Hamilelik döneminde beslenme, anne adaylarını aklını en çok meşgul eden konuların başında geliyor. Dünyadaki en değerli canlıyı taşımanın verdiği sorumlulukla, daha önce dikkat etmediği birçok konu artık ilgi alanına giriyor.  Dr. Ramazan Bayırlı, hamilelik döneminde beslenmeye yardımcı olacak 10 öneriyi de sıraladı.

'YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU YANIBAŞINIZDA OLSUN'

Vücudun taşıma ve bağışıklık sisteminde görevli olan suyun, alınan besin öğelerinin vücut hücrelerine taşınmasında ve metabolik atıkların da vücuttan uzaklaştırılmasında görev yaptığına dikkat çeken Dr. Bayırlı, “Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin artan kan hacmi için günlük 2-3 litre arası sıvı tüketmesi gerekiyor. İkinci olarak suyun dışında tüketilen diğer sıvı içeceklerin kafein, karbondioksit ve yüksek miktarda şeker içermemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostoların tercih edilebilir. Terle beraber oluşan tuz kaybını önlemek için tuzu yoğun olmayan ayranın da rahatlıkla tercih edilebilir. Hamilelik ödemi, hipertansiyonu ve preeklampsi sorunu olan anne adayları için özellikle tuzlu ayrandan uzak durulması gerekiyor” dedi. Dr. Ramazan Bayırlı; sıvı ihtiyacını karşılamada kullanılabilecek kaynaklardan birinin de bitki çayları olduğunu ve laksatif özelliği olmayan, kasılmaları artırmayacak bitki çaylarının hamilelik döneminde kullanılabileceğini söyledi.

Dr. Ramazan Bayırlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yaz aylarında artan meyve ve sebze seçenekleri de hem sıvı ihtiyacını karşılamada hem de sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor. Meyve ve sebzelerin vitamin, mineral, lif, su ve bebeğin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleriyle yüklüdür. Sofranız ne kadar çok ve farklı renk içerirse besin öğelerini almanız o denli artacak ve çeşitlenecektir. Bol miktarda C vitamini içeren yeşil, kırmızıbiber, çilek, erik, kiraz, maydanoz, A vitamini açısından zengin, kayısı, şeftali, domates, havuç, likopen denilen antioksidan içeriği ile karpuz, çilek, kırmızı erik, kiraz, hem C vitamini, folik asit açısından zengin, hem de anti kanserojen özelliğiyle üzüm, tercih edilebilecek meyveler arasında yer alıyor.

Hamilelik döneminde artan folik asit ihtiyacını karşılamak için yeşil sebzeler, bezelye, barbunya ve üzümden yararlanılabileceğini vurgulayan Dr. Ramazan Bayırlı, sebze ve meyvelerin içerdiği yüksek posa nedeniyle, hamilelikte görülebilecek kabızlığın da önlenebileceğini anlattı. Gece beslenmesine de dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı şunları dile getirdi: “Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde ve kilo kontrol edilerek tüketilmesi gerekiyor. Gece yatarken 2 tane ceviz, 10 adet fındık, 2 adet kuru kayısı, 1 adet hurma alınabiliyor. Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılması gerekiyor. Doğal besinlerle yeterli alınmayan iyotun ancak bu sayede anne sütünden bebeğe geçebiliyor. Ayrıca, sebzelerin, makarna ve eriştenin, mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama suları dökülmemeli, bu yiyecekler önceden yıkanıp ıslatıldıktan sonra pişirilmesi gerekiyor.”