Sakarya Tarihi

Sakarya ilinin yer aldığı coğrafi bölge, en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Yörenin tarih öncesi dönemi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Bugüne kadar birkaç kurtarma kazısı ve yüzey araştırması dışında dikkat çekici arkeolojik araştırma yapılmamıştır. Ancak, Kaynarca İlçesinde bulunan çakmak taşı yongalar ile Kocaali ilçesinden ele geçen taş el baltası, elle şekillendirilmiş pişmiş toprak maşrapa bölgede Neolitik ve Kalkolitik dönem insanının yaşadığına işaret etmektedir.

Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hititlerin sınırlarını Sakarya topraklarını da içine alacak şekilde genişletmiş oldukları antik kaynaklarca ifade edilmesine rağmen bu döneme ait buluntu veya kalıntı mevcut değildir. MÖ 1200 yıllarında Hint-Avrupa asıllı Deniz Kavimleri denen topluluklar, Hitit egemenliğine son vermişlerdir. Daha sonra Frigler Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes’e kadar olan bölgeye sahip olarak hakimiyet alanlarını doğuda Kapadokya’ya kadar genişlettiler. Sakarya ili, klasik dönemlerde Bitinya (Bithynia) olarak bilinen bölgenin içinde yer almaktadır. Bu ad bölgede yerleşmiş ve daha sonra aynı adı taşıyan Bitinlerden gelmektedir. Bitinya (Bithynia) Bölgesi İstanbul’un Anadolu yakasından başlayarak doğuda Parthenius (Bartın) yakınlarına kadar uzanmaktaydı. Doğusundaki Paflagonya (Paphlagonia) dan Filyos Çayı (Billaeus) ile ayrılmaktaydı. Kuzeyde Karadeniz’e (Pontus Euxinus) açılan bölge güneyde Dağlık Frigya (Phrygya Epictetus) ve Galatia ile batı ve güneybatısında Mysia ile komşuydu. Bitinya (Bithynia), İstanbul’un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bir bölümünü içine almaktaydı. Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios’dan de adını vermiştir.

Sakarya’da gezilip görülecek yerler

Sakarya merkezde bulunan tarihi, kültürel sanatsal ve doğal güzelliklerin yanı sıra; Karasu, Sapanca, Taraklı, Göynük gibi zengin turistik potansiyeli olan mekanları ve aşağıda sıraladığımız, mutlaka gezilip, görülmesi gerekli yerleri şunlardır:

Yenikent Park, Acarlar Longozu, Harmantepe Kalesi, Deprem ve Kültür Müzesi, Acelle Yaylası, Ağaçbaba Söylencesi ve Türbesi, Belengerme Yaylası, Beyaz Kum Zambağı, Ağa Camii, Bosna Şehitliği, Büyükesence Orhan Camii, Çadır Gölü Orman İçi Dinlenme Yeri, Çark Değirmen, Çark Mesire, Taraklı Çınar Ağacı, Çiğdem Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Dikmen Yaylası, Doğançay Şelalesi, Gölpark, Güzlek Yaylası, Hacı Atıf Hanı, Harkköy Kanyonu, Harkköy Şelalesi, Harmantepe Kalesi, Hasan Fehmi Paşa Camii, Hasan Fakı Göleti, Hendek Bayraktepe, Hıdır Dede Türbesi, Hıdırlık Mesire Alanı, II. Beyazıd Köprüsü, İl Ormanı Mesire Alanı, İnönü Yaylası, Tarihi Justinianus Köprüsü, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Karagöl Yaylası, Karakamış Türbesi, Karıncalı Dede Türbesi, Kentpark, Keremali Türbesi, Kırca Yaylası, Kirpiyan Yaylası, Kuloğlu Yaylası, Kurtköy Baraj Gölü, Kuzuluk Orman İçi Dinlenme Yeri, Küçük Akgöl, Küçük Boğaz Gölü, Maden Deresi-Şelalesi ve Mesire Alanı, Mecidiye Şelalesi, Orhan Camii, Ormanpark, Özel Alifuatpaşa Kuva-i Milliye Müzesi, Paşalar Kalesi, Poyrazlar Gölü, Rahime Sultan Camii, Reisler Okçular Gölü, Rüstempaşa Camii, Sabancı Baba Söylencesi ve Türbesi, Sakar Dede Söylencesi ve Türbesi, Sakarbaba Türbesi, Sakarya Köprüsü, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sakarya Şehitliği, Saklıgöl, Sarıgöl Mesire Alanı, Selman Dede Mesire Alanı, Selman Dede Türbesi, Seyifler Kalesi, Seyyid Karaman Baba Türbesi, Sinan Bey Zaviyesi Elvanbey İmareti, Soğucak Şelalesi, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Sulucaova Yaylası, Şeyh İzzettin İsmail Söylencesi ve Türbesi, Şeyh Müslihiddin Camii, Taşkısığı Gölü, Turnalı Yaylası, Batık Denizaltı, Uzun Çarşı, Vecihi Kapısı, Yanık Yaylası, Yenimahalle (Sakarya Nehri Ağzı), Yunus Paşa Camii ve Macerapark...

Devamı haftaya...