Antalya Gazeteciler Cemiyeti, TV yayıncılığı açısından geleceğe ışık tutacak önemli bir kitap yayınladı. Uzun yıllar TRT Antalya Bölge Müdürlüğü görevini başarı ile yapan emekli meslektaşımız Kenan Değer’in belgesel niteliğini taşıyan Türkiye’de TV yayıncılığının başlamasına ilişkin belgelerle destekli anıları okuyucu ile buluştu.

 “Tarihi Görsel Belgeleriyle Ve Televizyon Türkiye’de” adını taşıyan kitabı karıştırırken iki söz hemen aklıma geldi: “Hey gidi günler hey!” ve “Nereden nereye geldik?”

Tek kanal TRT televizyonundan, yüzlerce kanallı TV dünyasına gelişimizin zaman şeridindeki 50 yıl gözlerimizin önünden geçti.

Önce bu uzun ince, gül dikenli yolun yansıtıcısı Kenan Değer’den söz edeyim:

1935, Sivas doğumlu. 1956’da Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre Sivas Pamukpınar Köy Enstitüsü’nde resim öğretmenliği yaptı. 1965’te TRT Televizyonu kuruluş döneminde görev aldı. 1983 yılında emekli oldu. Aralık 1997 de tekrar TRT Antalya Müdürlüğü görevine getirildi. Ocak 2000’de TRT’den yaş nedeniyle ikinci kez emekli oldu. TRT yıllarında: TV Program Prodüksiyon Şefliği, Tv Program Müdürlüğü, Antalya ve Diyarbakır Bölge Müdürlüğü yaptı. Antalya Çevre Sanatçıları grubu ile çeşitli karma resim sergilerine katıldı. Antalya ve Ankara’da kişisel sergiler açtı Antalya ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli basın kartı sahibi. Pek çok  kültür sanat kuruluşuyla birlikte Antalya Gazeteciler Cemiyeti, TRT Emekliler Derneği (TRTDEMDER) ve Antalya Güzel Sanatlar Derneği Kurucu Üyesi oldu.

TRT’den emekli olduktan sonra, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde dört yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Kenan Değer, Antalya’da yaşıyor.

Yalnız benim gibi yetmiş yaşını devirenler değil, 55,60’lı yıllarda olanlar da evimize ilk gelen ve bugüne kadar bizlerden hiç ayrılmayan televizyonun ilk yayınlarını anımsarlar. Çoğumuz, “ARIZA UYARI” veya “LÜTFEN BEKLEYİNİZ” gibi yazılar karşısında, uzaktan kumanda edemediğiniz için, yakın temasta alıcımızı yumrukladığımız olmuştu.

Topu topu 38 kişilik ekip o dönemin televizyon yayınını evimize ulaştırmak için gece gündüz çalışıyordu. Onların arasında kitabın hazırlayanı Kenan Değer de bunuyordu. “Ve Televizyon Türkiye’de” yi bir albüm olarak kabul edebiliriz.

 “Kimler geldi, kimler geçti” derken birden kendinizi bir anılar sarmalı içinde bulabilirsiniz.

 “1960 Anayasası’nın 121. Maddesi gereğine uyularak ülkemizde 1 Mayıs 1 964 tarihinde 359 sayılı Kanunla TRT Kurumu kuruldu. Televizyon ilk yayınını yaptığında ise tarihler 31 Ocak 1968’i gösteriyordu. Zorlu bir maratonun ilk adımıydı bu. Bir ” ilk “i gerçekleştirmenin zorluğu, sıkıntıları, ekrana yansıyan ilk görüntülerle birlikte yerini mutluluğa ve gurura bırakmıştı kuşkusuz... 

” Ve Televizyon Türkiye’de “ onlarca enstantane bulmak mümkün. İşte elli yıl önceden bir an: ” Tarih 31 Ocak 1968, saat 18.00. “A” Stüdyosunun dört köşesi yapılacak ilk yayının programları, dekorları ile kaplı. Reji odasının tam karşısında, stüdyonun yarısını kaplayan “Devrim Tarihi” programı dekoru. İlk dersi verecek olan Prof. Dr. Afet İnan hazır. Reji odası önünde yayın spikeri dekoru ve bu dekorda tarihi görevini yapacak olan Nuran Emren (Devres)...

O günün yani ilk televizyon yayınının program akışını alıntılayayım:

18.30 Test diası, 19.15 TRT yazısı ve TRT sinyal müziği, 19.25 “Ankara Televizyonu” anonsu ve sinyal müziği, 19.29 Saat ayarı ve gong, 19.30 Açılış ve programı sunuşu (Nuran Emren),

19.31 Başlarken (Mahmut Tali Öngören’in konuşması), 19.35 Devrim Tarihi, (Prof. Dr. Afet İnan), 20.00 Haberler (Zafer Cilasun), 20.10 Hava Durumu (Zeynep Esen), 20.15 Çizgi Film “Kötü Adam, İnatçı Çiçek”, 20.38 Antalya Ormanları (Belgesel Film), 20.50 Kapanış Anonsu...

Kitapta, TV’nin ilk müzik, tiyatro sanatçıları, programlar, diziler gelmiş geçmiş genel müdürler, ekran arkasının çoğu meçhulde kalmış onlarca kahramanları, fotoğraflarıyla anılarıyla yer alıyor. Kronolojik tarihçeyi bulmak mümkün. TRT dışındaki ilk TV çalışmalarından da söz edilmiş. Örneğin, ilk TV yayınını Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Yılmaz Büyükerşen başlatmıştı. TRT-(üniversite ortak yayınlarına; TRT televizyonun da uzun yıllar görev yapmış deneyimli yayıncı Ünlen Demiralp’ın katkılarıyla pek çok şey başarılmıştı.

“Ve Televizyon Türkiye’de” yi Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nden temin etmek mümkün.  [email protected])