TEOG'un akşamdan sabaha kaldırılmasından sonra, liselere yerleştirmenin nasıl yapılacağı merak ediliyordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sonunda TEOG'un yerine getirilen, liselere giriş sistemini açıkladı. Ancak soru işaretleri yine bitmedi... Aksine artarak devam ediyor...

Yeni sisteme göre, yüzde 10 nitelikli lise dışındaki yüzde 90 liselere, eğitim bölgesine ve tercihine göre adrese dayalı kayıt yapılacak. Yüzde 10 nitelikli lise için isteğe bağlı sınav yapılacak. Sınava katılanlar 5 okul tercih edebilecek. 

Birinci sorun, nitelikli liseler neye göre belirlenecek? 

Nitelikli liselerin, Mayıs'ta belirleneceği söyleniyor. Hangi liselerin sınavla öğrenci alacağı bilinmeden, sınava hazırlanmak biraz garip değil mi? Öğrenci onca emekle sınava hazırlanmasına rağmen, gitmek istediği lise, nitelikli sayılmazsa, yani adrese dayalı kayıt yapılacaksa çektiği sıkıntı boşa gidecek.

Veya tam tersi... Nasılsa yakınımdaki liseye gideceğim der, sınava hazırlanmaz... Yakınındaki lise sınavla öğrenci alırsa hayal kırıklığı yaşayacak.

Bazı okulları nitelikli sayıp, diğer bazılarını niteliksiz görmek, okullar arasında ayrımcılığa sebep olacak. Öğrenciler ve öğretmenler arasında kırgınlık oluşturacak.

Yüzde 10 nitelikli liseler arasında sayılmayan ama gerçekten de diğer okullara oranla çok iyi olan liselere, adrese dayalı kayıt yapılacak. Bu durumda adresine yakın iyi lise yoksa o öğrenciler ne yapacak, kaderine mi teslim olacak?

İyi okulların büyük çoğunluğu ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş bölgelerde bulunuyor.

Ekonomik ve sosyal yönden gelişmemiş bölgelerde ikamet eden ailelerin çocukları, iyi okullardan iyice mahrum kalacak...

Sorunlar sadece bu kadarla bitmiyor?

Eğitimci-yazar Sakin Öner, adrese dayalı yerleştirmede çıkabilecek sorunları şöyle özetliyor:

1. Her eğitim bölgesinde her tür okul (Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi) bulunmayabilir. Öğrenci tercihi gerçekleşemez. 
2. Okul kontenjanları korunursa, okul türlerine göre sınıf mevcutları 25, 30 veya 34 olmak zorunda. Talep bu kontenjanları aşarsa yerleştirme nasıl olacak?
3. Bu durumda sahte adres değişiklikleri, torpil gibi unsurların ön plana çıktığı görülecek. Okul idareleri ile veliler arasında çok yoğun sürtüşmeler yaşanacak.

Sakin Öner'in de dikkat çektiği gibi, kontenjandan fazla talep gelmesi durumunda yerleştirmenin nasıl olacağı bilinmiyor.

Parayı çok veren mi kayıt olacak, notu yüksek olan mı? Belli değil...

Kontenjan yetmediği için Anadolu lisesine yerleştirilemeyenler, zorunlu olarak meslek lisesine veya imam hatip lisesine mi gönderilecek?

Adrese dayalı sistem olacağı için, ikametini geçici olarak değiştirenler çoğalacak... Başka bir deyişle adres kandırmacası alıp başını gidecek...

TEOG ile öğrenci en azından çalıştığı kadar, emeğinin karşılığında bir liseye gidebiliyordu. Yeni sistem bu imkanı da ortadan kaldırdı. Sorunları daha da artırdı.

TEOG yeterli değildi, ama getirilen sistem TEOG'u da aratacak gibi görünüyor... 

Yanlıştan bir an önce dönülmesinde fayda var...

 ***

Tokat

Emektar öğretmen, dersini bitirip sınıftan çıkarken; öğrencilerinden birinin diğerine çelme taktığını görüp onların yanına koştu. 

Düşen çocuk, sınıfın en çalışkanlarından biriydi ve ayağı burkulduğu için sessizce ağlıyordu.

Öğretmen, çocuğu yerden kaldırdıktan sonra üstünü temizleyip evine gönderdi. Çelme takan çocuğu kolundan çekerek, öğrencilerin terk ettiği sınıfa soktu. 

Öğretmen, aynı köyün ilkokulunda yirmi yıldan fazla hizmet vermişti. Köyden evlenmiş ve tayini büyük şehirlere çıkmasına rağmen; bir yuva olarak bildiği okulunu hiç terk etmemişti. Bu yüzden öz evlatları gibi gördüğü öğrencilerin haylazlıklarını hazmedemiyordu.

Çelme takan çocuğu şiddetle azarladıktan sonra, onun korkudan tir tir titremesine aldırış bile etmeden suratına bir tokat patlattı.

Küçük çocuğun cılız vücudu, tokadın şiddetinden bir yaprak gibi yere savrulmuş ve yeni çıkmakta olan dişlerinden akan kan, öğretmenin ceketine sıçramıştı.

Öğretmen, yedi yaşındaki bir çocuğa yaptığı bu hareketten hemen sonra pişmanlık duymasına rağmen, bunun kendisine iyi bir ders olacağını düşünüyordu.

Öğrencisini bırakıp gitmeye hazırlanırken, çocuğun elini cebine attığını fark ederek telaşa düştü... 

En yakın arkadaşını düşüren bir yaramaz, öğretmenine de bıçak veya çakıyla saldırabilirdi. Beklenmedik bir hareket karşısında kendisini müdafaa etmeye hazırlanırken, küçük çocuk teyzesinin bayramda hediye ettiği mendili çıkarttı. Düştüğü yerden kalkmaya çalışırken öğretmenini şaşkına düşüren o sözü söyledi:

- Ceketiniz kanlandı öğretmenim, sileyim isterseniz...

 ***

TEBESSÜM

Çalarlar

Öğretmen yaptıkları deneyin sonucunu şöyle özetledi:

"Çocuklar, gördüğünüz gibi demir ile bakır açıkta kalınca oksitlenir. Yani paslanır. Şimdi size bir soru:

Acaba altınla gümüş açıkta kalsa ne olur?"

Arka sıradan bir öğrenci, hemen atılır:

- Çalarlar öğretmenim.

****

GÜNÜN SÖZÜ

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Montaigne