Çin'in Doğu Türkistan Bölgesinde yaşam mücadelesi veren Uygur Türklerinin yıllardır bölgede bir asimilasyonla karşı karşıya olduğu konusunda çok yazılıyor, uyarı yapılıyor. Ancak, bugüne kadar Uygur Türklerine özellikle Türkiye tarafından sahip çıkılmadığını da söylemeliyiz.

Bazı Uygurlar fırsat bulduklarında zulümden kaçmayı deniyor. Çin ise, Uygurları "terörist" olarak suçluyor. Yapılan araştırma ve açıklamalarda havaalanında bekletilen Uygur Türklerinin bugüne kadar hiçbir terör olayına karışmadığı da değerlendirildi.

Zaman zaman dünya kamuoyu Uygur Türklerinin içinde bulunduğu durum karşısında harekete geçmişler, ancak her nedense kendi yönetimlerini bu bölgeye yönlendirememişlerdir. Sorgulanması ve düşünülmesi gereken bir durum.

Çin zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve bu satırlar yazılıncaya kadar 17 gündür havalimanında bekletilen Uygur Türklerinin Türkiye'ye alınmaması tartışma konusu oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, "Soydaşlarımızın Suriyeliler kadar değeri yok mu? Devlet bakamıyorsa biz bakarız" açıklaması yaptı.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Çin zulmünden kaçarak önce Malezya'ya daha sonra Türkiye'ye sığınan ve 17 gündür Atatürk Havalimanı'nda tutulan Uygur Türkleri hakkında açıklama yaptı.

Hükümete tepki gösteren Kavuncu, 4 milyon Suriyelinin rahat koşullarda Türkiye'de yaşamasına rağmen 11 Uygur Türk'ünün günlerdir havalimanında bekletildiğine dikkat çekti.

Kavuncu, hükümete çağrıda bulunarak "Yüce Türk Devleti'nin imkânları 11 soydaşımız için yeterli değil ise biz İYİ Parti olarak soydaşlarımızı evlerimizde misafir etmenin eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktan onur duyacağımızı bildiririz" ifadelerini kullandı.

Buğra Kavuncu'nun açıklamasındaki detaylara bakalım:

"Çin'deki insanlık dışı uygulamalardan kaçarak hayatlarını kurtarma telaşı ile önce Malezya'ya ardından anavatanları Türkiye'ye sığınan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 Uygur Türk'ü 17 gündür Atatürk Havalimanı'nda akıbetleri belli olmadan giriş izni bekliyor. Soydaşlarımızın; ülkemizde hayatlarını devam ettiren, sayıları neredeyse 4 Milyona yaklaşan Suriyeli göçmenlerden, Afgan göçmenlerden ne farkı var? Soydaşlarımızın; ülkemizde yıllardır misafir olarak hayatlarını devam ettiren, her türlü eğitim, sağlık, ulaşım gibi giderleri kuruşuna kadar, ödediğimiz vergiler ile devletimiz tarafından karşılanan Suriyeli sığınmacılar kadar değeri yok mu? Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların iade edildiğinde yaşayacakları akıbetten tedirgin olan ve endişe duyan iktidarın, bu 11 soydaşımızın Çin'e iade edildiği zaman uğrayacakları akıbet hakkında bilgisi var mıdır? İyi Parti olarak hükümet ve devlet yetkililerine sesleniyoruz; Emniyet Teşkilatı yetkililerinden aldığımız bilgilere göre soydaşlarımız herhangi bir terör olayına karışmamıştır ve herhangi bir terör grubuna mensup değillerdir. Soydaşlarımızın anavatanları Türkiye'de sığınmacı değil göçmen olarak karşılanması gerekmektedir. Soydaşlarımızın en az Suriyeli, Afgan sığınmacılar kadar anavatanlarında yaşama hakları vardır. Sayıları 4 milyona yaklaşan sığınmacılara eğitim, sağlık, ulaşım ve barınma yardımlarında bulunan devletimizin "11 soydaşımız" için de aynı özveri ve hassasiyeti göstermesini istemekteyiz. Bu hususta Yüce Türk Devleti'nin imkânları 11 soydaşımız için yeterli değil ise biz İYİ Parti olarak soydaşlarımızı evlerimizde misafir etmenin eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktan onur duyacağımızı bildiririz. Türk devletinden ve hükümetinden bu mağduriyetin acilen giderilmesini ve soydaşlarımızın göz göre göre ölüme terk edilmemelerini talep ediyoruz."

Özetleyelim:

Eğer, kapımıza kadar gelen Uygur Türkleri gerçekten terörist ise gereği kuşkusuz yapılmalıdır.

Yok, eğer, iddia edildiği gibi sadece sığınmacı konumunda ise, bu soydaşlarımızı kucaklayalım. Sahip çıkalım, barındıralım. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 11 Uygur Türkünün teröristlikle hiçbir ilgisinin olmadığı görülmüştür.

Hükümet olanların bu konuda daha duyarlı ve hızlı hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Cumhur ittifakının ortağı MHP'den bu konuda neden hiç ses çıkmıyor, bunu da merak ediyoruz? Hâlbuki MHP kadroları yıllardır Uygur Türklerinin içinde bulunduğu koşulları en çok gündeme taşıyanlar olmuştur. Çin Hükümetini "zalimlikle, soykırımcılıkla" suçlamışlardır. Bugün değişen ne oldu?

Çin ile olan ilişkilerimizi destekliyoruz. Bu ayrı bir konudur. Soydaşlarımıza sahip çıkmak, onları kucaklamak, içimizde barındırmak ise çok daha ayrı bir konu olarak değerlendirilmelidir.

İYİ Parti'yi Uygur Türklerine karşı olan ilgileri nedeni ile teşekkür ediyoruz. Bunun bizi yönetenlere ve diğer siyasi partilere de örnek olmasını diliyoruz.