UEFA, ilk kez 2018'de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi'nin formatının onaylandığını duyurdu. UEFA'dan yapılan açıklamada, Eylül 2018'de başlayacak ligin kural ve yönetmeliklerinin onaylandığı bildirildi. Açıklamada, turnuva logosunun da belirlendiği kaydedildi. Türkiye, UEFA Uluslar Ligi'nde ikinci seviye olan B Kümesinde yer alacak. Bu kümede Türkiye'den başka Rusya, Kuzey İrlanda, Slovakya, İsveç, Hollanda, Ukrayna, Bosna Hersek, Avusturya, İrlanda Cumhuriyeti, Danimarka ve Macaristan bulunuyor.

UEFA ULUSLAR LİGİ NEDİR?

UEFA, ülkeler arasında oynanan hazırlık maçlarının yerini alacak ve hazırlık maçları tarihlerinde oynanacak bir turnuva için uzun süre önce harekete geçmişti. 2011'de ortaya atılan bu fikir, 2014'te Astana'da bu formatın ortaya atılmasıyla sonuçlandı. Ulusal federasyonlara ve milli takım hocalarına da danışılarak daha rekabetçi ve sporun ruhuna uygun olarak bu turnuva dizayn edildi. 

UEFA ULUSLAR LİGİ NE ZAMAN OYNANACAK?

Dünya Kupası 2018 Elemeleri, 2017 Ekim ayında, play-off maçları 2017 Kasım ayında tamamlanacak. UEFA Uluslar Ligi Eylül, Ekim, Kasım aylarında ikişer maçla altı maç gününde tamamlanacak.

AVRUPA ŞAMPİYONASI NE OLACAK?

Avrupa şampiyonası yine devam edecek. Fakat, eleme maçlarının tarihleri değişecek. Avrupa Şampiyonası elemeleri 2019 Mart, Haziran, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ikişer maçla on maç gününde tamamlanacak ve finallere katılacak 20 ülke belirlenecek. Kalan 4 ülke ise UEFA Uluslar Ligi'nden gelecek.

UEFA ULUSLAR LİGİ FORMATI NASIL?

Uluslar Ligi statüsüne göre UEFA'ya üye 55 ülke öncelikle dört küme oluşturacak. Birinci kümede 12, ikinci kümede 12, üçüncü kümede 15, dördüncü kümede 16 ülkenin milli takımları yer alacak. Küme A ve B'de oluşturulacak dört grupta üçer ülke mücadele edecek. Küme C'de bir grupta üç ülke, diğer üç grupta dörder ülke boy gösterecek. Küme D'de bulunan dört grupta ise dörder ülke yer alacak.

KURALARI 24 OCAK 2018'DE...

Kümelerdeki grupların kura çekimi 24 Ocak 2018'de İsviçre'nin Lozan kentinde çekilecek. B, C ve D kümesindeki her grubun şampiyonu bir üst kümeye çıkacak. En alt sıradaki takım ise bir alt kümeye düşecek. Yani, her kümeden 4'er takım düşecek ve çıkacak.

HER KÜMENİN ŞAMPİYONU OLACAK!

Her kümede 4'er grup olacak ve 4'er grubun liderleri Final Four'a kalacak. Yarı finaller 2 maçlı olacak. Yarı finallerden yükselen takımlar, tek maçlık bir finalde karşı karşıya gelecekler. Kümelerin şampiyonları, UEFA 2020'ye direkt katılım hakkı kazanacak.

A KÜMESİNDEKİ ÜLKELER

Almanya, Portekiz, Belçika, İspanya, İsviçre, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, Hırvatistan, İzlanda, Galler

B KÜMESİNDEKİ ÜLKELER

Türkiye, Rusya, Kuzey İrlanda, Slovakya, İsveç, Hollanda, Ukrayna, Bosna Hersek, Avusturya, İrlanda Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan

C KÜMESİNDEKİ ÜLKELER

Slovenya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, İskoçya, Çekya, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail, Norveç, Güney Kıbrıs, Finlandiya, Estonya, Azerbaycan

D KÜMESİNDEKİ ÜLKELER

Litvanya, Belarus, Gürcistan, Ermenistan, Makedonya, Faroe Adaları, Lüksemburg, Letonya, Moldova, Kazakistan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosova, San Marino, Cebelitarık

BİR İHTİMAL DAHA VAR

Kümelerdeki nihai durum FIFA Dünya Kupası Elemeleri bittiğinde netleşecek. Belçika, İsviçre, Polonya, Hırvatistan, İzlanda ve

AVRUPA ŞAMPİYONASI'NA KATILIM HAKKI VERECEK

Uluslar Ligi aynı zamanda, Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılım hakkı sağlaması açısından da önem taşıyacak. Avrupa Şampiyonası elemeleri yine 10 grupta oynanmaya devam edecek ve yine gruplarda ilk iki sırayı alan ülkeler finallere katılmaya hak kazanacak.

Ancak 24 ülkenin mücadele edeceği Avrupa Şampiyonası finallerine kalacak son dört takım, Uluslar Ligi'nin dört kümesinden çıkacak. Kümelerinde Avrupa Şampiyonası finallerine kalamamış ülkeler, kendi aralarında play-off maçları yapacak ve son 4 takım Avrupa Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanacak. (Sporx)