Amerikan Başkanı Trump’un özellikle İran için bir söylediği diğerini tutmuyor. Daha önce “İran’a saldırmayı düşünmüyoruz” diyen Trump, daha sonraki açıklamasında İran’a en kısa zamanda saldıracaklarını söyledi. “Bunu da herkes görecektir” dedi.

Trump’un ne yapacağını, ne zaman hangi adımları atacağını kestirmek oldukça zor. Çok ani ve keskin kararlar veren ABD Başkanı, yine ani bir karara bölgeyi kan gölüne çevirebilir. Çünkü Trump’un bir söylediği, ertesi günü söylediğini hiç tutmuyor.

Şu gerçeğin altını çizelim:

Trump’un İran’a saldırması için İsrail başta olmak üzere Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri baskılarını artırıyor.

Bu arada Trump’da Suudilere ve Körfez ülkelerine silah satışını ikiye katlamak için yeni planlarını uygulamaya soktu. İran’ın bölgede Körfez ülkelerini tehdit ettiğini ve bu ülkelerin kendilerini koruyabilecek silah kapasitesine sahip olması gerektiğini açıkladı.

Trump, İran’a saldıracakları tehdidinde bulunurken, “Savaş değil müzakere istiyoruz” dedi ve İran’a müzakerelere başlamak için süre verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Umman aracılığıyla İran’a mesaj gönderdi. Trump mesajında İran’a saldıracakları tehdidinde bulundu.

Tahran yönetimi Trump’ı saldırının uluslararası sonuçları konusunda uyardı. İran, Hamaney’in müzakerelere karşı olduğunu ancak mesajın Hamaney’e iletileceğini söyledi.

Tahran Yönetiminin açıklamalarında da hep meydan okumayı görüyoruz. İranlı yetkililer “Amerika saldırırsa karşılığını da çok şiddetli alacaktır” diyor. Amerika’ya ağır bir yenilgiyi tattıracaklarının da altını çiziyorlar.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için “felaket” olacağını belirterek, “Böyle bir çatışma, şiddeti ve Orta Doğu’daki mülteci akınını artırır.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki televizyon ve radyolarda ortak yayınlanan “Doğrudan Hat” programında halkın sorularını yanıtladı. Yaklaşık 4 saat 8 dakika süren programda Putin, iç ve dış politikaya ilişkin 2 milyondan fazla sorudan 81’ni cevapladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeye hazır olduğunu belirten Putin, “Rusya, ABD ile diyalog kurmaya hazır. Konuşacağımız çok şey var.” ifadesini kullandı.

ABD’nin, İran’a karşı askeri müdahalede bulunması yönündeki açıklamalarını değerlendiren Putin, “ABD ile İran arasında olası silahlı çatışma, bütün bölge için felaket olur ve bunun sonuçları ABD’yi de etkileyebilir. Böyle bir çatışma, şiddeti ve Orta Doğu mülteci akınını artırır.” diye konuştu.

Suriye meselesine değinen Putin, Rusya, İran, Türkiye, ABD ve diğer ülkelerin, Suriye sorununa siyasi çözüm getirmesi ve Anayasa Komitesini oluşturarak, faaliyete geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Özetleyelim:

İran, en çok İsrail için tehdit oluşturuyor. Suriye’de İran’ın halen etkisi var. İsrail, bu nedenle bölgede istediği gibi hareket edemiyor. Amerika’daki Yahudi lobisi u nedenle Trump’a baskı kuruyor ve İran’a saldırması için çaba gösteriyor.

Suudi Arabistan, Şii yayılmacılığının önlenebilmesi için İran’ın her açıdan güçsüz düşmesi için diğer Körfez ülkeleri ile kol kola hareket ediyor ve Trump’u destekliyor. Aynı zamanda İran’ın Suriye’deki varlığının da Arapları son derece rahatsız ettiğini söylemeliyiz.

İşte bu nedenle İsrail ve Araplar İran’a karşı birlikte hareket ediyorlar. İran’ı da ortak düşman olarak görüyorlar.

Bu durum hiç kuşkusuz Amerika’nın işine yarıyor. Amerika bir yandan Ortadoğu’da güç dengesini sağlarken, diğer yandan silah satışlarını da artırıyor. Zengin enerji yataklarının kontrolünü de bu sayede sağlamış oluyor.

Bu noktada bölgede en sıkıntılı ülke olarak Türkiye öne çıkıyor. Bir yandan Suriye’deki sıkıntılarımız bitmeden, İran üzerinde oynanmakta olan oyunlar Türkiye’nin daha çok sıkıntı çekeceğini gösteriyor.

Bölgede Rusya ve İran ile bir ittifak içinde olan Türkiye İran ile olan ticaretten önemli gelir elde ediyor. Olası bir savaşta Türkiye İran ile olan ilişkilerden en çok etkilenen ülke olacak ve maddi kayıplara da uğrayacak.