Tüm dünyayı saran koranavirüs tehlikesinin giderek artması tehlikenin de büyüyeceğini gösteriyor. Giderek yayılan ve daha çok ülkede görülmeye başlanan hastalıkla yapılan mücadelede başarı oranının da yükselmeye başladığını gözlemliyoruz.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve şu ana kadar 4 bin 87 kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kısa sürede çok sayıda ülkeye yayıldı.

Tüm dünyada büyük panik yaratan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs ile ilgili birçok araştırma yapıldı. Çinli sağlık uzmanlarının yaptığı son araştırma ise koronavirüs ile ilgili korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Çinli sağlık uzmanları tarafından yapılan bir araştırma, koronavirüsün 30 dakika boyunca havada kalabileceğini ayrıca 4,5 metre mesafe uzaklıkta olan bir kişiye kolayca bulaşabileceğini ortaya çıkardı.

Söz konusu Çin'den açılmışken hemen belirtelim:

Yapılan açıklamalarda alınan olağanüstü önlem nedeni ile Çin'de virüsün kontrol altına alındığı, ölümcül vakalarda azalma olduğu, Çin'in en kısa zamanda bu sıkıntılardan kurtulabileceği de resmi makamlarca açıklanıyor.

Çinli sağlık uzmanlarının, şu ana kadar binlerce insanın ölümüne neden olan ve tüm dünyaya hızla yayılan yeni tip koronavirüs ile ilgili yaptığı son araştırma korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Uzmanlar, Kovid-19'un 30 dakika boyunca havada kalabildiğini ve 37 derecede cam, metal, ve plastik üzerinde ortalama 2 gün hayatta kalabildiğini belirtti.

Korona virüsün diğer grip mikropları gibi sıcakların başlaması ile biteceği düşünülüyordu. Ancak durum hiç de öyle değilmiş. Söz konusu araştırma ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, koronavirüsün 37 derecede hayatta kaldığını açıkladı. Virüs cam, metal, plastik veya kumaş üzerinde ortalama 2 gün yaşamaya devam ediyor.

Araştırma için bir otobüs yolculuğunu gözlemleyen uzmanlar, enfeksiyon kapan bir yolcunun otobüste bulunan 9 kişiye virüsü bulaştırdığını söyledi.

Virüsün bulaştığı yolcunun, virüsü taşıyan yolcuya 4,5 metre mesafedeki bir koltukta oturduğunu belirten uzmanlar, koronavirüsten korunabilmek için metro, otobüs, uçak gibi toplu taşıma araçlarına binerken her zaman maske takılması, halka açık alanlarda mümkün olduğunca yüzey temasından kaçınılması ve ellerin temizlenmeden yüze kesinlikle dokunulmaması gerektiğini belirterek, temizlik malzemeleri ile kapı kolları, telefonlar ve klavyeler gibi sık dokunulan yüzeylerin de dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti.

Koroanvirüs ile ilgili yazdığımız yazılarda dünya turizminin ve ticaretinin büyük zararlar görmekte olduğuna değinmiştik. Eğer virüs, sıcak aylarda da kontrol edilemez ise çok daha beklenmeyen ve büyük zararlara neden olabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Dünyanın endişe ile takip ettiği coronavirüs, Türkiye'de hizmet veren Çin restoranlarının satışlarını da düşürdü. Şimdi, koronavirüsün Türkiye'de de görülmüş olması öyle sanıyoruz ki, Çin lokantaları dışında hizmet veren diğer sektörleri de etkilemeye başlayacaktır.

İstanbul'da Etiler ve Bebek gibi bölgelerde yüzde 20 oranında yaşanan düşüşler, Sultanahmet gibi turist kafilelerine hizmet veren bölgelerde yüzde 70'e kadar çıktı. İstanbul'da yaklaşık 100 Çin yemeği servis eden lokanta bulunuyor.

İstanbul dışında hizmet veren Çin lokantalarında da durumun farklı olmadığı ifade ediliyor.

Türkiye'nin çeşitli turistik bölgelerinde hizmet veren Çin lokantalarında ise durumun daha da kötü olduğu söyleniyor. Koronavirüs nedeniyle turist kafilelerinin rezervasyonlarını iptal ettiklerini söyleyen yetkililer, satışlarda çok ciddi oranda düşüş olduğunu belirtiyor.

Sorun sadece Türkiye'de mi?

ABD'de virüs vakası henüz yalnızca 60 iken, ülkedeki Çin mahalleleri ve işletmecileri zor günler geçiriyor. New York'taki Chinatown mahallelerinde virüs görülmüş değil, fakat iş yerleri hızla müşteri kaybediyor.

Konu yeniden turizme dayanıyor.

Eğer, ifade edildiği gibi virüs sıcak aylarda da yayılmayı durdurup bitme noktasına gelmez ise sıkıntı daha da büyüyebilir.

Şimdiden iptal edilen rezervasyonların % 40'lara dayanması yaşanabilecek sıkıntının büyüklüğünü şimdiden ortaya koyuyor.

Temennimiz, koronavirüs konusunda verilen mücadelenin kısa zamanda başarı ile noktalanmasıdır.