Sakarya Turizm Platformu’nun davetlisi olarak, ilin tanıtımı için hazırlanan geziye katıldım. Sakarya Valiliği, Sakarya’nın ilk kadın milletvekili ve bir “Ada sevdalısı” olan, Doç. Dr. Ayşenur İslam ve rehberimiz Müjgan Zaman başta olmak üzere; organizasyondaki tüm görevliler, konukseverliğin en güzel örneğini bizlere gösterdiler. Teşekkürler Ada sevdalısı dostlar...

Adalı hemen herkes, Sakarya’yı “Marka Kent” yapmak için seferberlik ilan etmişler.”Marka Kent Sakarya”, beşeri sermaye olarak adlandırılan imece bir proje olarak; “cazibe-algı-servis” sistemi üzerinde şekilleniyor. İnsanla gerçekleşecek olan bu sistemin ilk uygulaması ve örnek adımları, Sakarya’da atılıyor. Bu projenin başka bir amacı da, yerli ve yabancı basın mensuplarının bölgeyi görmelerini sağlamak ve turizm yelpazesini genişletmektir. Bu nedenle hiçbir masraftan kaçınılmadığı ortadadır. Sakarya’daki idari ve yerel yöneticiler, turizm yatırımcıları, işletmeciler ve halkın da katıldığı bu proje nedeniyle, bir dizi etkinlik yapılıyor. Bu etkinlikler dolayısıyla, Sapanca Gölü kıyısında bulunan beş yıldızlı bir otelde konakladık. Sapanca’nın Mahmudiye Köyü sınırları içerisindeki Naturköy Vadisi’nde, şelale kenarında yapılan bir köy kahvaltısının vermiş olduğu inanılmaz huzuru yaşadık. Kahvaltıda her şey doğal ve organikti. Gittiğimiz her ilçe, köy ve tesisteki yiyecekler, yöreye özgü yerel lezzetlerdi. Özellikle kabaktan yapılan her türden (40 çeşit) yiyecek, dikkatimizden kaçmadı. Bölgenin ünlü tatlısı (fındıklı, cevizli, tereyağlı, kaymaklı ve kabaklı) “Kabaklava”nın tadı damağımızda kaldı.

Bölgede 117 tescilli yemek çeşidi olduğu bilinmektedir.Sapanca’dan başlayan gezimiz; Karadeniz kıyısında bulunan Kocaali ve Karasu ilçelerinden, Taraklı’ya kadar uzandı. Bu gezinin amacı; daha çok üniversite, sanayi ve tarım kenti olarak bilinen Sakarya’nın tüm bunların dışında; kültürel, tarihi, doğal ve turistik yerlere sahip olması gibi başka zengin özelliklerinin de bulunduğunu insanlara duyurmaktır.

Güneş, deniz ve kumun yanı sıra; alternatif turizm potansiyelini barındıran dağcılık, rafting, kanon, sörf, tekne, yamaç paraşütü, karavan turizmi, dinlence ve eğlence için önemli olanaklara sahip bölgede; endemik 2 bin hayvan ve 4 bin bitki çeşidi bulunmaktadır. Su Basan Ormanı ile ünlü Sakarya’nın en şirin yerlerinin başında Sapanca gelmektedir. Sebze ve meyveleri ile ünlü olup, 1920’li yıllarda Ulusal Kurtuluş Savaşımızın öncülerinden Ali Fuat Paşa’nın ismiyle onurlandırılan Ali Fuatpaşa ilçesindeki, Kuvayı Milliye Müzesi, gezilip görülmesi gerekli yerlerin başında geliyor.

Tarihi İpek Yolu’nun üzerinden geçtiği bilinen Beş Köprü (Justinyaus Köprüsü) ve Litinya dönemine ait bir başka tarihi köprü, hala Sakarya Nehri’nin iki yakasına ulaşım sağlamaktadır. Görülmeye değer ve altından Sakarya Nehri’nin çağlayarak aktığı bu tarihi köprü; 384 metre uzunluğunda, 9,80 metre genişliğinde olup ve 12 kemerlidir. Tam da bu manzara karşısında, tarihle doğanın kucaklaştığı, dingin su sesi ve yeşilin her tonunun görsel dansı eşliğinde; Kabaklava yenir...

Kabaklava bir marka oldu

Sakarya`nın yöresel ürünü olan kestane kabağının tatlısı, lokumu, döneri, cezeryesi, ezmesi ve çorbasının ardından baklavası ve lahmacunu da üretildi.

Kabaktan 24 çeşit ürün geliştiren Sakaryalılar, kabaklı baklavaya ``kabaklava``, kabaklı lahmacuna da ``kabakmacun`` adını vererek, patent ve tescil başvurusu yaptı.

Sakarya`nın tanıtımını yapmak amacıyla sahibi olduğu restoranlarda yöresel tatların geliştirilmesi için faaliyet gösteren girişimciler, yaklaşık 4 yıl Sakarya`nın yöresel ürünü olan kestane kabağı ile ilgili çalışmalar yürüttü.

Kestane kabağından farklı lezzetler üretmek için çabalayan Sakaryalılar, kabağın tatlısını, lokumunu, dönerini, cezeryesini, ezmesini, çorbasını ve ``kabakzade`` adını verdiği tatlısını geliştirmesinin ardından, ``kabaklava`` adını verdiği kabaklı baklavayı ve ``kabakmacun`` adını verdiği kabaklı lahmacunu üretti.

Kabaklava, Sakarya`nın plaka kodundan yola çıkılarak, ``54`` kat yufkanın arasına konulan kabak püresi ve ceviz karışımının fırında pişirilmesi ve şerbetlendirilmesiyle üretiliyor. Kabakmacun ise kabak püresine çeşitli baharatlar eklenerek, oluşturulan macunun ince hamura sıvanması ve meşe odunu kullanılan fırında pişirilmesinin ardından servis ediliyor.

Devamı haftaya...