Kurban bayramında şeker ve şeker içeren besinlerle birlikte, kırmızı et tüketiminde de önemli miktarda artış olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Alkan Kürşad Altan, sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine her zaman olduğu gibi kurban bayramında da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Uz. Dr. Altan, özellikle kalp damar hastalarını ve tansiyon hastalarını uyardı.

BU HASTALAR RİSK ALTINDA

Alınması gereken tedbirler herkes için geçerli olmakla birlikte kalp damar hastaları, hipertansiyon hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve ileri yaş hasta grupları daha fazla risk altında olduğunu belirten Altan, “Kırmızı et kaliteli hayvansal proteinle birlikte demir, çinko fosfor magnezyum ve B12, B6 gibi vitaminleri de içermektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ oranı ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünen yağlar ayrılsa bile kırmızı etteki yağ oranı yüzde 20’lere ulaşır. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir” dedi.

'YÜKSEK ISIDA KIZARTILMAMALI'

Her şeyden önce kırmızı et sindirimi zor bir besin olduğundan yeni kesilmiş hayvanların etleri pişirmede ve sindirimde zorluğa yol açabileceğini belirten Altan, “Buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra haşlama ya da ızgara yöntemiyle pişirmek gerekir. Çok yüksek ısıda kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna sebep olabileceği için tercih edilmemelidir. Tercih edilen et yağsız ya da az yağlı ve az miktarda olmalıdır. Bunun dışında etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması açısından önemlidir. Özellikle sebzelerde bulunan C vitamini etteki demirin emilimini artırır. Yeterli miktarda sıvı tüketimi de oldukça önemlidir” şeklinde konuştu. (CNNTürk)