Biliyorum çok iddialı bir başlık ama bunu hayal eden birisi var. Üniversite'de okurken arkadaşlarının ödevlerini para karşılığı yaptığı için okuduğu bölümün başkanı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Üniversite'den atılmanın eşiğinden dönen sonrasında ABD'de Google'da iş bulan bu hayalin sahibi Dr. Hale Dönertaşlı Hürriyet Gazetesi'nden Ayşe Arman'a verdiği röportajda bu iddialı cümleyi kuruyor "Silikon Vadisi'ni Türkiye'ye taşıyacağım"

Amerika Birleşik Devletleri'ne eğitim amaçlı gittiğinde Google tarafından keşfediliyor ve mühendis olarak işe başlıyor. Bilgisayar Mühendisliği ve MIS okuduktan sonra Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği ve Teknoloji Kalitesi alanlarında  master yapan Hale Dönertaşlı,15 yıl ABD'de Google'da Mühendis olarak çalıştıktan sonra bilgi birikimini Türkiye'de kullanmak ve "Silikon Vadisi'ni Türkiye'ye taşımak için" ülkesine geri dönüyor.

Kendisine burası Türkiye, önünü keserler diyenlere; Ben Türk gençliğine güveniyorum diye cevap veren başarılı mühendis, Türkiye'den ABD'ye göç eden beyinleri ülkemize kazandıracağını iddia ediyor. Hale Dönertaşlı; O beyinler, Türkiye'de aradıkları karşılığı bulamadıkları için gidiyorlar. Ben de zamanında onlardan biriydim. Açıkçası benim gitmeleriyle ilgili bir kaygım yok. Gidip öğrensinler ama ülkelerine geri getirsinler. Ben bu platformu oluşturacağımıza inanıyorum. Geri döndüklerinde, çoktan başlamış bir şeyin parçası olacaklar diyor.

Peki Silikon Vadisi'ni Türkiye'ye taşıma projesi olabilir mi? Türkiye gerçekten dünyanın bilişim merkezi olur mu? Bu sadece bir hayal mi yoksa gerçeğe dönüşme ihtimali var mı ? Bunun cevabını Ayşe Arman'a verdiği röportajda buluyoruz. Dr. Hale Dönertaşlı bunu şöyle açıklıyor. Silikon Vadisi'ndeki beyinlerin birçoğu Hindistan ve Pakistan asıllı ABD'ye göç etmiş insanlardan oluşuyor. Bu insanlar yakın zamana kadar ABD'de kalmayı düşünüyorlardı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara karşı yasakçı tutumu birçoğu Müslüman olan bu beyinlerde tedirginlik oluşturuyor. Silikon Vadisi'nde ortalama proje sürelerinin 3-4 yıl olduğu bir ortamda, böyle bir tedirginlik varken, projeler yarım kalıyor. Çünkü Silikon vadisinde çıkan her projede takımın en az yüzde 30 - 40'ını oluşturan Müslüman mühendisler ve proje yöneticileri. 

Bu insanlar Trump'ın vize uygulaması nedeniyle kendi memleketlerine göç etmek zorunda kaldılar. Aynı durumdan mustarip Silikon Vadisi mühendisleri bir araya geliyor ve proje üretmeye devam ediyorlar. Ama dünya piyasasında daha merkezi bir yerde konumlanmak istiyorlar. Batı'ya en yakın ülke olarak da oklar Türkiye'yi gösteriyor. Ayşe Arman soruyor? Yani Trump istemeden de olsa Batı'dan Doğu'ya bir beyin göçü yarattı öyle mi? Evet ve bindiği dalı resmen kesmiş oldu. Kelebek etkisiyle başlayan bu dalga, gittikçe büyüyor ve göçmen Silikon Vadisi beyinleri, yukarıda bahsettiğim tohumun iksirini oluşturmaya hazırlanıyor.

Dr. Hale Dönertaşlı İki üniversite bitiriyor, 3 alanda Master yapıyor 15 sene Google'da Mühendis olarak çalışıyor ABD'de el üstünde tutuluyor. Türkiye'den ABD'ye bir beyin göçü oluyor ancak o Türkiye'yi tercih ediyor 15 yıllık bilgi birikimi ve büyük bir hayalle Türkiye'ye geri dönüyor. Helal olsun Türk mühendisin bu milli tavrını alkışlıyorum. Kendisi "Milli ve Yerli olmak" konusunda çıtayı bayağı yükseltti inşallah devamı gelir.

BİR TEBRİK DE BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI'NA "OSB'LERDE 300 ADET TEKNİK KOLEJ KURULUYOR"

Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Organize sanayi Bölgeleri'nde 300 adet Teknik lise kuruyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu konuda yürütülecek projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Organize Sanayi Bölgeleri'nde, teknik kolejleri organize sanayi bölgeleri yönetimleri kuracak. OSB yönetimlerine kredi vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci başına 6 bin 500 TL destek sağlayacak. Ankara Sanayi Odası'nın kurduğu örnek bir okul var. 300 tane teknik kolej kurmayı hedefliyoruz. Bu okullar her OSB'de kurulacak, yönetimleri de yine organize sanayi bölgelerinde olacak. Müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı belirleyecek. OSB'ler elektrik, elektronik hangi alanlarda eğitim vermesini istiyorsa ona göre bu okulları belirleyecek."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını tebrik ediyorum. Sanayici yeteri kadar mühendis istihdam ederken, ara teknik eleman sıkıntısı yaşıyordu. Bu bağlamda; OSB'lerde oluşturulacak kolejlerden yetişecek teknikerler bu açığı kapatacak Türk sanayicisinin önemli bir sıkıntısı giderilmiş olacak. Haydi hayırlısı diyelim üretime yönelik yapılan bu yatırımlar gelecek için umut verici. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı belirlerken, Türk sanayisine katma değer ürün çıkaracak Arge ve İnovasyona yönelik çalışmaları da dikkate alacağını umut ediyorum.