Bir hafta süren bu gizemli İtalya gezimize başkent Roma'dan başlıyoruz... Roma Leonardo da Vinci /Fiumicino Havaalanı şehrin merkezinden 30 kilometre güney-batısındadır ve şehre en pratik ulaşım yolu hızlı tren olabilir. Havaalanından şehir merkezindeki Termini veya Tiburtin istasyonlarına ulaşılabilir. Taksi ile de gitmek mümkün... Roma'da ulaşım; iki metro hattı ile otobüs, tramvay ve şehir içi tren servisleriyle gerçekleşmektedir. Şehirlerarası yolculuklarda lüks hızlı trenleri tercih ediniz... Başkent Roma'nın içinden akan Po Irmağı kıyısında bulunan CEM SULTAN Zindanı'nı mutlaka gezin...

Roma'da gezilip-görülecek yerler

Roma'da gezilecek yerler listenizin ilk sırasını; ünü Türkiye'ye kadar yayılan Kolezyum'u eklemelisiniz. Flavianus Amfitiyatro ismiyle de bilinen muhteşem yapı, bazı inanışlara göre ismini Neronis Heykeli'nden alıyor. Uzunluğu 189 metre, genişliği 157 metre olan Kolezyum'u, Roma seyahatinizde muhakkak vakit yaratıp gezmelisiniz.

Roma kent yaşamını görmek isteyenlere uygun fırsatlar sunan Navona Meydanı, M.S. 2. yüzyılda, İmparator Domitian tarafından yaptırılan bir stadın yerine kurulmuştur. Tasarım bakımından stadyumu andıran alan etrafındaki kafeler, dinlenmek ve gösterilerini sergileyen göstericileri izlemek için oldukça idealdir. Bernini'nin oluşturduğu Dört Nehir, Barok tarzı Sant Agnese in Agone ve San Luigi dei Francesi gibi ünlü dini yapılardan oluşuyor.

Bütün Tanrıların Tapınağı Pantheon, 119-126 yılları arasında İmparator Hadrian tarafından yaptırılmıştır. Bu tapınağın inşa edilme nedeni; M.S. 90 yılında yanan tapınağın yerine geçmesidir. Asıl görevini 6. yüzyıla yakın bir süre devam ettiren yapı, Roma'nın Hıristiyanlık dinini benimsemesinin ardından 609 yılında Bakire Meryem adına kiliseye çevrilmiştir.

Yapısı ile siz misafirlerini büyüleyen kilisenin en ihtişamlı kısmını, 43 metre çap yüksekliğe sahip kubbesi oluşturuyor. Yapının içerisinde krallıklara, bilinmiş tanınmış kişilere ve mimarlara ait çok sayıda mezar bulunuyor.

Roma gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer önemli durak ise, Poli Sarayı'nın yanında bulunan ve inşa açısından ihtişamlı güzelliğe sahip olan Trevi Çeşmesi'dir. Papa XII. Clement'in isteği ile Heykel ustası Nicola Salvi tarafından yapılan ve tek teması deniz olan çeşme, 2 denizin çevrelediği Neptün figürleriyle tasarlanmış ve 30 yılda tamamlanabilmiştir. Aşk Çeşmesi adıyla da bilinen bu eseri popüler kılan bir diğer özellik ise sağ eli ile sol omzunun üzerinden çeşmenin suyuna para atanların dileklerinin kabul olduğu inancıdır.

Roma geziniz için uğrayabileceğiniz bir diğer durak; dünyanın en önemli ve değerli sanat eserlerinin sergilendiği Vatikan Müzesi'dir. Müzenin temeli, 1507 yılında Santa Maria Maggiore Bazilikası civarlarındaki şarap mahzeninde Laocoön ve Oğulları Heykeli'nin bulunması ile atılmıştır. Bu kültürel tesiste Antik Yunan, Etrüsk eserlerin yanı sıra gelişmiş modern din eserlerine ve tablolarına yer verilmiştir.

Musolini`nin çizmesine benzeyen İtalya (İtalyanca: Repubblica Italiana), Avrupa'nın güneyinde, Po Nehri ve ovasının çevresinde, çizme biçimli bir yarımada olan İtalya Yarımadası'nın ve Akdeniz'de Sicilya ve Sardinya adalarının üzerine kurulmuş bir ülkedir. Kuzeyinde toprağı şarap ve havası gül kokan kent Friuli`in de bulunduğu Alpler ile coğrafi olarak sınırlanmış ve burada Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşudur. Ülke ayrıca Hırvatistan, Slovenya ve Fransa ile deniz sınırlarına sahiptir. San Marino ve Vatikan şehir-devletleri bütünüyle İtalya topraklarıyla çevrilidir. İtalya devleti vatandaşı olanlara ya da soyu İtalya ile bağlantılı olan kişilere İtalyan denir. Sicilya ve Sardenya başta olmak üzere 22 adası bulunan İtalya'nın, 58 milyon nüfusu ve 301 bin kilometrekare yüzölçümü bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sonucu (1918) ülkemizin güneybatısını (Mersin'den Muğla'ya kadar) işgal eden İtalya, Türk Ulusal Kurtuluş Savası sonunda (1922) yenilerek topraklarımızı terk etti. Yayılmacı bir geçmişe sahip olan İtalya'nın tarihi dokusunda önemli dönemler bulunmaktadır.

Bunlardan anımsadıklarımız şunlardır: MÖ: 8.yy'da Etrüskler, MS: 5.yy'da Ostrogotlar, 8.yy'da Roma İmparatorluğu, 1861'de İtalya Krallığı ve Garibaldi dönemi, 1912-Kuzey Afrika'nın işgali, 1922-Faşist Musolini dönemi ve 1946-Cumhuriyet ilanı gibi temel evreler, İtalya'nın tarihi ve sosyal nirengi noktalarıdır...

Devamı haftaya...