Mesleğimizin duayenleri asanda anabileceğimiz Ahmet Güner Elgin'in son kitabı "Tebriz Güneşi Altında Mevlâna ve Şems" adını taşıyor. Kitap, Mevlâna ve Şems hakkında bilgiler ve söylencelerle birlikte, Şems'in Konya'yı terk etmesinin arkasından Mevlâna'nın yazdığı aşk ve özlem şiirlerini içeriyor. 
Ahmet Güner Elgin'in Mevlâna sevgisi babasından geliyor. Baba, Mustafa Necati Elgin, eğitimci, folklor araştırmacısı, 1907'de Kiğı'da başladığı hayat yolculuğunu Erzurum, Tokat, Niksar, Turhal, Reşadiye duraklarını geçtikten sonra Konya'da sürdürdü. İyi bir hattattı. Mevlâna'nın 440 sayfalık Fihi Mâ-Fih'ini Konya Müzesi'ndeki tek nüshadan kopya ederek zamanın belediye başkanı M. Muhlis Koner'e hediye etti. 

1950'den itibaren Konya Mevlâna Müzesi'nde görevlendirildi. Yirmi iki yıl süren bu dönemde Dergâh'ta ilmi çalışmalar yapan bütün akademisyenlerin ve araştırmacıların en büyük yardımcısı oldu. Müzedeki kitaplığın tasnif ve tanzimi, Hamuşan'daki mezar taşlarının ve kitabelerin kaydı, Konya ve çevresindeki köy ve kasabalarda bulunan, çıkarılan eserlerin, değerli yazmaların müzeye kazandırılmasında büyük emeği geçti.

1970'li yıllarda Galata Mevlevihane'sini kültür hayatımıza kazandırdı.  Mevlevihane'nin restorasyonuna nezaret etti. Hamuşan Bölümü'nün Halet Efendi Kütüphanesi'nin, semahanenin tanziminde, demirbaşında bulunan çeşitli yerlere dağılmış değerli eserlerin, Mevlevi yadigârlarının yerlerine yerleştirilmesi ve dökümünün yapılıp sergilenmesinde yönetici olarak çalıştı. Mezar taşları bulunan veya kaybolmuş Mevlevi büyüklerinin tespitini ve kayda geçirilmesini sağladı.
Gazeteci ağabeyimiz Ahmet Güner Elgin, 1932 yılında Tokat Niksar'da doğdu. Orta öğrenimini babasının öğretmen olduğu Konya'da yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenciyken gazeteciliğe başladı. Birçok gazetede muhabirlikten genel yayın müdürlüğüne kadar çeşitli görevlerde bulundu. Yeni İstanbul, Sabah, Bugün, Son Havadis,  Öncü, Tercüman ve Günaydın gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Bir süre Almanya'da Reinische Post Gazetesinde çalıştı. TRT Genel Müdür danışmanlığı yaptı. Milliyet Gazetesinde redaksiyon şefliği yaparken emekli oldu. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Hizmet Ödülü sahibi olan Ahmet Güner Elgin'in çeşitli konularda kitapları var. Tarikatlar Ansiklopedisi, Marmara Kitabeleri, Türkiye'deki Rusya, Sinemada, TV'de, Videoda 5000 film,  Siyasetimizin Derebeyleri, Babıali Ölürken; Tenha Şiirler, Ahmet Güner ağabeyin bin bir emekle hazırladığı kitaplardan bir kaçı...

Son kitabı, "Tebriz Güneşi Altında Mevlâna ve Şems" iki bölümden oluşmuş. Birinci bölümde Mevlâna ve Şems hakkında ansiklopedik bilgilerle, sekiz yüze yakın bir zamandan beri kulaktan kulağa, kitaptan kitaba aktarılan söylenceler, kıssalar yalın ve akıcı bir Türkçe ile kaleme alınmış. 
Kitabın ikinci bölümünde Mevlâna'nın Şems kaybolduktan sonra ona duyduğu özlemle yazdığı aşk ve ayrılık şiirleri yer almış. Seçkide, Mithat Bahari Beytur'un Milli Eğitim Bakanlığı yayınlarından olan Diva-ı Kesir ve Abdülbaki Gölpınarlı'nın Kültür Bakanlığı yayınlarından Divan-ı Kebir kitaplarındaki metinler esas alınmış. 
Bu şiirlerden birinde Mevlâna, "Hak'ka mı gidiyorsun? Öyleyse bana gel. Benim her günüm Cuma'dır.  Minberim yükseklerdedir., hutbem ebedidir, bana gel..." diyor.  
İşte başka bir örnek: 

"Aslanları avlıyorsun sen / Ahuları Avlıyorsun / Yüzünün güzelliği ile / Sen nerede gizliyorsun / O güzel yüzü. // Ört örtebildiğin kadar yüzünü / Sakla bizlerden / Ama sen o güzel yüzü gizledikçe / Güneş daha parlak doğuyor / Yüzünün pencerelerinden // Aşk 'geliniz' dedi / Yokluğu da varlığa da / Yüzlerce uğultu düşürdü gönüllere / 'Geliniz' sesleriyle. // Ey yakut dudaklarının tadı / İçimizi yakan güzel / Gözlerindeki oklar / Yüreğimize saplanıyor. // Otuz beyit sürsün istedim bu gazel / Ama o dudakların / O gözlerin verdiği sarhoşluk / Çekti kulağımızı da / Otuz beyti satıverdim bir beyte. Kapısı sevgilinin diyarına / Açılan bir beyte." 
Tebriz Güneşi Altında Mevlâna ve Şems, Kastaş Yayınları arasında çıkıp, kitap vitrinlerindeki yerini aldı. Mevlâna ve Şems hakkında bilgi edinmek isteyenler için yararlı bir Kitap.  (0212 520 59 70)