Tuz tüketirken bu ayrıntılara dikkat!

Tuz tüketimi ve kullanımı hakkında bilgi veren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, "Tuz, kuru ve karanlık ortamda saklanmalı, paket veya kavanozların ağzı açık bırakılmamalıdır. Yemek pişirirken ise başlangıçta değil de yemeğin pişmesine yakın tuz eklenmelidir. Böylece daha az tuz ile ihtiyaç duyulan iyot alınabilir" dedi.

Tuz tüketirken bu ayrıntılara dikkat!

Tuz tüketimi ve kullanımı hakkında bilgi veren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, "Tuz, kuru ve karanlık ortamda saklanmalı, paket veya kavanozların ağzı açık bırakılmamalıdır. Yemek pişirirken ise başlangıçta değil de yemeğin pişmesine yakın tuz eklenmelidir. Böylece daha az tuz ile ihtiyaç duyulan iyot alınabilir" dedi.

08 Haziran 2017 Perşembe 15:57
144 Okunma
Tuz tüketirken bu ayrıntılara dikkat!

Tiroid hormonlarının vücudun metabolizma hızını düzenlemesinin yanı sıra anne karnından itibaren zeka gelişiminde önemli rolü bulunuyor. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Deniz Gökalp, tiroid bezinde tiroglobulin adlı proteine bağlanan iyot elementi ile tiroid hormon sentezi yapıldığını, vücutta iyot sentezlenemediğinden dolayı bu eksiklik besinlerle giderilmek zorunda olduğunu belirtti.

"TUZ BAŞLANGIÇTA DEĞİL, YEMEĞİN PİŞMESİNE YAKIN EKLENMELİDİR"

Tiroid bezinin kelebeğe benzer bir şekilde, boyunda bulunduğunu ve halk dilinde tiroid bezinin büyümesine guatr denildiğini belirten Prof. Dr. Gökalp, dünya genelinde guatrın en sık nedeninin iyot eksikliği olduğunu bildirdi. Türkiye’nin endemik guatr bölgelerinden biri olarak kabul edilmesinin nedeninin, 1990’lı yıllara kadar Türkiye’deki tuzların iyotlanmamasına ve insanların yeterli iyot alamamasına bağlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökalp, bu durumun en çok çocuklarda etkili olduğunu dile getirdi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, “İyot eksikliği gebelik döneminde, bebeklik ve çocukluk döneminde büyüme gelişme zeka gelişiminde son derece önemlidir. İyotlu tuz kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar da mevcut. Tuz satın alırken büyük paketler şeklinde alınmamalı. Alınan tuzun iyotlu olduğundan emin olunmalı, rafine olmayan, içeriği bilinmeyen, kaya tuzu, himalaya tuzu olduğu söylenen tuzlar kullanılmamalı. Tuz, kuru ve karanlık ortamda saklanmalı, paket veya kavanozların ağzı açık bırakılmamalıdır. Yemek pişirirken ise başlangıçta değil de yemeğin pişmesine yakın tuz eklenmelidir. Böylece daha az tuz ile ihtiyaç duyulan iyot alınabilir” şeklinde açıklamada bulundu. (İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.