Covid-19 ile mücadele kapsamında devletimiz, sağlık çalışanlarımız özverili bir şekilde çalışıyor. Sağlık Bakanlığının son verileri olumlu yönde ilerliyor, günlük vaka sayısı 1000’in altına düştü.

Bayramda sokağa çıkma sınırlamasını çok isabetli buluyorum. Bu karar alınmasa bayram sonrası ikinci dalga tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdik. Rehavete kapılmaz, tedbiri elden bırakmazsak bayram sonrası özgürlüğümüze kavuşabilir, çifte bayram yaşayabiliriz.

Covid-19’dan sanayimiz de olumsuz etkilendi, bayram sonrası normalleşme süreciyle birlikte 10 Mart öncesine dönüş olmayacak belki ama çarklar daha hızlı dönmeye başlayacak. 

Sanayicilere Covid-19 Kılavuzu…

Bayram sonrası normalleşme sürecine girecek sanayi işletmelerine yönelik Türk Standartları Enstitüsü Covid-19 Kılavuzu hazırladı. TSE uzmanları tarafından hazırlanan kılavuz hijyen ve enfeksiyon önlemede rehber olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın basına tanıttığı Covid-19 Kılavuzu, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor.

Covid-19 kılavuzu ile birlikte getirilen tedbirler kapsamında; sanayi işletmelerinde çalışanlar, ziyaretçiler, tedarikçiler, yani tüm paydaşların sağlığı için güvenli ve hijyenik ortam oluşturularak, firmalara yüksek maliyetler yüklenmeden basit ama etkili tedbirler alınması öneriliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Sanayi kuruluşları, tesislerinde güvenli ve hijyenik üretim yapmak istiyorlarsa, kılavuzda yer alan tavsiyelerin tamamına dikkat etmesi gerekiyor dedi.

COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi

Covid-19 kılavuzu, firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacak aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacak. Sanayi işletmeleri bu kılavuza göre denetlenecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde “COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi” verilecek.

TSE tarafından yapılacak belgelendirmenin sanayicilere önemli avantajlar getireceğini kaydeden Varank, Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar. Sanayi tesisleriyle başlayacağımız bu belgelendirme faaliyetini, ilerleyen zamanlarda başka sektörlere de yaymayı planlıyor; güven duygusunu tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirmek istiyoruz. diye konuştu.

Kırmızı Çizgimiz çalışanların sağlığı…

Sanayi ve Teknoloji Bakanı; Üretimde devamlılığı sağlarken, kırmızı çizgimiz  çalışanların sağlığıdır diyor. Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunun bu ruhu yansıttığını belirtiyor.

Bakan Varank; Covid-19 kılavuzundaki kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak, reel sektörün pandemiye karşı dayanıklılığı artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte üreticilerimizin, Covid-19 sonrası dönemde rakiplerinin önüne geçeceğini söylüyor.

Bu bağlamda; Sanayi tesisleri, kılavuzda yer alan standartları sağlıyor ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSE'ye başvurabilecekler. Başvuran işletmeler buna göre denetlenecek ve denetimi geçenlere uluslararası kalite belgesi şeklinde COVID-19 güvenli üretim belgesi verilecek.

Bu belge sanayicimize bazı önemli avantajlar getirecek. Çalışanların işyerlerine güvenmesini sağlayıp, verimlilik artışlarına katkıda bulunacak. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularında kafalarındaki soru işaretlerini giderecek.

Sayın Bakanın vurguladığı üzere, önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan Covid-19 Kılavuzu ve Güvenli Üretim Belgesinin, Türk Sanayisine değer katacağına inanıyorum. Bu konuda emeği geçenlerin emeğine sağlık…