Bahar Kalkanı ile İdlib'de rejime göz açtırılmıyor. Üst üste yapılan saldırılarda Türk yapımı SİHA'ların sahada savaşın gidişini değiştirdiğini görüyoruz. Böylece Esad rejimine en ağır darbenin vurulduğu Bahar Kalkanı harekâtında, Türkiye'nin yerli ve milli silahları ve savunma sistemleri öne çıkmış olması da önemsenmelidir.

Bahar Kalkanı harekatında diğerlerinden farklı elektronik harp teknikleri uygulandığına dikkat çekiliyor. Türkiye'nin İdlib'de gerçekleştirdiği ve dünyayı şaşkına çeviren elektronik harp teknikleriyle ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı.

Bugün, SİHA'ların nasıl yönetildiği ve hangi başarıları elde ettiğine dair derlediğimiz bir yazıyı paylaşıyoruz:

Türkiye dünyada ilk kez sürü şeklinde hareket eden SİHA'ları sahada kullandı. Ankara ve Hatay'daki komuta kontrol merkezlerinden yönlendirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar, filo halinde uçarak, rejim güçlerini, ağır silahlarını ve mühimmat depolarını etkisiz hale getirdi.

Aynı anda 20 SİHA belirlenen hedefleri ateş altına aldı. Türkiye'nin hava sahasını kullanamadığı Bahar Kalkanı harekatında, çok düşük radar izine sahip olması ve uçtuğu irtifada sesinin duyulmaması nedeniyle fark edilmesi mümkün olmayan SİHA'lar, 24 saat havada kalma özelliğine sahip olduğu için rejimin ağır darbe aldığı saldırılarda etkili oldu.

Bünyesindeki elektronik koruma, TSK'nın sinyal kesme ve radar körleştirme için kullanılan elektronik harp sistemleri ile desteklenerek rejim ve Rusya'nın hava savunma sistemlerinde fark edilmedi.

Türkiye'nin farklı merkezlerinden havalanan Bayraktar TB2 SİHA'ların, İdlib üzerinde sürü haline geldiği, bu şekilde belirlenen hava savunma sistemleri, kritik tesisler, zırhlı araçlar ve çok namlulu roketatar sistemlerini vurduğu öğrenildi.

Kanatlarında MAM L ve MAM C adı verilen ve Roketsan tarafından üretilen 4 akıllı mühimmatla havalanan SİHA'lar gece gündüz uçuş yapıp, hedefleri ateş altına alarak rejim güçlerine nefes aldırmadı.

TSK envanterinde 104 adet olan Bayraktar TB2 SİHA'lar Afrin'de yapılan Zeytindalı Harekatı'nda etkili olarak kullanıldı. Zeytindalı Harekatı boyunca 5 bin 300 saat uçuş yapan SİHA'lar, Afrin'de yapılan tüm sortilerin yüzde 95'ini gerçekleştirdi.

Adı geçen harekatlar boyunca başarılı olan ve TSK'ya çok önemli katkılar sağlayan SİHA'ların daha da geliştirilmiş olanları şimdi İdlib sahasında kullanılmaya başlandı.

Bu harekatta maruz kaldığı yoğun elektronik harbe karşı bünyesinde bulundurduğu koruma sistemleriyle etkin bir şekilde görev yapan Bayraktar TB2 SİHA'lar, sahadan alınan geri bildirimlerle bu özelliğini daha da gelişmiş sistemlerle destekledi.

Böylece SİHA'lar yeni yazılımlarla daha etkili hale getirilerek sürü halinde güvenle operasyon yapabilme özelliğine ulaştı. İdlib harekâtında ise ilk kez sahada Sürü SİHA'lar görev yaptı.

Özetleyelim:

Daha önce silahlı hava uçaklarını Amerika ve İsrail gibi ülkelerden alıyordu Çoğu zaman isteklerimiz karşılanmadığı gibi, arızalananların yenilenmesinde de güçlüklerle karşılaştığımız zamanlar oldu.

Daha sonra kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumunda kaldık ve SİHA'ların seri üretimine başladık.

İyi de oldu.

Özellikle son harekâtlarda SİHA'ların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük.

İnsanlı uçuşlara yasaklanan İdlib'de SİHA'lar adeta bir tarih yazdı.

Karşı tarafa verilen zararla şehit edilen Mehmetçiklerimizin kanının yerde kalmadığını görmek bize ayrı bir gurur verdi.

Bir önemli bilgi notu daha:

SİHA'ların üretici kadroları, yeni yazılım sistemleri ile çok daha ileri bir teknoloji ile yeni SİHA üretimine geçeceklerini ve bunların aynı zamanda dışıya satışları ile de önemli bir gelir edilebileceğini paylaşıyorlar.