Sosyal medya hesapları arasında görüp, dikkatimi çeken Dikey ile bir araya geldik. Son zamanların en iyi müzik yapan grubu olarak gördüğüm Dikey, daha uzun yıllar Türk müzik sektöründe yer alacak gibi. Dikey ile grubun nasıl kurulduğundan, isimlerinin ortaya çıkış hikayesine ve gelecek hayallerine kadar birçok konuya değindik.


Dikey nasıl bir araya geldi?

Her birimiz 10 yılı aşkın süredir sıkı dostlarız. Dikey’den önce de birçok farklı grupta beraber projelerimiz olmuştu. Ayrı ayrı sebeplerden dolayı bazılarımız müziğe bir süre ara vermiş, bazılarımız çalışmalarını yavaşlatmıştı. 2012 yılının sonlarında müziğe olan sevgimiz ve sıkı dostluğumuz bizi Dikey çatısı altında yeniden bir araya getirdi. Ortak fikrimiz beste çalışmalarına ağırlık vermekti ve bu nedenle kurulduğumuz günden albüm çıkana kadar bestelerimiz üzerinde yoğunlaştık. Umarım bu enerjiyi dinleyicilere yansıtabiliyoruzdur.

Son Zamanların En İyi Müzik GrubuPeki, adınız neden “Dikey”?

Sizi hiç dinlememiş birine müziğinizi nasıl anlatırdınız? Grubun kurulum sürecinde birçok farklı isim fikri ortaya çıkmıştı, fakat içimize sinen bir isim bulamamıştık. Grubu kurma amacımız beste çalışmaları olduğu için isim bulma konusunda bir aciliyetimiz de yoktu. Geçen bu süreçte, gruba bir isim koymamız gerektiğini hissettiğimizde yaklaşık 1 ay isim aradık. Seçenekler arasında her birimize Dikey ismi daha samimi ve bizi anlatır geldi. Ve o gün Dikey hayata gözlerini açmış oldu. Bizi dinlememiş birisine müziğimizden bahsetmek istersek, soundumuzun sert olduğunu fakat genel hatlarıyla aşk içerikli sözlerimiz olduğunu söyleyebiliriz. Ama daha çok bizi dinlemelerini tavsiye edebiliriz. Temelde rock müzik yapıyor olsak da Türkiye'de çok benzer bir grup olmadığını düşünüyoruz. Yani kendimize has bir tarzımız var diyebiliriz.

Şu aralar en sık dinlediğiniz ve çalmaktan en zevk aldığınız parçanız hangisidir?

Konserlerimizde ağırlıklı olarak bestelerimizi çalmakla birlikte bu aralar cover çalışmaları da yapıyoruz. Genel hatlarıyla bestelerimizi birbirinden çok ayırmasak da yakın zamanda performans klibini çektiğimiz Sen ve Ben isimli parçamız çalım açısından oldukça keyifli bir parça. Besteler dışında sevdiğimiz eski parçaların coverları üzerinde çalışmak da oldukça keyifli. Daha önce bu tarz çalışmalar yapmıyorduk fakat cover yapmanın oldukça farklı ve keyifli bir yanı varmış.

Türkiye'de müziğinizin yeterli ilgiyi gördüğünü düşünüyor musunuz?

Aslında Türkiye diye kısıtlama yapmayıp tüm Dünya üzerinden yola çıkarsak tüketimin zirve yaptığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu durumdan tüm sektörler olumlu veya olumsuz etkileniyor. Son kullanıcı çoğunlukla kendine sunulanı tüketmeyi tercih ediyor. Günümüzde bu durum müzik endüstrisi için hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğuruyor. Yaptığınız eserleri iyi bir reklam ve pazarlama faaliyeti yürüttüğünüz takdirde birçok insana ulaştırma şansınız oluyor. Fakat bu durum aynı zamanda bu eserlerin ömrünü kısaltıyor. Ama bunları bir kenara bırakır ve konserlerden bahsedersek doğru kitleye ulaşma kısmında biraz zorlandığımızı düşünüyorum ama Dikey için konuşursak 2016 bizim için daha aktif ve daha çok insana ulaşılmış bir sene olacak.

Son Zamanların En İyi Müzik GrubuÇıkış parçanız "Kahpe Düşler"i yazarken/bestelerken etken neydi?

Çok güzel bir soru ama anlatması oldukça güç. Hikayesinin bizde kalması daha iyi düşünüyorum. Genellikle içimizden gelen müziği yaptığımız için tutsun diye düşünerek hiçbir şey yapmadık. Bu nedenle yaptığımız tüm besteler yazıldığı andaki gerçek hislerimizi yansıtıyor. Örneğin Kahpe Düşler’in bambaşka bir hikayesi varken, İnsan Olmak Yetmez mi? isimli şarkımız çok farklı duygularla yapıldı. Özetlemek gerekirse grupça şarkıyı yazdığımız dönem içerisinde ortak fikir ve düşüncelerimiz şarkıların tarzını ve ruhunu oluşturuyor.

Şarkı sözleri ve besteler tamamen size mi ait?

Kahpe Düşler albümündeki şarkı sözleri vokalistimiz Batuhan Katırcı’ya, altyapılar tüm gruba ait. Sadece çıkış parçamız “Kahpe Düşler”in sözleri gitaristimiz Yusuf Kelpetin’e ait. Yeni çalışmalarımızı da genel hatlarıyla grupça yapıyoruz. Birlikte daha iyi bir sinerji yakaladığımızı düşünüyoruz.

Profesyonel yaşantınızda müzik ile ilgili işler mi yapıyorsunuz?

Müzik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ama her birimizin ayrı ayrı işleri var. Bildiğiniz üzere yaptığımız müzik ile Türkiye'de para kazanmak oldukça zor. Bu sebeple müzikle uğraşan ve bizden genç arkadaşlara eğer yapmak istedikleri müziği özgürce yapmak istiyorlar ise aynı zamanda bir meslek sahibi olmalarını tavsiye ediyoruz. Her birimiz çalışıyor olmasak ve birey olarak finans gücüne sahip olamasaydık albüm yapmak gerçekten imkansız olabilirdi.

Genel olarak Dikey hakkında takipçilerinizden gelen tepkiler nasıl?

Albüm çıktığından bu yana gerek sosyal medyada gerekse çıktığımız konserlerde olumlu tepkiler aldık. Özellikle konserlerde dinleyicilerimizin profesyonel bir grup dinlediklerini hissetmeleri için çok çaba sarf ediyoruz. Ve hep karşılığını gördük. Genelde konserimizi izleyenler, konser sonrasında bize gelerek gerçekten iyi çaldığımızı söylüyorlar.

Son Zamanların En İyi Müzik GrubuGrupta albümde yer alan enstrümanlar; elektro gitar, bateri, bas gitar olarak dikkat çekiyor. Canlı performanslarınızda da bu böyle mi?

Kesinlikle canlı performanslarımızda albüm kayıtlarımızla birebir çalıyoruz. Hatta soundumuzun albüme göre çok daha sert olduğunu söyleyebiliriz. Zaten grupça bu işi yapma sebebimiz aslında canlı çalmak olduğu için bundan sonraki süreçte de albüm kayıtlarımızda çok fazla çalmadığımız bir enstrüman kullanmayı düşünmüyoruz.

Rock istasyonu 2015'in en iyi çıkış yapan ismi oldunuz. O süreçten bize biraz bahsedebilir misiniz?

Öncelikle Rock İstasyonu'na çok teşekkür ederiz. Hatta kendileri ile iletişime geçememiştik, bu platformdan bizi aday listesine layık gördükleri için çok teşekkür ederiz. İnternet ortamında yapılan anket yaklaşık 1 ay sürdü. Sonucunda en iyi çıkış yapan listesinde 1. olduk. Bu bizim için oldukça mutluluk verici bir gelişmeydi.