İklim ve Sıcaklık

Akdeniz ikliminin görüldüğü 1talya'da yazlar sıcak ve kurak, kışlar güneyde ılık, kuzeyde ise soğuk geçmektedir. Yazları gündüz yoğun bir sıcaklık yaşanmasına geceleri hava serin olmaktadır. Bunun yanında Kasım ve Mart ayları arası yağışlı geçmektedir. Yaz ortalama sıcaklık: 30 C° Ortalama Sıcaklık: 11 Cº

Giyim

Gideceğiniz döneme göre mevsimlik giysiler tavsiye edilir. Üç ve dört yıldızlı restoranlarda ceket ve kravat gerekmektedir.

Gladyatörler kenti

İstanbul-Roma arası uçuş suresi 3 saat tutmakta ve geriye doğru 1 saat zaman farkı bulunmaktadır.

Gladyatörler kenti Roma, İtalya'nın ve Latium bölgesinin başkentidir. Tiber ve Aniane nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. 2.5 milyon nüfuslu şehirde Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. Roma, İtalya'nın en kalabalık şehridir ve 1290 m² lik yüzölçümüyle Avrupa'nın en geniş yüzeye yayılmış başkentlerinden biridir. Milano, Napoli, Torino, Bolonya, Palermo, Catania, Floransa, Cenova ve Bari'nin toplamından daha geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Üç bin yıllık şehir, sırasıyla ve resmi adlarıyla; eski Roma'nın, Roma Krallığı'nın, Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğu'nun, Papalık Yönetiminin, İtalyan Krallığı'nın ve İtalya Cumhuriyeti'nin merkezi ya da başkenti olmuştur. Roma da İstanbul gibi 7 tepe üzerinde kuruludur. Bu tepeler : Palatine, Aventine, Capitoline, Quirinal, Viminal, Esquiline ve Caelian'dir.

Roma'da mutlaka gezilip görülecek yerlerin başında bulunan noktalar: Colesseum Meydanı, İspanyol Merdiveni, Valentina Aşk Çeşmesi, Vatikan Müzesi, Santa Maria Basilicası, Piazza Novana, Foro Romano, Antik Tiyatro, Tiber Nehri kıyısında bulunan Cem Sultan Zindanı-Müzesi... vb.

Özellikle, dünyanın dört yanından gelen turistlerin; 14 Şubat "Dünya Sevgililer Günü"nde İspanyol Merdiveni basamakları üzerinde sere serpe oturup, yorulana dek-doyasıya öpüştükten sonra, hemen yakınında bulunan Valantina Aşk Çeşmesi başına sarmaş dolaş gelerek, içlerinden bir dilek tutarlar... Sonra, ceplerindeki ve çantalarındaki tüm bozuk metal paraları suya fırlatırlar. Ellerini önce havaya kaldırıp dua okurlar ve ardından da yeniden öpüşmeye başlarlar... Eğer yalnızsanız, birlikte dilek tutup öpüşeceğiniz bir arkadaş bulmalısınız. Yoksa tek başınıza Aşk Çeşmesi'nde ne işiniz var? Sizi, mermer sütunlar ve Antik Roma Müzesi bekliyor...

Hakkında söylenebilecek her şeyin zaten söylenmiş olduğuna" inanılan Roma, sanatın, aşk entrikalarının, tarihi oyunların ve devlet-dinin iç içe geçtiği üç bin yıllık bir kent. Sanki İtalyan yönetmen De Sica'nın "Bisiklet Hırsızı" adlı filminin geçtiği sokaklarda yürüyoruz sürekli...

Po Irmağının bir kolu olan Tiber Nehri'nin iki yakasına kurulmuş olan Roma, efsaneye bakılırsa, kentin tarihi İ.Ö. 753'lere dek uzanıyor. Dişi bir kurtun emzirdiği Romulus ile Remus adlı ikizlerden Romulus kenti kurar ve surların temellerini, beyaz bir inek ile beyaz bir öküzün çektiği sabanın bıraktığı izle belirler. İkiz kardeşini alaya alan Remus ise bir sıçrayışta sınırı aşar, Romulus da onu öldürür. Böylece, kuruluşuna bile kardeş kanı karışır Roma'nın! Hem Roma sakinlerinin, hem de turistlerin en sık uğradıkları yerlerden biri olan Navona Meydanı, gündüz ve gece o derece farklı ki inanılası değil. "Gündüz meydan, gece sirk" gibi bir şey bu meydan!

Hava bir kararmaya görsün, beş dakikada karikatür ve portre çizenler sandalyelerine kurulup müşteri beklemeye başlıyorlar meydanda.

Devamı yarın...