Anadolu Efes'in yıldız basketbolcusu Cedi Osman, NBA takımlarından Cleveland Cavaliers ile 3 yıllık anlaşma sağladı. Lebron James ile aynı takımda forma giyecek Cedi Osman kimdir?  Kariyerine ABD'de devam edecek olan milli oyuncu, 8.5 milyon Dolar kazanacak. Bir başka Anadolu Efes oyuncusu Furkan Korkmaz da bu sezon NBA'e transfer olmuş ve Philadelphia 76ers ile anlaşma sağlamıştı. (BeIn Sports)

CEDİ OSMAN KİMDİR?

Cedi Osman 8 Nisan 1995 tarihinde Makedonya’nın Ohri şehrinde dünyaya geldi. Cedi’nin babası Türk, annesi ise Boşnak’tır. Ailesiyle 1999 yılında Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya taşındı. 6 yaşında iken basketbol oynamak için KK Bosna’ya kaydoldu.

O zamanki adıyla Efes Pilsen (Anadolu Efes) tarafından 13 yaşındayken keşfedildi ve ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Cedi Osman Türkiye’ye taşınmasıyla Türk vatandaşlığına geçti. 2010 yılında Anadolu Efes’in Yıldız Genç Takımı ile Türkiye Şampiyonluğu’nu kazandı.

Cedi Osman, 2011 yılında Andrew Wiggins ve Mario Hezonja gibi yıldız oyuncuların oynadığı Jordan Brand Classic Uluslararası maçında 14 sayı, 5 ribaund, 3 asist ve 6 top çalma ile başarılı bir performans ortaya koydu.

Cedi Osman Anadolu EfesCedi Osman profesyonel kariyerine Anadolu Efes’in ikinci takımı olan Pertevniyal’da başladı. Kısa forvet pozisyonunda oynayan Cedi, Türkiye Basketbol İkinci Ligi’nde mücadele eden Pertevniyal’de 2011-2012 sezonunu 5.2 sayı, 2.1 ribaund ve 1.2 asist ortalamarıyla tamamladı. Pertevniyal’de ikinci yılı olan 2012-2013 sezonunda 11.6 sayı, 3.1 ribaund ve 1.1 asist ortalamalarıyla başarılı bir performans sergiledi. Bu başarılı performansı sayesinde Anadolu Efes ile 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 5 yıllık sözleşme imzaladı.

Cedi Anadolu Efes’te ilk sezonunda fazla şans bulamamasına rağmen kendisini oldukça geliştirdi. Bir sonraki sezon ligde önemli bir rol üstlenen Cedi yıl sonunda Türkiye Basketbol Ligi’nin En İyi Genç Oyuncusu ödülüne layık görüldü.

2014-2015 sezonunda Anadolu Efes formasıyla ligde final oynama başarısını gösteren Cedi Osman, aynı sezon Türkiye Kupası’nı kazandı.

2015 NBA Draft’ına katılan Cedi, 2. tur 31. sıradan Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. Genç basketbolcunun hakları aynı gün takasla Cleveland Cavaliers’a geçti. Cedi Osman NBA’ye 2017 yılında gitmeyi hedeflediğini bir röportajında dile getirmiştir.

Cedi Osman 2015 yılının başında Karşıyaka’yı yenen Anadolu Efes ile Cumhurbaşkanlığı kupasını kazandı.

MİLLİ TAKIM KARİYERİ 

Cedi Osman, alt yaş seviyelerinde Türkiye Milli Takımı formasını giymeye başladı. İlk kez 2011 FIBA U-16 Avrupa Şampiyonası’nda forma giydi. Türkiye’nin şampiyon olduğu 2013 FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası’nda 6.4 sayı, 2.3 ribaund ve 1.0 asist ortalamalarıyla oynadı. 2014 FIBA U-20 Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon olan Türkiye’nin en iyi oyuncusu olan Cedi Osman, turnuvanın en iyi beşine seçildi ve MVP’si oldu. Bu şampiyonada 13.7 sayı, 4.1 ribaund ve 2.5 asistlik performans sergiledi.

Cedi Osman Türkiye Milli Basketbol Takımı formasını ilk kez 2014 FIBA Dünya Şampiyonası’nda giydi.