İşte sakız hakkında bazı gerçekler: 

- Türkiye'de 1950'lerden sonra gelişen sakız sanayi bugün 250 milyon doların üstünde bir büyüklüğe erişmiştir. 
- Ülkemizde aylık sakız tüketimi ortalama 800 tondur. Bir sakızın üretimi yaklaşık 12 saati buluyor. Bu sırada elbette ciddi boyutlarda su ve enerji harcanıyor. 
- Sentetik kauçuktan üretilen sakızlar doğada ancak 5 yılda yok olmaktadır. 
- Suda çözünmeyen sakızlar yüzeye yapışmakta,  özel dondurucu cihazlarla bile yüzeylerden çok zor kazınarak temizlenmektedir. 
- Bilinçsizce yollara ve kaldırımlara atılan sakızlar ciddi çevre kirliliğine yol açmaktadır. 
- Sakızların kaldırımlarda,  uzun süre durması sonucunda 50 binden fazla mikrop oluşmaktadır. 
- Kaldırım ve yollarda oynayan çocukların yapışmış halde bulunan sakızlara ellerini sürmesi sonucunda mikrop kapabilirler  
- Sakızlarda, 15'ten fazla katkı maddesi bulunuyor. Bunların çoğu suni tatlandırıcılardan oluşurken bir kısmı ise sağlığa ciddi zarar verici özellik taşıyor. Özellikle Aspartam'a dikkat çeken uzmanlar, normal şekerden çok daha fazla kuvvetli olan bu tatlandırıcının maliyeti düşürdüğü için yaygın kullanıldığını belirtiyor. Sakız paketlerinin üzerinde içindeki maddeler yazılsa da , sistem gereği bunları okumak aslında  mümkün olmuyor.
- Uzmanlar, özellikle çocukları katkı maddesi olan sakızlardan uzak tutmak gerektiğini hatırlatarak, doğal sakızların daha masum olduğunu belirtiyor. 
* * * 
Sakızın içine sığdırılan katkılardan bazıları:
Aspartam: Yapay tatlandırıcı. Aspartam'ın kansere yol açabileceği uyarısı yapılıyor. 
Msg: Sakızın daha lezzetli olmasını sağlıyor. 
E950 Acesulfame - K: Normal şekerden iki yüz defa tatlı. 
Sorbitol: Sorbitol ince bağırsak tarafından çok zor emilir.
Gliserol: Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu. Yüksek miktarda tüketimi sağlığı bozuyor. 
Aromalar: Meyve kokusu ve tadını veren kimyasallar. 
Renklendiriciler: Kimyasal renklendiricilerin kanser yaptığı yıllardır  öne sürülüyor. 
Maltitol: Şeker alkolü, sigaranın içinde de bulunur,  kan şekerini yükseltir. 
Asesülfam - K: Tatlandırıcı, şekerden 200 kat daha tatlı. 
Sukraloz: En yeni tatlandırıcı. Şekerden tam  600 kat daha tatlı. 
Sakız mayası: Petrol bazlı bir tehlike
Sığır Jelatini: Alerjik ve astımlılar için hiç önerilmiyor. Kemiklerin kaynatılması ile elde edilmekte. 
Gliserol: Tıbbi gliserin. Bir nevi alkol. Düşünün patlayıcı madde yapımında da  gliserol kullanılıyor.
Sakızın ana hammaddesi olan sakız mayasının üretiminde otomobillerin lastiklerinde kullanılan "sentetik kauçuk" bulunmaktadır. 
İtalya Ramazzani Kanser Enstitüsü 1600 fare üzerinde yaptığı araştırma aspartamın, lösemi ve lenfomalara sebep olduğunu göstermiştir. 
Not: Bu konuda emek harcayan, bilgilendiren Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne teşekkür ederim.