İktidarın kanun hükmünde kararname (KHK)'yla çıkarmayı planladığı ancak son dakikada bazı "değişiklikler" yaptığı "imar affı" bazı ev sahiplerini hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle Boğaz ön görünümünde bulunan binaları kapsam dışına çıkarması "şımarmaya" oldukça elverişli mal sahiplerinin gardını düşürdü. Şöyle ki; Boğaz hattında yer alan ilçelerdeki bazı semtlerde binaların sadece arsa tapusu var. Zamanında yani bundan 30-40 yıl önce arsa sahipleri buralara binalar dikmiş, bir kısmında oturmuş, bazı daireleri de kiraya vermiş. Anlayacağınız "kısmen yasal" gecekondular.

ASTRONOMİK KİRALARA TÖRPÜ

Özellikle Sarıyer'in Yeniköy mahallesinde bu duruma sıklıkla rastlanıyor. Zaten gereksiz yere yüksek olan kiralar hükümetin "imar affı" nedeniyle iki katına çıkmış, ev sahipleri ellerini ovuşturmaya başlamıştı. Hayvan barınağı bile yapılamayacak kadar kötü durumdaki küçücük, güneş görmeyen, yerin altındaki "evler", zaten akıl almaz fiyatlarla aylarca kiracı beklerken, sırf imar affının söylentisi bile bu "dairelerin" kiralarının iki katına çıkmasına neden olmuştu. Örneğin 60-70 metrekare kömürlükten bozma daireler bin 750 lira gibi astronomik bir rakama kiracı bulmaya çalışırken, bu rakam 2 bin 500 hatta 3 bin gibi yanına bile yaklaşılmayacak fiyatlarla emlakçıların camlarında çaresizce ev arayanları beklemeye başladı.

YARI YASAL GECEKONDULAR

Ancak aylarca boş kalan daireler, hükümetin bir manevrasıyla boğaz ön görünümünü KHK'dan çıkarınca tabiri caizse ev sahiplerinin elinde patladı! Zaten uzun süredir kiracı bulamayan ev sahipleri tornistan yapıp kiraları yine eski fiyatlarına çekti. Arsa tapusuyla üzerine "yasal gecekondular" diken ev sahipleri kendilerine haksızlık yapıldığı görüşünde. Hatta elektrik, su ve doğalgaz bağlanmış ve imar affı kapsamına alınmış gecekondularla aynı "kaderi" paylaşıp daire tapusu alamadıkları için "biraz" içerlenmişler. Tabii hal böyle olunca kendilerinde "hak" gören çok katlı gecekondu sahipleri imar affından kendilerinin de yararlanabilmesi için hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyor.

ARSA TAPUSUYLA DAİRE SAHİBİ

Yıllarca "yarı yasal" gecekondularından rant elde etmeye alışmış ev sahipleri "Onlara var bize yok mu" şımarıklığıyla avukatların kapısını çalmaya başladı. Artık yıkılması imkansız olan bu apartman gecekonduları kaçak göçek zamanında diken ev sahipleri, eğer hukuk yoluyla bu mücadeleyi kazanır ve tapu sahibi olursa, korkarız bu durum alışkanlık haline gelecek. Sadece arsa tapusu sahipleri değil, Hazine arazilerine de gecekondu dikenler, emsal teşkil edecek bu davalarla mahkemelerin kapısına dayanacak. Kaçak yapılaşma, çarpık kentleşme, beton yığınları ve gecekondudan bunalan İstanbul, "yeni gecekonducukların" mantar gibi bitmesine, çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak.