Dünyanın bazı ülkelerinde ortaya çıkarak oynanan belli başlı spor dalları yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bazılarını belki duydunuz belki de gördünüz. Satranç boksu diye bir spor duydunuz mu ben duymamıştım açıkçası. Bu spor dalının varlığını öğrenince çok şaşırdım. Satranç ile Boks nasıl bir araya gelir diye düşündüm. Araştırdım bu sporun ülkemizde de yapıldığını öğrendim hatta 2019 yılında federasyonu bile kurulmuş.

2019 Ocak ayında Niğde'de kurularak faaliyetlerine başlayan Satranç Boks Federasyonu, yeni trend olarak yaygınlaşmaya başlayan Satranç Boksu Türkiye Şampiyonası'nı bile gerçekleştirmiş. Niğde’nin Altunhisar ilçesinde gerçekleştirilen Türkiye şampiyonasına 8 ilden 100 sporcu katılmış.

Satranç Boksu Dünya Şampiyonası ülkemizde düzenlemiş haberimiz yok!

Türkiye Şampiyonasında dereceye giren sporcular 11-15 Aralık 2019 tarihinde Antalya’da düzenlenen 14 ülkenin katıldığı Dünya Şampiyonasında mücadele etmişler. Dünyada ilk kez 2003 yılında Berlin'de federasyonu kurulan Satranç Boksu 14 ülkede resmi olarak yapılıyor.

Sporcuların hem zekâlarını hem de fiziksel güçlerini kullanmak zorunda olduğu sporla ilgili bilgi veren Türkiye Satranç Boksu Federasyonu Başkanı Köksal Arıkan, Satranç Boksunu strateji kurabilme ve cesaretli olmak olarak tanımlıyor.

Satranç boksunun zekâ, fiziksel güç, strateji ve cesaret istediğini söyleyen Arıkan, Satranç zekâ ağırlıklı boks ise biraz daha fiziksel gücün ön planda olduğu bir spor branşıdır. Aynı zamanda zekâ gücü, fiziksel güç, cesaret ve strateji gerektiren bir spor dalıdır. Sporcularımız hem zekâ hem fiziksel güç kullanacaklar aynı zamanda da strateji kurabilme yeteneğine sahip olacaklar. Zekâsını ve fiziksel gücünü aynı anda doğru şekilde kullanabilmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Satranç Boksu “Soğuk Ekvator” isimli bir çizgi romandan ismini almış. 1992 yılında Yugoslav asıllı Fransız sanatçı ve yapımcı Enki Bilal’in çizdiği Froid Equateur adlı çizgi romanı satranç boksuna ilham kaynağı olmuş.

Satranç boksu beden ve akıl gücünün net olarak test edildiği bir spor. Rakibinizi yenmek için her ikisine de ihtiyacınız var. Her geçen gün popülerliği artan bu ilgi çekici sporun detaylarına gelin birlikte bakalım.

Satranç Boksu Federasyonu Başkanının ifadesiyle; Bu spor fiziksel güç, zekâ, cesaret ve strateji yetenekleri gerektiren bir spor dalı. Ayrıca satranç boksörleri bu sporun felsefesini hayatta kalma mücadelesi olarak ifade ediyorlar.

Bu sporda başarılı olmak için sadece çok iyi boksör veya çok iyi satranç oyuncusu olmanız yeterli değil. Başarılı olmak için her iki sporu da dengeli bir şekilde götürebiliyor olmanız gerekiyor. Satranç boksu maçlarında, boks raundunda bir adrenalin patlaması yaşanıyor. Ardından bir anda kendinizi satranç masasının başında hamle düşünürken buluyorsunuz. Hemen sakinleşip hata yapmadan rakibinizi bu kez masada yenmeye çalışıyorsunuz.

Bu sporu yapmakta izlemekte çok heyecanlıdır diye düşünüyorum.

Satranç boksu ringde 8 dakikalık 11 raund şeklinde oynanıyor. 8 dakikanın 4 dakikasında satranç oynanıyor, 4 dakikasında ise boks yapılıyor. Bir satranç boksu mücadelesi toplam 39 dakika sürüyor. Her raunt arasında hazırlık için 1 dakika ara veriliyor. Satranç boksunda amaç art arda yapılan satranç ve boks rauntlarında rakibi şah mat veya nakavt ederek oyunu bitirmek.

Müsabakaların boks bölümünde de satranç bölümünde de rakibinizi yenerek maçı bitirebilirsiniz. Satranç raundunda sürenin bitmesi halinde de oyunu kaybedersiniz. Eğer satranç maçı berabere sonuçlanırsa boksta daha yüksek puan alan maçı kazanıyor. Ancak her iki branşta da beraberlik söz konusu olduğunda satrançta siyah taşla oynayan sporcu maçı kazanmış sayılıyor. Neden siyah taşla oynayan oyuncu kazanıyor? Bununla ilgili bir açıklama bulamadım ama hızlı davranıp siyah taşı seçen avantaj yakalıyor sanırım.

Satranç boksu çok ilgi çekici ve heyecanlı bir spor branşı. Satrançta benden iyi olanları boksta, boksta benden iyi olanları satrançta yenerim diye düşünmek yanıltıcı olabilir. Başarılı olmak için iyi bir boksör aynı zamanda iyi bir satranç oyuncusu olmanız gerekiyor.

Eğlenceli sporlar arasında yer alan satranç boksunun profesyonel müsabakalarına katılabilmeniz için 17 ile 35 yaş arasında olmanız ve herhangi bir sağlık probleminizin olmaması gerekiyor. Ayrıca en az 50 defa amatör olarak yakın dövüş veya boks müsabakası yapmış olmanız gerekli. Satranç için kriter ise minimum 1800 Elo (Uluslararası Kuvvet Derecesi) puanlı bir oyuncu olmanız gerekiyor. Amatör olarak bu sporu yapmak için ise herhangi bir kısıtlama yok.

Bu sporu profesyonel yapma yaşını çoktan geçmişim ne yapalım geç haberimiz oldu. 17-35 yaş arasında olanlar ve yukarıdaki kriterlere uyanlar beden ve akıl gücünüzü test etmek istiyorsanız satranç boksunu denemelisiniz. Benim gibi kriterlere uymayanlar ve merak edenler amatör olarak bu sporla ilgilenebilirler.

https://www.instagram.com/turkiyesatrancboksufederasyonu/