Temizlik imandan gelir diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) bu sözü İslam'ın temizliğe önem verdiği ve ahlaki ve hukuki değerler ortaya koyduğunu göstermektedir. Kişisel temizlik ve çevre temizliği Allah'ın emri olarak uygulanması gereken konulardır. Çünkü temizlik olmadan ibadetlerin yerine gelmesi mümkün değildir. Bütün ibadetler ve hayat temizlik üzerine kuruludur.

Temizlik sayesinde sağlıklı bir ortam elde edilir. Sağlıklı olmak sayesinde kul olma görevleri yerine getirilmektedir. Bu nedenle temizlik sağlığın yerine gelmesi, sağlığın yerine gelmesi Allah'a daha iyi ibadet etmeyi gerektirdiğinden imandan gelmektedir. İmanın bir parçası olarak temizlik çevreye zarar vermeyi de yasaklar. Bu nedenle çevre temizliği de imandandır. Müslüman bir kimse çevresine zarar vermez ve çevreyi kirletmez.

Biz Müslümanlar imanın gereği olan temizlik ve hijyen kurallarına ne kadar uyuyoruz kendimizi sorgulamalıyız. Ayrıca toplum içerisinde yaşıyorsak hangi inanca sahip olursak olalım temizlik ve hijyen kurallarına uymaya dikkat etmeliyiz bu insani bir vazifedir. Hijyen bireysel boyutta başlar ve yaşamın her alanına yayılarak toplum sağlığına etki eden önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Hava alanları, oteller, alışveriş merkezleri, yurtlar, kreşler ve sağlık hizmeti sunan kuruluşlar gibi insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdikleri toplu yaşam alanlarında hijyen toplum sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır.

TSE Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesiyle dünyaya öncülük ediyor.

Bu bağlamda TSE toplum sağlığını koruyan hijyen kurallarını yönetim sistemi haline getirerek insanlığa önemli bir hizmet sunmaktadır. Türk Standardları Enstitüsü TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesini uluslararası alanda uygulayarak bu alanda dünyaya öncülük ediyor. Hijyen ve Sanitasyon uygulamaları aynı zamanda önleyici ve koruyucu hekimliğin esasını oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada hijyen ve sanitasyon eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları en önemli ölüm sebeplerinden biri olarak görülüyor. 

Hijyen kalite göstergesidir...

Hijyen ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin de önemli bir göstergesidir. İnsan yaşamının her alanında vazgeçilmez olan hijyen, işletmelerin başarıları içinde çok önemli rol oynar. Sunulan tüm hizmetlerin hijyen kurallarına uyularak temiz, özenli, estetik değerlere uygun, konfor sağlayıcı bir şekilde üretilmesi ve sürdürülmesi bir işletmeden beklenen özellikler arasında yer alır. Bu da hijyenin bir kalite göstergesi olarak kabul edilmesinde etkili olmuştur. Kuruluşlarda hijyen ve sanitasyon uygulamalarının etkili olabilmesi için yapılan uygulamaların kuruluşla entegre olmuş, yapılandırılmış bir yönetim sistemi içinde icra edilmeleri gerekir.
Bu bağlamda; Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesine sahip olan kuruluşların elde edeceği potansiyel faydaları şöyle sıralayabiliriz.  

·    Müşteriye uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarına uygun ürün ve hizmetleri sürekli sağlama kabiliyetini. 
·    Müşteri memnuniyetini artırmak için fırsatları. 
·    Bağlamı ve hedefleri ile ilgili riskleri belirlemeyi. 
·    Belirtilmiş hijyen ve sanitasyon yönetim sistemi şartlarına uygunluğun gösterilmesi kabiliyetini.
·     İnsan sağlığı için güvenli ürün/hizmet elde edilmesini.
·     Çalışanın psikolojisini olumlu etkileyerek randımanın artmasına katkı sağlamasını. 
·    İlgili taraflara hijyen ve sanitasyon konusunda güven tesis edilmesini.