya başvurulamamaktadır.

Yakın zamanda, Anayasa Mahkemesi bu konuda önemli bir karar vermiş ve TFF Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanununun 5. maddesinin 2. fıkrasını iptali etmiştir. Bu karar, bir spor kulübünün sözleşme uyarınca ödemesi gereken ücreti ödememesi üzerine, bir futbol temsilcisinin yargıya başvurması üzerine verildi. 

Anayasa mahkemesi iptal kararında 'hukukun üstünlüğü' 'yargı denetimi', 'mahkemeye erişim hakkı', 'hak arama hürriyeti'ne değinmiş ve Anayasa'nın 59. maddesini vurgulamıştır. Anayasanın 'sporun geliştirilmesi ve tahkim' başlıklı 59/2 maddesi; yalnızca spor federasyonlarının yönetim ve disipline ilişkin kararlarında zorunlu tahkimi getirmiş ve yargı yolunu kapatmıştır. 

Anayasa m.59/2- "Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilir. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz."

Anayasa mahkemesi, TFF Kuruluş ve Görevleri hakkında kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasındaki düzenlemenin, ayrım yapmaksızın her türlü uyuşmazlıkta yargı yolunu kapatmış olması sebebiyle, bu hükmü Anayasa'ya aykırı bulmuştur. Hak arama özgürlüğünü fazlasıyla kısıtlayan  bu hükmün iptal edilmesi bence de çok isabetli olmuştur.

Anayasa mahkemesi, iptal kararını kararın resmi gazetede yayınlandığı tarihten 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırmış, iptal hükmü ile doğacak boşluğun giderilmesi için zaman tanımak istemiştir. Karar 02/03/2019 tarihinde yürürlüğe girecek ve iptal edilen hükmün yerine bir düzenleme henüz yapılmadı. Kararın yürürlüğe girmesiyle spordan kaynaklı parasal uyuşmazlıkların çözümünde adli yargının önü açılmış olacak.