Bereketli topraklardayız

Anadolu’da şu söylence dilden dile dolaşır: “Her köyün bir delisi, her güzelin bir kusuru, her yiğidin bir yemek yeme usulü ve her yörenin adı ile eş bir simgesi vardır.” Sakarya adı da; “Kabaklava” ile anılmaktadır. Sakarya ili, adını Sakarya Nehri’nden almıştır. Bir rivayete göre de, Sakar Dede’den aldığı söylenmektedir. 1954’de il olan Sakarya’nın diğer adı ise, Adapazarı’dır. Adapazarı, İstanbul’a 1,5 ve Ankara’ya 3,5 saat uzaklıktadır. Sakarya’nın plaka numarası; 54’dür. Bir zamanlar Karadeniz rüzgarı gibi sert esen, bıçkın gençlerle pek çok kupayı alan Sakarya Spor’un renkleri; yeşil ve siyahtır. Doğu Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sakarya ili; verimli toprakları, gölleri, tarihi, çok kültürlü özelliği, etnik ve doğal zenginliği ve önemli göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle, M.Ö. XII. yüzyıldan beri önemli bir yerleşim merkezi haline gelmiştir. Sakarya’da, Karadeniz’in nemli ve Anadolu’nun karasal iklim özelliklerini görmek mümkündür. Bu nedenle sosyal yaşamda bu özelliğe uygun olarak şekillenmiştir.

Sakarya’da gezi rotası

Orada nerede kalınır ve ne yenir, ne içilir? Ne zaman ve nasıl gidilir? Yapmanız ve yaşamanız gerekenler neler? Gideceğiniz yer güvenli ve sağlıklı mı? Sırt çantanıza neler koymalısınız? Tüm soruların yanıtı yazının içindedir... Oldukça duygulandırıcı ortamı ile dikkat çeken Deprem Müzesi, doğanın insanlara ders alınması için anımsattığı görsellerin sergilendiği yer... Sakarya, Kuzeybatı Anadolu fay hattında yer alması nedeniyle; yer hareketlerinin ve depremlerin de çok yaşandığı bir ildir. Bu coğrafyanın bir başka özelliği de; verimli alüvyonlu toprakları, yeraltı su kaynakları ve termal kaplıcalarının bol olmasıdır.

Sonradan onarılan 100 adet Osmanlı evinin de yer aldığı, Mesire yeri ve kaplıcası ile ünlü Taraklı ilçesinde bulunan ve İstanbul’dan gelen iki bayanın restore ettirip, işletmeye açtığı “Hanımlar Konağı”nda, Ada’nın meşhur ıslama köftesi, köpük helvası, “uhud” adı verilen buğday özü tatlısı ve Osmanlı yemekleri yenir. Modern Termal turizmin öncüsü Taraklı evlerini mutlaka görün. Pamukova üzümü başta olmak üzere, tüm meyve ve sebze çeşitlerinin üretildiği bereketli topraklarda çalışan üretici halkımızın derdini dinleyiniz. Geyve ayvasının tadına bakmayı da unutmayınız. Irmak havzasında ve Sakarya Irmağı’nın Karadeniz’e döküldüğü yerde bulunan Karasu’daki görsel manzara ve balık sofraları ise, kartpostal niteliğindedir... Öte yandan, Safranbolu mimari özelliklerini anımsatan sokak, ev, işyeri ve konakların bulunduğu Taraklı; “Dünyada yaşanılabilir sakin kent (Cittaslow)” belgesine sahip ender yerlerden biri olarak da, turizme hizmet vermektedir.

Sait Faik, öykü severleri çağırıyor

Adapazarı merkezde bulunan, Türk edebiyatının usta öykü yazarı olan Adapazarlı Sait Faik parkı içindeki Sait Faik Abasıyanık heykelini ve farklı zamanlarda bizi konuk eden, şair ve yazar Faik Baysal Kütüphanesi ve Kültür Merkezi’ni mutlaka görünüz. Sapanca Gölü ve Sakarya Ovası manzaralı, Serdivan Tepesinde bulunan Sakarya Üniversitesi Kampüsü de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor...

Devamı yarın...