Geçen yıl Âşık Şenlik'i Esenler'de bulunan Dr. Kadir Topbaş Kültür merkezinde anmıştık. Moderatörlüğünü Recep Ergül´ün yaptığı programda, Âşık Şenliğin torunu Yılmaz Aşıkşenlikoğlu da bulunmuştu. Ben konuşmacı olarak katılmıştım. 
Âşık Şenlik'i yeterince tanınmıyor. Özellikle Kars yöresinden kimi âşıklar Şenlik'ten çalar çığırırlar ve onun adını anmazlar. Türk Halk şiirinde ve ozanlık geleneğinde bir kilometre taşı olan Şenlik'i  özetle tanıtmak istedim: 

Türklerin Terekeme boyundan ve asıl adı Hasan olan  Şenlik, 1852 yılının Mayıs ayında Çıldır'ın Suhara ( Yakınsu) köyünde doğdu.. Babası Kadir ağa, orta halli bir köylü idi. Annesi Zeliha hanım, ileri görüşlü, okuma yazma bilen, bir kadındı. 
19 yaşındayken Ahilkelekli Âşık Nuri'den saz çalmayı öğrendi.  Kars, Ahıska, Borçalı, Tiflis, Gürü ve Revan'ı gezerek çağının diğer saz şairiyle karşılaşmalar yaptı. 1913'teki Revan yolculuğu sırasında rakip saz şairleri tarafından zehirlendi. Memleketi Çıldır'a ulaşamadan Arpaçay ilçesinde öldü. 

Uzun yıllar Rus işgalinde kalan Çıldır, şehit kanlarıyla sulanmıştı. Uzun kış geceleri, bütün Doğu Anadolu köylerinde olduğu gibi Suhara'da da kahramanlık ve ağıt destanları, şehit menkıbelerinin anlatılmasıyla geçirilirdi. Şenlik böyle bir ortam içinde yetişti.   1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı esnasında halk önderliği yapmıştı. Bu sırada söylediği bir koçaklama (yiğitleme) dilden dile dolaştı. İşgallere karşı milli uyanışın meşalesi oldu: 

Ehl-i islam olan işitsin bilsin, 
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana
İsterse Uruset ne ki var gelsin  
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana. 

Guşanın kılıcı geyinin donu 
Gavga bulutları sardı her yanı
Dağda goç yiğidin şan alma günü
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana 

.............

Asker olan bölük bölük bölünür
Sandınız mı Kars kalası galınır 
Boz atlar üstünde gılıç çalınır 
Can sağ iken yurt vermeniz  

Hele Alosrnan'ın görmemiş zorun 
Din gayreti olan tedarik görün  
Al tepip baş kesin Kazak'ı kırın        
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana 

............

Şenlik durursuz atlara minin 
Sıyra gılıç düşman üstüne sürün 
Artacaktır şanı bu Al'osmanın
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana 

Anlatırlar ki, işgal gönlerinde, Çıldır'dan Kars'a gelen Aşık Şenlik, yolda arkasında süvarileriyle, bir Rus Generali rastlar. Kendisinden vaziyet hakkında ve Rus Çarlığını mı, yoksa Osmanlıların yanında mı yer alacağını soran Rus generaline şu yanıtı verir: 

Hulusi gabilden bilsen fikrimi 
Men Allah'tan Al'osmanı isterem.
Merhamet sahibi ol rahmi gani
Nesli mürsel hökmü hanı isterem. 

Süleyman mülkünde bergarar duran
Muhammet vekili makamı nuran
Hıfsının ezberi ayeti Kur'an
Selavatl, o Sulfanım isterem. 

Al'osman şahım var şahlar serveri
Dilinde salavat zikri ezberi 
Kaftan kafa zirü zeminden beri
Hükmetmağa bir tek onu isterem.

Emri Hak yedinden çekilip kalem 
Var imiş ettiğim yetişti belam 
Mülkünde saltanat hükmünde alem 
Divanında Şevket Şam isterem. 

Gam günlü Şenlik'in gönlünün şadı 
Çıkmaz hatırımdan Al'osman adı, 
Gidipti dünyanın lezzeti tadı 
Mahşer günü bir mekanı isterem. 

Rus generali bu Şenlik'i kutlamış, "Eğer Çarlık Rusya'sını istiyorum deseydin, hemen boynunu vurduracaktım. Tam dinine sadıkmışsın," demiş. 

Şenlik'in şiirlerinde Köroğlu, Dadaloğlu ve Karacaoğlan ile Azerbaycan sahası saz şairlerinden Hasta Hasan'ın etkisi vardı. Kendi çağında ve kendisinden sonra gelen pek çok saz şairini etkiledi. Sümmani, Posoflu Zülali, Azerbaycanlı Âşık Elesker bunlardan bazılarıydı.