Dünya koronavirüs belası ile mücadele Ediyor. Bu mücadelede Türkiye'nin attığı adımların olumlu yönde gelişmesi sevindirici. Ancak, bu mücadelede Suriye, Libya başta olmak üzere, dış sorunlarımızı da unutmamak gerekiyor. Ne var ki Suriye sınırımızdan gelen haberler hiç de iç açıcı değil.

Nasıl mı?

Rusya ve ABD'nin Türkiye'ye verdiği söze rağmen rağmen Suriye'deki güvenli bölgeden çekilmeyen terör örgütü YPG/PKK, Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı yakınlarında tünel ve hendek kazma çalışmalarını sürdüğü tespit edildi.

ABD ve Rusya'nın taahhüdüne rağmen güvenli bölgeden çekilmeyen teröristler, Kamışlı ilçesi ve çevresi ile Aynularab bölgesinde tünel kazma çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Terör örgütü YPG/PKK, güvenli bölge sınırları içerisinde tünel ve hendek kazma faaliyetlerine hız verdi. Bölgeden çıkmayan terör örgütü, Haseke şehrinin Türkiye sınırında yer alan Kamışlı ilçe merkezi, ilçenin kuzeyi ve Kamışlı-Amude ilçeleri arasındaki bölgede son günlerde kazı çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çok sayıda iş makinesini söz konusu bölgelere sevk eden terör örgütü, mevcut tünel şebekelerini genişletmeyi amaçlıyor.

Şunu hemen vurgulayalım:

Terör örgütlerine Amerika'nın silah ve mühimmat yardımı koronavirüs günlerinde bile aksatılmadan devam etti. Rusya'nın da adı geçen terör örgütleri ile bağlantıları sürüyor.

Hatta bir iddia:

PKK terör örgütü Suriye'deki petrollerin % 70'ini işleterek daha da güçleniyor.

YPG/PKK'lı teröristler bu kapsamda iki gün önce yol çalışmalarını öne sürerek Kamışlı-Amude yolunu 24 saatliğine sivil araç geçişine kapattı. Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat uyarınca sınırdaki Aynularab (Kobani) ilçesinden çekilmesi gereken YPG/PKK'lılar, burada da tünel ve hendek kazmaya devam ediyor. Kaynaklar terör örgütünün, M4 kara yolu üzerinde işgal ettiği Ayn İsa beldesinde de kazı çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. YPG/PKK, tünelleri muhtemel askeri harekâtlara karşı direnme, sızma ve ani saldırı amacıyla kazıyor.

Türkiye, 9 Ekim 2019'da başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sürerken ABD ve Rusya ile ayrı ayrı mutabakatlar yapmıştı. ABD, harekâtın güvenli bölge olarak tesis ettiği, Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinlikteki alandan YPG/PKK'nın çekileceği sözünü vermişti.

Sınır güvenliğimizi sağlamak için YPG/ PKK'lılara karşı başlattığımız askeri harekat şimdi havada kalmış oluyor. Dış güçler Sınır boylarımızdaki terör gruplarını yeniden yeşertmeye ve güçlendirmeye başladı.

Rusya da 23 Ekim 2019'den itibaren Rus askeri polisi ve rejim güçlerinin, Barış Pınarı Harekât bölgesinin dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG/PKK'lı teröristlerin silahlarıyla Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere gireceklerini taahhüt etmişti. Ruslar, terör örgütü YPG/PKK'lı teröristlerin silahlarıyla Menbiç ve Tel Rıfat'tan çıkarılacağı vaadinde bulunmuştu.

Şimdi bu gelişmeler neyi gösteriyor?

Amerika ve Rusya, Suriye'de işbirliğini sürdürüyor. Terör örgütlerine de her iki süper güç destek veriyor. Türkiye'ye ise bugüne kadar verdikleri hiçbir sözü yerine getirmediler.

Terör örgütü YPG/PKK, daha önce de Afrin, Münbiç, Aynularab, Tel Abyad, Rasulayn, Sırrin, Kamışlı ve Malikiyye bölgelerinde tünel ve çukurlar kazmıştı. Afrin, Tel Abyad ve Resülayn bölgelerinin YPG/PKK'dan temizlenmesinin ardından örgütün çok sayıda uzun tünel kazdığı ortaya çıkarılmıştı.

YPG/PKK'nın işgalindeki Menbiç ve Aynularab ilçelerindeki tünel kazma çalışmalarını Aralık 2018'de ve Nisan 2019'da görüntülenmişti.

Tüm bu gerçekler ortadayken ve belgeleri varken dikkat edilecek olursa hem Amerika hem Rusya bu konuda suskunluklarını sürdürüyor. Suriye'de bildiklerini okumaya devam ediyor.

Koronavirüs belası ile uğraşırken, Suriye ve Libya'daki durumumuzu da kontrol etmek ve unutmamak gerekiyor. Çünkü, Türkiye düşmanlarının boş durmadığını ve yeni planlar içinde olduklarını görüyoruz.