Geçenlerde yazdığımız bir yazıda "Seçimler zor geçecek" demiştik. Özellikle AK Parti açısından yerel seçimlerin daha da sıkıntılı olacağı son yapılan anket sonuçlarında görülüyor.

Adaylar ortaya çıktıkça, seçmenlerin tercihleri de belli olmaya başladı. Ancak, ekonomideki kötü gidiş, işsizliğin artması ve Suriye politikalarının seçmeni önemli ölçüde etkilediği görülüyor. Bu da 16 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti'nin puan kaybetmesine yol açıyor.

Yerel seçimlere kısa bir süre kala seçmenin nabzını tutan anketler açıklanmaya devam ediyor. İYİ Partiye gelen son ankete göre, iktidarın oyları 1989 seçimlerindeki ANAP gibi düşüşte görülüyor.

İYİ Parti'ye gelen son ankette ise iktidar oylarında ciddi kayıp görülüyor. Bir İYİ Parti yetkilisi, 56 bin seçmenle yapılan bu ankette ANAP'ın çok sayıda belediyeyi kaybettiği 1989 seçimlerindeki gibi bir tablonun görüldüğünü, iktidar partisinin çok ciddi oy kaybıyla karşı karşıya kalacağını gösterdiğini söylüyor.

CHP'ye gelen ankette ise İstanbul'da 2 puanlık bir fark var. Siyasi partilerin ittifak görüşmeleri ve aday belirleme süreci devam ederken kamuoyu araştırmaları da başladı. CHP'ye gelen ankete göre İstanbul'da AKP ile CHP adayı arasında 2 puan fark var.

Aday belirleme süreci devam ederken siyasi partilere de ilk anketler gelmeye başladı. CHP'den edinilen bilgiye göre adayların açıklandığı bazı illerle ilgili kamuoyu araştırmaları yapıldı. Buna göre AKP ile CHP'nin yarışacağı İstanbul'da 2 puanlık bir makas var. Anketlere göre, AKP'nin adayı Binali Yıldırım'ın CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'ndan 2 puan önde olduğu ifade ediliyor.

CHP'den Mansur Yavaş ile AKP'den Mehmet Özhaseki'nin yarışacağı Ankara'da sonuçlar şimdilik başa baş görünüyor. CHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeydan Karalar'ın MHP'nin adayı Hüseyin Sözlü'den 4 puan, CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhittin Böcek'in AKP'nin adayı Menderes Türel'den 2 puan önde olduğu belirtiliyor.

Hemen şunu da vurgulayalım:

Seçimler için liderlerin ve adayların meydanlara inmesi ile seçmen eğiliminde değişmelerin olabileceğini de görebilmeliyiz. Ortaya konulacak performans ve verilecek vaatler de önemli olacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yaklaşık 2 hafta önce yerel seçimlerle ilgili "umutsuzluğu doğru bulmadığını" belirterek, "Seçmen 1989'da olduğu gibi kulak çekecek ve bunu AKP seçmeni yapacak" demişti.

31 Mart yerel seçim takvimine göre belediye başkan adaylarının il, ilçe seçim kurullarına başvurusu 19 Şubat'ta yapılacak. YSK'nin incelemelerinin ardından adaylar 3 Mart'ta ilan edilerek kesinleşecek. Siyasi partilerin kampanya sürecine adaylar resmileştikten sonra, Mart ayı başında hız vermesi bekleniyor. Anketlerin de saha çalışmalarının ardından değişebileceği ifade ediliyor.

Gazeteci arkadaşımız Orhan Uğuroğlu'nun Yeni Çağ Gazetesi'ndeki köşesindeki son yazısında "AKP ve Çöküş Dönemi" başlıklı analizinde AK Parti'nin bugünkü düşüşünü şu satırlarla dile getiriyor:

 "Ve günümüze geldik. AKP'nin 16 yıllık iktidarının en ağır ekonomik krizine ülkeyi mahkûm etmesi, işsizliğin patlaması, konkordato ilan eden şirket sayısındaki büyük artış, Suriye politikası sonucunda Türkiye'ye sığınan 4 milyon kişiye 40 milyar dolar harcama yapılması, metal yorgunluğu, Rıza Sarraf olayı, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları başta 10 seçilmiş başkanın istifaya zorlanarak azledilmesi AKP'de büyük bir yara açtı.16 yıllık AKP iktidarı sonunda teşkilatlardan kopmalar, istifalar başladı. Meclis'ten kopuk olan atanmış yani siyasetçi olmayan bakanlar AKP tabanından koptular. AKP seçmeni bakanlara ulaşamaz sorunlarına çözüm bulamaz oldu. Tarım ürünleri ve et ithali hayvancıyı ve çiftçiyi bitirdi. Zamlar milleti perişan etti, kredi kartları patladı. Yeni siyasetçiler çıkartamayan Erdoğan, İstanbul'a Binali Yıldırım'ı, Ankara'ya Mehmet Özhaseki'yi aday gösterince görev bekleyen AKP'lilerde büyük umut kırıklığı yaşanmaya başlandı. Ve Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu yeni bir parti kurmak için Anadolu'yu arşınlamaya başladı.31 Mart yerel seçim sonuçları AKP için çöküş döneminin miladı, seçmen için ise hesap sorma imkânı olacaktır. "

AK Parti içinde de bazı rahatsızlıkların olduğunu görmekteyiz. Kırgın ve küskünlerin yanı sıra, adayların belirlenmesinde de sıkıntılar yaşanıyor.

AKP Genel Merkezi Siyasi Erdem ve Etik Kurulu Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Damga gazetesine konuştu. "Siyasette en önemli unsur; liyakat, ehliyet ve adalettir. "Millette karşılığı olmayan isimler aday yapıldı" diyen Külünk, AKP'nin liyakat, ehliyet ve adalet sahibi adaylarla yola çıkmadığını ima ederek gelecek seçimlerde hayal kırıklığı yaşayabileceğini belirtiyor.