AK Parti, bazı belediye başkanlarını "metal yorgunu" diyerek istifa ettirince CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu eleştirmiş ve 24 Ekim'de yapılan gurup toplantısında "Şimdi teklif ediyorum. 17 ay beklemeyelim yerel seçimler için. Buyrun gelin seçimleri erken yapalım" demişti. Bu ilk rest çekişi değildi Kemal beyin. 

Aradan 425 gün geçti ve "erken seçim" çağrısı yapan Kılıçdaroğlu ve ekibi seçimin olağan tarihine 74 gün kala İstanbul adaylarını açıklayacak. CHP'nin bir önceki seçimde kazandığı, "banko" denilen ilçelerde dahi kimin aday olacağı parti kurmayları arasında bile "aday toto"ya dönüştü. İktidar partisi ile arasındaki oy farkının, 7 Haziran'dan bu yana azaldığı ilçelerde dahi öne çıkan aday yok. Pamuklara sarıp kem gözlerden saklamak için olsa gerek, "polütbüro" ser verip sır vermiyor. Daha doğrusu verecek sırra sahip değiller. 

16 Ocak'ta Parti Meclisi toplanacak ve bir ilçede kaç aday adayı olursa olsun, tek veya iki aday üzerine oylama yapılacak. Hatta bazı ilçeler için "Onayınıza sunuyorum" denilerek usulen sorulacak PM üyelerine. Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli vs. gibi iktidar partisinin açık ara önde olduğu ilçeler için bu normal. Peki ya "kazanılması muhtemel" yerlerde? 

* * *

Adayların belirlenmesinde kuşkusuz 2014 seçimlerinde olduğu gibi Seyit Torun'un yanında Erdoğan Toprak ile Oğuz Kaan Salıcı'nın da etkisi olacak. Ama adayların elde edeceği sonuç tamamen Kılıçdaroğlu'na maledilecek. Özellikle CHP'nin elindeki İstanbul'un 14 ilçesinden fire verilmesi, Büyükşehir'de "sürpriz aday" Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 40'ın altında kalması halinde büyük gürültü kopacak.

O yüzden, Kemal bey ve ekibi özellikle 14 ilçeyi elinde tutmak için çok ince hesaplar yapıyor. Anketler sağlıklı sonuç veriyor mu bilmiyorum ama partililerin önüne sandık koymaya dahi tenezzül etmediğine göre CHP'nin kozmik odasında yapılan hesaplar oluşturacak listeyi. Hesapların neye göre yapıldığını ise "gücüm yetmedi" diye sızlanan adaylardan bol bol dinliyorum.

* * *
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kemal beyin dokunmayacağı isimlerin başında geliyor. Muharrem İnce'nin "değişim" çağrısını destekleyen, "aday olmayacağım" diyen Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'ün şansı çok az. Seçimin sonucu da bıçak sırtı...
Kadıköy'de de "değişim" sancısının yaşandığı dönemin sıkıntısı var. Köklü bir ailenin mensubu olan, ilçede geniş bir ağı bulunan Aykurt Nuhoğlu o dönemde mertçe düşüncesini söylemiş, bu yüzden hedef tahtasına konulanlar arasına girmişti. CHP'nin banko kazandığı bir ilçe olduğu için Nuhoğlu'nun değiştirilmesi Kılıçdaroğlu için risk oluşturmuyor. Adalar'da da değişiklik güçlü ihtimal.
Ataşehir'de görevden alınan Battal İlgezdi, İl Başkanlığı seçimini Cemal Canbolat'ın kaybetmesiyle paralel olarak gücü zayıflayan isimlerden. Henüz hüküm giymemiş olsa da, CHP kurmayları "böyle bir risk almayalım" diyerek başka bir ismi aday gösterme taraftarı.

* * *

Geçelim Avrupa yakasına...

Beşiktaş'ta malum Murat Hazinedar fokur fokur kazanı kaynayan bir isim. Halk TV ekranlarında bile kendisini savunma imkânı buldu. Ama sol ve muhalif bilinen çevrelerde yer alan iddiaların hiç birisine değinmedi bile. Leyla Ünver'in adaylığına kesin gözüyle bakılırken, Hazinedar'dan CHP Genel Merkezi'ne güçlü bir tehdit gelmişti. Onca iddiayı hazmedip cevap veremeyen Hazinedar, Ünver'in Sözcü'ye verdiği röportaja ateş püskürmüştü.

Şişli'de Sarıgül'ün başka bir partiden aday olması dengeleri değiştirir. Gülay Atığ'ın kazanması gibi bir sonuç çıkabilir ortaya. Eğer Sarıgül gittiği her sokağa aynı isimleri yığmıyorsa tabii... Aday göstermeyip başka partiye geçse bile, CHP'nin Sarıgül'e karşı tek olumsuz cümle kurma şansı yok. Ama Hayri İnönü'nün var...

Sarıyer'de AK Parti'nin Salih Bayraktar'ı aday göstermesi Şükrü Genç'i hayli panikletti. Daha şimdiden ekibinin kendisini zor duruma düşürdüğünü anlatıyor yakın çevresine, bahaneler üretiyor. Belediyenin teknesinde yapılan çok özel doğum günleri, bir danışmanın oğlu, o oğulcuğun eski nişanlısı ve daha birçok "bankamatik" memuru ile altlarına tahsis edilen otomobiller... Parti içinde bile Genç'in başını ağrıtacak iddialar konuşuluyor. Hele bir "büfe tahsisi" hikayesi var ki, hiç bir çuvala sığmayacak bir mızrak.

* * *

Bakırköy'de Bülent Kerimoğlu 2014 seçimlerinde Esenyurt yerine Bakırköy'e aday gösterilmişti. 5 yıl içinde Yeşilköy, Florya, Ataköy'de bile kredisi kalmadı. Kerimoğlu da "götürü usül" ekip kuranlardan. Eğer aday gösterilirse, bunun sadece 15 Temmuz gecesi Kılıçdaroğlu'nu misafir etmiş olmanın avantajıyla olduğu konuşulacak.

Büyükçekmece'de Hasan Akgün, bugün Türkiye'nin kesintisiz en uzun süre belediye başkanlığı yapan ismi. Değiştirilmesi büyük kumar olur. Cem Kara için partinin üst kesimlerinde "sağlık problemleri var" söylentisi dolaşıyor. Fakat yerine CHP'den başka bir aday çıkarılırsa hesaplar karışır. 

Silivri'de CHP'nin seçimi kaybetme ihtimali hayli azaldı. Bu yüzden Kılıçdaroğlu, parti içinde bile eleştiri konusu olan Özcan Işıklar'ın yerine başka tercih kullanma rahatlığına erişti. Işıklar'ın yerine başka bir isim hiç sürpriz sayılmamalı.

Avcılar bir cümleye, paragrafa değil, yazıya bile zor sığar. O yüzden bir sonraki yazıda değerlendireceğiz.